Jancsó Fotósuli

A kamera, amire semmi szükséged: Sony Alpha 1

A Sony bejelentette a Sony Alpha 1 típusú full-frames tükör nélküli kameráját, ami felülmúl minden eddigi specifikációt. 50 megapixel, 8K-s videó, 30 kép / másodperces sorozatfelvétel, 759 AF pont és még sorolhatnám. Jelenleg a technika csúcsa. Ennek ellenére bátran kimerem jelenteni, hogy szinte majdnem biztosan semmi szükséged erre a gépre, főleg nem 2,8 millióért. 

 

Verseny a Canon R5 és R6-al

Az R5 és R6 megjelenésével nagyot robbantott a Canon, amikben már amúgy is találkoztam olyan funkcióval, amire igazából a legtöbb fotós számára kihasználatlan marad. Fejlődni muszáj, nagy a nyomás, hogy évről évre olyan kamerákkal rukkoljanak elő a gyártók, ahol azt érzik a felhasználók, hogy megéri upgradelni. Nekem sokkal inkább az a benyomásom, hogy túl gyorsan fejlődnek a specifikációk, amiket még nem tudunk kihasználni.

50 megapixeles szenzor

Én komolyan nem értem, hogy miért gerjed mindenki ennyire a 40+ megapixeles szenzorokra. Persze, tudom én, hogy mennyire jó a nagy felbontású fotókat részleteiben megnézni, portré esetén látod az összes pórust, orgazmus közeli érzés keringet, amikor egy standard portrén látjuk a szem íriszét borotva élesen. Ezt nem vitatom. De erre a felbontásra a gyakorlati felhasználásban szinte semmi szükség nincs, kivéve akkor, ha nagy méretben nyomtatod a fotóidat, vagy ha sokat szeretnél vágni a képből.

 

 Egy 20-30 megapixeles kamera is több, mint elég. 


8 éve kenyerem a fotózás, egyetlen egy olyan megrendelésem volt ez idő alatt, ahol szükség volt nagy felbontásra. Egy magyar építész cégnek dolgoztam, akik egy külföldi expón szerepeltek, ahová egy 8 méteres hosszúságú nyomathoz kértek képet tőlem Budapestről, amihez nagyjából 300-400 megapixeles felbontásra volt szükség. Béreltem egy 50 megapixeles kamerát, majd egy 70-200-as telével meglőttem a képeket panorámafejjel, majd összeillesztettem őket. 
  

Legtöbb fotó weben kerül felhasználásra. Néhány megapixeles felbontásban.
Minek az 50 megapixel?

 

Még ha 4K-s monitort is használsz, oda még mindig csak 8,3 megapixel szükséges ahhoz, hogy a fotó kitöltse a teljes képernyőt. A legtöbb monitor inkább Full-HD felbontású, ami máris csak 2,1 megapixeles képet kér a képernyő teljes kitöltéséhez. 
 

Sokkal mélyebben is bele lehetne menni ebbe a témába, de bátran ki merem jelenteni, hogy a fotósok 99%-ának nincs szüksége 50 megapixelre.
 

 Erre a témáról készítettem egy részletes videót, 
 ha szeretnél bővebben hallani róla, akkor nézd meg ↴ 

 

 

 

30 kép/másodperc sorozatfelvétel, 50 megapixeles felbontásban

Nem mozog otthonosan a sportfotózásban, de ott ez tényleg jól jöhet. Másodpercek töredéke alatt történnek meg olyan események, ahol ez ténylegesen kihasználható. Ezenkívül kinek kell 30 kép / másodperces sorozatfotó? Mennyasszony csokordobás? Eddigi 6-7 kép/mp sebességgel is el tudtad kapni, vagy volt hiányérzeted valaha, hogy ez nem elég? Értem én, hogy 30kép/másodperccel kényelmesebb, ezt nem vitatom, de biztos esszenciális?

 

8K videófelvétel

A tudásom jelenleg kimerül a YouTube és a fotós oktatóvideók forgatásában, vágásában. Mindegyiket egy Sony A73 és egy Sony 6400-es váz kombójával veszem fel, 4K-ban. Azért szeretem a 4K-t, mert ha vágni szeretnék az eredetiből, akkor ez nagyobb szabadságot ad nekem. 
 

Ha 8K-ban szeretnél felvenni, akkor ezeket a fájlokat tárolnod is kell. A 8K felbontás 33 megapixelt jelent. Ez négyszer több adatot jelent, mint a 4K. A Sony A73 kamerával készült 30 perces 4K-s videó átlagosan 12 GB. Átszámolva ez 8K esetén négyszeres adat-szorzóval majdnem 50 GB. Csak egy 30 perces felvételről beszélünk. Persze ezek tömörítésként eltérhetnek, de az arányok hasonlóak lesznek. 

 

 

 

 StatCounter.com weboldalon találtam egy statisztikát, 
 hogy Magyarországon milyen felbontású monitort használnak 

 


 A 4K-s monitor még a TOP6-ban sincs benne. 
 

Én mégis 4K-s videókat publikálok, mivel a fotósok körében sokkal jobban használatosak a nagyobb felbontású monitorok.

A Fotós Facebook Csoportomban megkérdeztelek titeket, hogy milyen monitort használtok. Mi fotósok az átlagtól jelentősen eltérünk, jobban van szükségünk a nagyobb felbontásra, munkánk miatt inkább kihasználjuk ezt, mint egy átlag felhasználó.

 

 Még a fotósok körében is sokkal jobban a FULLHD dominál. 

Persze, jól jön a 8K videófelvétel,
de a valóságban erre a funkcióra alig-alig van szüksége bárkinek is.

 


15 fényérték a dinamikaátfogása Sony Alpha 1-nek!


Aminek jelenlegi ára 2.799.000 Ft (Fotoplus - 2021 február)

Összehasonlításképpen:
Sony A73 = 14.7 EV // Jelenlegi ára: 629.590 Ft (Forrás: Fotoplus – 2021 február)
Canon R6 = 14,3 EV // Jelenlegi ára: 997.000 Ft (Forrás: Fotoplus – 2021 február)
Nikon Z6 1 = 14.3 EV // Jelenlegi ára: 534.900 Ft (Forrás: Fotoplus – 2021 február)

 

A Sony gépek híresek a nagy dinamikaátfogásukról. Tényleg nagyon szépen lehet visszahozni az alexpós képeket minimális zajosodás mellett. De ez a spec nem győzött meg arról, hogy ez a gép kellene nekem.
 

EV Forrás: DXOMARK
  Itt meg is untam az összes specifikációra való kitérést és elemzést. 
 El sem olvasnád, ha mindenre kitérnék, hogy szerintem miért van, 
 vagy éppen miért nincs szükség rá. 


Címszavakban, hogy mit tud a Sony Alpha 1:

- 50 MP – Full-Frame, Exmor RS CMOS szenzor

- 5,5 fényértéket engedő szenzorstabilizátor

- 8k videófelvétel, akár 30 perc időtartamban, hőelvezetéssel

- 4k videófelvétel 120 kép/mp sebesség mellet, 10 bit + ALL-I 4:2:2 

- BT.2020 HLG, 10 bit S-Log 3 és S-Cinetone támogatás

- 16 bites RAW kimenet HDMI-n keresztül

- 4k monitorozási lehetőség 5G hálózaton Sony Xperia Pro okostelefonnal (HDMI)

- 759 autófókusz mező, 92%-os lefedettséggel

- szem AF (ember és állat) videófelvétel közben is

- 30 kép/másodperc sorozat, keresősötétedés nélküli 

- 120 kép/mp számítási sebesség (fókusz és a fénymérés)

- 1/400 mp vakuszinkron sebesség

- 240 Hz képfrissítésű kereső

- Fel és ledönthető érintésérzékeny hátsó LCD

- 16 képes Pixel Shift Multi Shot mód, aminek eredménye 199 MP-s raw fájl

- Dupla kártyafoglalat

- Gigabit Ethernet és 10 Gbps-os SuperSpeed USB 3.2 Type-C csatlakozók

- Beépített Wi-Fi vezérlők (2,4Ghz & 5GHz)
 


Funkciók, amikben valóban látok fantáziát

1/400 vakuszinkron

Vakus képeknek, főleg kültéren ez okos, hogy nem vagyunk limitálva 1/200-ad körül (HSS nélkül) hanem tudunk 1 fényértéket még nyitni a HSS bekapcsolása nélkül. 
 

Nem melegszik túl (elvileg),  jobb hőelvezetés

Azt írja a Sony, hogy 8K-s videót egyben fel tud venni túlmelegedés nélkül. A73 nagyjából 1 óra 4K felvétel után melegszik túl, ez hosszabb videók esetén zavaró. Szóval ha ez megoldott lesz az új hőelvezetéssel, annak szintén örülünk.
 

USB 3.2 Type-C csatlakozó

Külső USB energiabankokból lehet táplálni a fényképezőgépet, nem kell hosszabb videóknál aksikat cserélni. Ez régebbi gépeknél is elérhető volt, de hasznos.
 

4K 120 fps 10 bit + színmintavételezés 4:2:2. 

Ez az A73-ből és a 6400-ből is hiányzik. 4K mellett 30fps a maximum. 5x lassítás 4K felbontás mellett. Ennek tudnék örülni. 
 

4k monitorozási lehetőség 5G hálózaton keresztül

Nem feltétlen kell külső monitor, elég lehet egy Sony Xperia Pro okostelefon és egy HDMI. Ez szívesen megnézném élőben.
 

Szupergyors Wifi

10 Gbps sebességű SuperSpeed USB és 1000BASE-T Ethernet csatlakozó, ami riportereknek jól jön, amikor azonnal küldeni kell a fotót.
 

Puffer: 155 tömörítetten full-frame RAW kép

Szintén sportfotózásban tudom elképzelni, 30 kép / másodperces sebesség mellett.
 

240 képfrissítés az elektronikus keresőben

Sokan szidják az A73 keresőjét, hogy laggol. Tényleg így van. Gyors mozgás esetén zavaró a lassú képfrissítés. 
 

30 kép/másodperc sorozat, keresősötétedés nélkül

Szintén sorozatfelvételnél jön jól.
 


Hol termeli vissza az árát? 

A Sony Alpha 1 veszett jó kamera, ez nem kérdés. Még ha vannak is benne olyan funkciók, amikre nem igazán van szüksége a fotósok nagy részének, ennek ellenére is el kell hogy ismerjem, hogy ez jelenleg a technika csúcsa. De hol termeli vissza az árát?
 

 Milyen összegeket kell elkérni 1-1 fotózásért, videózásért, 
 hogy ez a majdnem 3 milliós összeg meg is térüljön? 

 

Ha valaki hobbista, megengedheti magának ezt a kiadást, amennyiben nem anyagi szempontból nézi ezt a beruházást. A drága autóvásároláshoz tudnám ezt a legjobban hasonlítani, ahol inkább érzelmi alapokon döntenek a vásárlók, mintsem racionális alapon. Én sokkal jobban racionális beállítottságú vagyok, ezért járok egy japán Honda Jazz-el.

Ha sportfotós vagy esetleg riporter veszi, ott valahol ki lennének használva a funkciói. De neki mi szükségük van a fejlett videófunkciókra? Semmi. Aki videózására használja, neki mi szüksége a 30 kép / másodperces sorozatra? Semmi. Értem én, hogy hibrid gép, csak túl van tolva.
 

Ami tényleg megéri az árát: Sony A73

Sokan még mindig nem szerették meg, de szerintem az egyik legjobb ár/érték arányú MILC a piacon az a Sony A73. Ezt a gépet használom 2 éve, és bár nem tökéletes, kicsit sem érzem azt, hogy túl sok funkciót kaptam, amit nem használnék ki. A73 mellett szokták még emlegetni a Fujifilm X-T4-et, Canon R6-ot és Nikon Z6 II-t. Őket nagyon közelről nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy sokkal jobban kihasználják a fotósok az olcsóbb kamerák funkcióit. 
Összegzés: Nem a magyar piacra van tervezve

Nem vitás, hogy a Sony Alpha 1-nek van millió funkciója, ami rettentő király. Stabil AF videóban és fotóban is egyaránt, szenzorstabilizátor, fázis AF és még sorolhatnám.  De egyre jobban úgy érzem, hogy a fotós felszerelések áraik nem a magyar pénztárcákhoz vannak igazítva. Tudom, hogy sose voltak.
 

Elnagyolt számok következnek:
Nyugaton egy ügyes esküvőfotós 3000 eurót el tud kérni egy esküvőért. 
Magyarországon egy hasonló kaliberű fotós 1000 eurót tud elkérni egy esküvőért.

De mégis a váz mindenkinek 7300 euróba kerül. Kb. 2,8 millió forint.


 Nem lebeszélni akarlak erről a gépről, biztosan van olyan, aki valóban kihasználja a gép tulajdonságait és még vissza is termeli az összegét. Például egy olimpián dolgozó fotós. Én sokkal jobban örülnék a fotósok egy megfizethető milcnek, ami ennek a felét tudja. A fent említett Sony A73 egy jól eltalált gép, néhány kisebb-nagyobb hibával, amiket lehet javítani és elérhető áron kínálni. Én sokkal jobban erre várnék inkább.

Kedves Sony! Ha olvasod, szeretem a kameráid. Van itthon egy A6400 – személyes kedvencem – és egy Sony A73 sok-sok optikával, de erről a gépről ezt gondolom. 

A Sony Alpha 1 azért készült el, hogy versenyezzen számokban a konkurenciával, amiben nem szempont a felhasználók valós igényeinek kielégítése.

 

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Milyen felszerelésre van szükséged Enteriőr és Épületfotózáshoz?

Milyen felszerelésre van szükséged Enteriőr és Épületfotózáshoz?

Mégis mire jó a fényfestés?

Mégis mire jó a fényfestés?

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.