Jancsó Fotósuli

5 + 1 leghasznosabb fotós kiegészítőm


Évről évre elkészítem a Mivel fotózom videómat, ahol bemutatom az éppen aktuális felszerelésemet, hogy mivel dolgozom. Ebben az évben szinte semmivel sem frissült, így részletesen bemutatom neked az 5 + 1 leghasznosabb fotós kiegészítőmet, amiket a leggyakrabban használok.
 

1. Camranger

Ezt rengeteg videómban láthattad már használat közben, ez az állványon logó kis fehér routernek kinéző kliens. A Camranger egy WIFI eszköz, amit a kamerához csatlakoztatva segít abban, hogy bármilyen okos készülékről irányítani tudjam a fényképezőgépet. Akkor jön igazán jól, amikor állványon van a gép, én pedig távolról tudom vezérelni, ki tudom oldani a kamerát. A felületen tudok állítani zársebességet, blendét, fényérzékenységet, fehéregyensúlyt, és szinte bármit, ami kellhet a fotózáshoz.


A kamera kioldásával a fotót azonnal átküldi
az alkalmazáson keresztül az eszközre.


Fotózásokon amikor távol vagyok a kamerától - éppen fényfestek - azonnal tudom ellenőrizni a képet. A hatótávolsága 50-100 méter között van, attól függően, hogy mennyi falon kell átvinnie a jelet Camranger-nek, de szinte még soha nem volt jelvesztésem, stabilan működik a rendszer.
 

Az alkalmazáson belül tudok megtekintési jogot adni a megrendelőnek a helyszínen, így a nyers fotókat ő is meg tudja nézni a saját eszközén. Fontos, hogy nem elég az alkalmazás a telefonra, maga a Camranger kliensre is szükség van, ami USB-n csatlakozik a kamerához. A nagyobb kijelző méretű tableten kényelmesen bele tudok nagyítani a fotóba, minden apró részletére figyelni a képnek.
 

Ha olyan helyszínen fotózom, ahol teljesen be kell tolni a falhoz a kamerát, akkor rá se látok a kijelzőre. Itt is jól jön a Camranger előkép funkciója, ami segít a pontos kompozíció beállításában.
 

 

2. CTO Fóliák

Nem sok fotós használja, de nekem esszenciális a belső terek fotózásakor, ahol a vaku 5500K színhőmérsékletű fényét módosítani kell, ha olyan helyszínen fotózom, ahol fel vannak kapcsolva a meleg fehéregyensúlyú lámpák. A színhőmérséklet keveredést mindig kerülöm a fotózásaim során, ezért is használom a CTO (Color Temperature Orange) fóliákat. Van belőle 3 féle:

1/1 Teljes CTO = 3200K
½ Feles CTO = 3800K
¼ Negyedes CTO = 4200K

 

Ha 3200K alá kell vigyem a vaku színhőmérsékletét, akkor többet kombinálva meg tudom ezt oldani. Létezik CTB (Color Temperature Blue) fólia is, de még sosem kellett használjam őket. Nagy lapokban rendelem néhány évente, itthon pedig kivágom a vaku fejének a méretére, amit öntapadó tépőzárral rögzítek rá.


 

3. Állványtalp rögzítő … eszköz?

Nem is tudom, hogy mi ennek a hivatalos neve, csak azt, hogy az egyik állványomhoz kaptam kiegészítőként. Az állványtalpat a fotózás előtt mindig a kamera aljához kell csavarni, rögzíteni. De egy csavarhúzót gyorsan elhagynék már az első fotózáson, de ezt a kis eszközt az állványra akasztva tárolom mindig, ott a helye, ott mindig megtalálom, és ezzel tudom a talpat a kamera aljához erősíteni, fotózás végén pedig leszerelni.
 


4. L-Bracket

Az előző pontban írt vakutalp helyett én L-Bracketet használok néhány éve. A talp helyére kell rögzíteni, rácsavarni a kamera aljához. Általában fekvő formátumban fotózom, de amikor állót szeretnék készíteni, (portré tájolású) akkor el kellene dönteni a fejet oldalra, majd újra vízszintezni a fejet. Ezután ha szeretnék visszaállni fekvőbe, akkor ezt ismételnem kell, ami elég kényelmetlen és időigényes tud lenni. Viszont így csak kilazítom az állványfejet, elfordítom az L-Bracket-et, és máris tudok fotózni fekvőben és állóban is az állványfej újra vízszintezése nélkül.5. Ikeás zsúrkocsi

Amikor az egyik helyszínről a másikra megyünk át a fotózás közben – például egy szálloda fotózás alatt – akkor mindent összepakolni majd elővenni az újabb helyszínen túl sok időt őrölne fel. Sokszor kapunk néhány virágot, amit az egyik szobából a másikba viszünk, plusz vaku, fóliák, tablet, telefontöltő, ezeket mind rá tudjuk rakni a zsúrkocsira, ami kerekeken gurul velünk tovább. Három szintes, nem túl nagy, Honda Jazz hátsó ülését felhajtva könnyedén szállítható, praktikus a kialakítása, és csak 8000 forint bármelyik Ikeában.


 


+1 cipővédő

Tavaly boldogan rendeltem 2 pár gumis cipővédőt, ami akkor jönne jól, ha kintről nem akarunk koszt bevinni a belső terekbe. Például a wellness pont ilyen egy szállodában, ahova papucsba mennek be a vendégek, de az átsétálok is minimum felvesznek egy egyszer használatos kék lábvédőt. Ilyenkor kicsit pazarlásnak érzem, ami fél óra használat után szét is szakad, de még ha ki is bírja, egyszer használatos, mehet a kukába. Nem túl környezetbarát. Ezért rendeltem még tavaly két pár gumis cipővédőt, hogy majd ezt használva nem fogunk koszt bevinni sehova.

Egy baj van csak ezzel a kiegészítővel, amit nem szeretek benne: Mindig itthon hagyom. A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.