Jancsó Fotósuli

Alumínium vagy szénszálas állványt vegyek?


Ha fotós állványt szeretnél vásárolni, akkor javaslom, hogy alaposan fontold meg, hogy minek szavazol bizalmat, gondolkodj hosszútávon, mert egy jó tripod akár élethosszig is kitart melletted. Szinte majdnem mindegyik állvány vagy alumíniumból, vagy karbonból készül. Melyik érdemes válaszd inkább?
 

Profiknak karbon, kezdőknek inkább alumínium?

Azt szoktam látni, hogy kezdőknek inkább az alumíniumokat javasolják, a profi szegmensnek pedig a szénszálas állványokat. A legfontosabb tulajdonság a stabilitás mellett az állvány súlya, ha nehéz, akkor én hajlamos vagyok inkább otthon hagyni, hogy ne kelljen egy hosszabb túrára magammal cipeljem. De például enteriőr fotózások esetén a súly kérdése nem fontos tényező, az autóba itthon bedobom, helyszínen kiviszem, ahol csak a lakáson belül kell mozogni pár métert. Szintén ez igaz, ha stúdióban fotózol, valószínűleg ki sem viszed onnan. Viszont ha az Alpokba mész kirándulni és fotózni, akkor nagyon nem mindegy, hogy 1 vagy 2 kilós állványt cipelsz magaddal a hegyekbe, mivel általánosságban a karbon állványok könnyebbek, de képesek biztosítani azt a stabilitást, mint a nehezebb alumínium társaik. 
 


Melyik típus az időjárásálóbb?

A szénszálas állványok az időjárásnak és a rozsdásodásnak nagyon jól képesek ellenállni, például ha sós vízbe teszed. Ezzel szemben az alumínium állvány is bírja egy darabig az időjárást, de amint megkarcolódik vagy meg sérül, akkor az korrodáló anyagot eredményezhet.

A szénszálas állványoknak a rezgéscsökkentése jobb
az alumíniummal szemben.

Ez nem egy hatalmas feature, ha távkioldót használsz, akkor máris szinte ugyanott vagy, ettől függetlenül jó tudni. Kicsit gyakorlatiasabb példa, ha lakásban fotózol, állványon a gép, de a parketta nem teljesen stabil, itt-ott mozog, ahogy lépkedsz rajta, ott a szénszálas darab valószínűleg jobb csillapítja ezt a rezgést, kevesebb eséllyel mozdul be a képed. 
 Az alumínium előbb hajlik, a szénszálas állvány nem hajlik, hanem a tűrőképessége után széttörik. De persze ez tízezerből egy. Törött szénszálas állványt még nem láttam, viszont alumíniumból találkoztam már néhány darabbal, aminek elhajlott az egyik lába, így nehézkes volt már összecsukni. A szénszálas állvány a hidegre jóval érzékenyebb, mint az alumínium. Ha szénszálassal hidegben fotózol huzamosabb ideig, akkor oda kell figyelni, hogy ne üsd lehetőleg oda semmihez keményebben, mert nagyobb eséllyel tud törni. Például egy éjszakai izlandi túra során nem árt óvatosnak lenni vele. Hozzá kell tegyem, hogy ezt az egyik gyártó weboldalán olvastam, gyakorlatban ilyennél én még nem találkoztam.
 

Nagy hidegben nem fagy át a szénszálas állvány,
nem lesz hideg úgy, mint az alumínium.

 

Így nem fagy hozzá a kezünk, ha hozzáérünk kesztyű nélkül. De a legtöbb állványnak a lábain van gumiborítás, pont az ilyen helyzetekre.
 

Melyik állványtípus kellhet neked? 

Piacon rengeteg állvány közül válogathatsz, egészen az 5.000 forintól a több százezres állványokig, olyan tényezők függvényében, mint a méret, építési minőség, felhasznált anyagok, márka, funkcionalitás, fej minősége illetve típusa. Ezek mind befolyásolják az állvány árazását. Ha ugyanabban a szegmensben és árfekvésben lévő két típust összehasonlítjuk, akkor

 átlagosan a szénszálas kétszer annyiba kerül, 
 mint az alumínium. 

 


Milyen állványt nem érdemes venni? 

Függetlenül attól, hogy melyik márkát és anyagot részesíted előnyben: Ha soknak is tűnik 1-1 fotós állvány ára, inkább spórolj egy jobbra, mivel nagy valószínűséggel az majdnem egy élethosszig ki fog tartani melletted, ha valóban jót választottál.
 

A többszázezer forintos felszerelésed
biztos rátennéd egy olyan állványra,
ami könnyedén összecsuklik és szétesik, amit nem érzel stabilnak?

 

Megkockáztatva azt, hogy ha felborul az állványod a fényképezőgépeddel és objektívvel együtt az olcsó állvány miatt? Hidd el nem éri meg a fotós állványodon spórolni. Ha újonnan nem is, nézz körbe a használt piacon, Facebook és Index fotós csoportokban jó eséllyel fogsz találni szuper állapotú tripodokat, az eredeti árnál jóvan kedvezőbben. 
 Inkább a szénszálas állvány lehet jó neked, ha:
-    Ha sokat utazol és túrázol, fontos a mobilitás és a könnyű állvány
-    Ha a városban fotózol szívesen, sokat gyalogolsz témáról témára
-    Ha nem sajnálsz nagyobb összeget rákölteni 


Inkább az alumínium állvány lehet jó neked, ha:
-    Ha most kezded a fotózást és nem szeretnél túl nagy összeget beleinvesztálni
-    Ha csak ritkán van szükséged állványra
-    Ha fix helyen használod, például fotóstúdióban
-    Ha nagyon erős és robosztus állványra van szükséged
-    Ha nem fontos, hogy könnyű legyen

 


Milyen állvány érdemes vegyek? 

Ez már egy másik cikk témája, de épp nem rég készítettem egy 17 perces összefoglaló videót, hogy mi alapján érdemes állványt választanod, ahol több jellemzőre is kitérek. Ha érdekel a téma részletesebben is, akkor nézd meg az erről szóló videómat: 

 


 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.