Jancsó Fotósuli

5 + 1 leghasznosabb fotós kiegészítőm


Évről évre elkészítem a Mivel fotózom videómat, ahol bemutatom az éppen aktuális felszerelésemet, hogy mivel dolgozom. Ebben az évben szinte semmivel sem frissült, így részletesen bemutatom neked az 5 + 1 leghasznosabb fotós kiegészítőmet, amiket a leggyakrabban használok.
 

1. Camranger

Ezt rengeteg videómban láthattad már használat közben, ez az állványon logó kis fehér routernek kinéző kliens. A Camranger egy WIFI eszköz, amit a kamerához csatlakoztatva segít abban, hogy bármilyen okos készülékről irányítani tudjam a fényképezőgépet. Akkor jön igazán jól, amikor állványon van a gép, én pedig távolról tudom vezérelni, ki tudom oldani a kamerát. A felületen tudok állítani zársebességet, blendét, fényérzékenységet, fehéregyensúlyt, és szinte bármit, ami kellhet a fotózáshoz.


A kamera kioldásával a fotót azonnal átküldi
az alkalmazáson keresztül az eszközre.


Fotózásokon amikor távol vagyok a kamerától - éppen fényfestek - azonnal tudom ellenőrizni a képet. A hatótávolsága 50-100 méter között van, attól függően, hogy mennyi falon kell átvinnie a jelet Camranger-nek, de szinte még soha nem volt jelvesztésem, stabilan működik a rendszer.
 

Az alkalmazáson belül tudok megtekintési jogot adni a megrendelőnek a helyszínen, így a nyers fotókat ő is meg tudja nézni a saját eszközén. Fontos, hogy nem elég az alkalmazás a telefonra, maga a Camranger kliensre is szükség van, ami USB-n csatlakozik a kamerához. A nagyobb kijelző méretű tableten kényelmesen bele tudok nagyítani a fotóba, minden apró részletére figyelni a képnek.
 

Ha olyan helyszínen fotózom, ahol teljesen be kell tolni a falhoz a kamerát, akkor rá se látok a kijelzőre. Itt is jól jön a Camranger előkép funkciója, ami segít a pontos kompozíció beállításában.
 

 

2. CTO Fóliák

Nem sok fotós használja, de nekem esszenciális a belső terek fotózásakor, ahol a vaku 5500K színhőmérsékletű fényét módosítani kell, ha olyan helyszínen fotózom, ahol fel vannak kapcsolva a meleg fehéregyensúlyú lámpák. A színhőmérséklet keveredést mindig kerülöm a fotózásaim során, ezért is használom a CTO (Color Temperature Orange) fóliákat. Van belőle 3 féle:

1/1 Teljes CTO = 3200K
½ Feles CTO = 3800K
¼ Negyedes CTO = 4200K

 

Ha 3200K alá kell vigyem a vaku színhőmérsékletét, akkor többet kombinálva meg tudom ezt oldani. Létezik CTB (Color Temperature Blue) fólia is, de még sosem kellett használjam őket. Nagy lapokban rendelem néhány évente, itthon pedig kivágom a vaku fejének a méretére, amit öntapadó tépőzárral rögzítek rá.


 

3. Állványtalp rögzítő … eszköz?

Nem is tudom, hogy mi ennek a hivatalos neve, csak azt, hogy az egyik állványomhoz kaptam kiegészítőként. Az állványtalpat a fotózás előtt mindig a kamera aljához kell csavarni, rögzíteni. De egy csavarhúzót gyorsan elhagynék már az első fotózáson, de ezt a kis eszközt az állványra akasztva tárolom mindig, ott a helye, ott mindig megtalálom, és ezzel tudom a talpat a kamera aljához erősíteni, fotózás végén pedig leszerelni.
 


4. L-Bracket

Az előző pontban írt vakutalp helyett én L-Bracketet használok néhány éve. A talp helyére kell rögzíteni, rácsavarni a kamera aljához. Általában fekvő formátumban fotózom, de amikor állót szeretnék készíteni, (portré tájolású) akkor el kellene dönteni a fejet oldalra, majd újra vízszintezni a fejet. Ezután ha szeretnék visszaállni fekvőbe, akkor ezt ismételnem kell, ami elég kényelmetlen és időigényes tud lenni. Viszont így csak kilazítom az állványfejet, elfordítom az L-Bracket-et, és máris tudok fotózni fekvőben és állóban is az állványfej újra vízszintezése nélkül.5. Ikeás zsúrkocsi

Amikor az egyik helyszínről a másikra megyünk át a fotózás közben – például egy szálloda fotózás alatt – akkor mindent összepakolni majd elővenni az újabb helyszínen túl sok időt őrölne fel. Sokszor kapunk néhány virágot, amit az egyik szobából a másikba viszünk, plusz vaku, fóliák, tablet, telefontöltő, ezeket mind rá tudjuk rakni a zsúrkocsira, ami kerekeken gurul velünk tovább. Három szintes, nem túl nagy, Honda Jazz hátsó ülését felhajtva könnyedén szállítható, praktikus a kialakítása, és csak 8000 forint bármelyik Ikeában.


 


+1 cipővédő

Tavaly boldogan rendeltem 2 pár gumis cipővédőt, ami akkor jönne jól, ha kintről nem akarunk koszt bevinni a belső terekbe. Például a wellness pont ilyen egy szállodában, ahova papucsba mennek be a vendégek, de az átsétálok is minimum felvesznek egy egyszer használatos kék lábvédőt. Ilyenkor kicsit pazarlásnak érzem, ami fél óra használat után szét is szakad, de még ha ki is bírja, egyszer használatos, mehet a kukába. Nem túl környezetbarát. Ezért rendeltem még tavaly két pár gumis cipővédőt, hogy majd ezt használva nem fogunk koszt bevinni sehova.

Egy baj van csak ezzel a kiegészítővel, amit nem szeretek benne: Mindig itthon hagyom. A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Vám, áfa és a magyar bürokrácia - Új kamerát rendeltem Kanadából

Vám, áfa és a magyar bürokrácia - Új kamerát rendeltem Kanadából

Hogyan találd meg bármelyik fotódat fél perc alatt?

Hogyan találd meg bármelyik fotódat fél perc alatt?

Kommentek


Legnépszerűbb fotós kurzusok
A természetes hatású portréretusálás

Voltál már vele úgy, hogy nem tudtad eldönteni, hogy mennyire nyúlj bele a portréfotóidba az utómunka során? Balázs megmutatja azokat praktikáit, amiket használva sokkal elégedettebbek lesznek a portréalanyaid az eredménnyel, ráadásul szinte észre se fogják venni, hogy egyáltalán hozzányúltál a képeikhez. 
 

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Ebben a kurzusban segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled azokat az általam jól bevált praktikákat, hogy mit tudsz tenni, hogy a te árajánlatodat fogadják el a konkurenciával szemben, még úgy is, ha a te árajánlatod a magasabb.

Tudatos portréfotózás stúdióban

Sok fotós tart a vakutól, mivel bonyolultnak találják a használatát és többen úgy érzik, hogy képeik mesterkéltek lesznek tőle. Ebben a kurzusban azonban megmutatjuk neked, hogy igenis lehet vakukkal is természetes hatású fényeket kreálni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.