Jancsó Fotósuli

Így építhetsz cipősdobozból fényképezőgépet


Néhány évvel ezelőtt még a művészeti tanulmányaim alatt építettem lyukkamerát, amivel fotóztam is. Viszonylag egyszerűen, forintokból elkészíthető egy camera obscura. Megmutatom, hogy hogyan építs sajátot, mi is kell neked ahhoz, hogy egy cipősdobozzal fotózhass. 

Mi az a camera obscura?

 Lyukkamerának is szokták hívni, lencsetag nélküli eszköz
– a mi esetünkben most egy cipősdoboz – ami a környezetünk
vizuális leképzésére szolgál.


Ma is ezen az elven működnek a korszerű kamerák. 
 


Hogyan működik?

Ha otthon bármelyik szobádat teljesen elsötétíted, majd az ablakon keresztül csak egy kis lyukon eresztesz be fényt, akkor a szemközti falra vetődik ki a külvilág fordított képe. Hogy ezt megmutassam, otthon lefedtem az ablakot alufóliával, majd egy másfél centiméteren kivágtam azt, amin keresztül beáramlott a fény. Ezután így nézett ki a szobám fala, kivetült a falra a szomszéd háza.A cipősdobozban is ugyanez fog történni, mint a szobában a fenti képen, csak kicsiben. A dobozban a lyukon át egy fejjel lefelé, oldalfordított kép rajzolódik majd ki, amit rögzíteni lehet a fényérzékeny papíron. Létrejön a fénykép.


Szükséges eszközök hozzá:

-Fekete szigetelőszalag és fekete festékszóró
-Fényérzékeny papír
-Vékony fémlemez

-Egyszerű cipősdoboz
-Előhíváshoz: hívó, fixír, infravörös lámpa

 

1. lépés: Szerezz be egy cipősdobozt! 

Fújd le fekete festékszóróval a dobozodat kívülről és belülről egyaránt. Erre azért van szükség, mert ha nem teljesen fényzáró a dobozod, akkor az esetleges reflexiókat, fénybeszűrődéseket ez megszünteti. Érdemes kétszer is lefújni a dobozt, hogy elég vastag legyen rajta a festékréteg.

A dobozhoz én besétáltam egy cipősboltba, ahol kedvesen megkértem az eladót, hogy ha van olyan doboz, amire nincs szükségük, akkor azt szívesen levinném. Picit furán nézett, de adott két ugyanolyan darabot, ami egyébként a kukába landolt volna. 

  +Saját tippem:
 Szerezz be két ugyanolyan dobozt
 és csúsztasd őket egybe, sokkal kevesebb 
 lesz az esélye ezekre a fénybeszűrődésekre. 

  

2. lépés: Lyukaszd ki a fémlemezke lapod!

Szükséged lesz egy vékony fémlemezke lapra, amit ki kell lyukassz. Ezen keresztül füg beáramolni a fény a dobozodba, hogy majd létrejöjjön a fotód. Ha nagyon pontos szeretnél lenni, akkor egy mini-fúróval pontosan tudni fogod, hogy mekkora lyukat ütsz a lapba, de legtöbb esetben tűvel is elegendő ha kilyukasztod. Az én lapomon ütött lyuk átmérője 0,3 mm. 
 

3. lépés: Illeszd bele a dobozodba a lemezkét!

Lyukaszd ki a dobozodat is, majd illeszd rá a már kilyukasztott fémlemezlapodat a kamerához. Fekete szigetelőszalaggal rögzíts oda, többször is ragaszd át, nehogy valamilyen kósza fény beszűrődjön a lyukon kívül. Ezen bukhat csak el a kamera építésed, ha nem elég fényzáró a dobozod és valahol még beszűrődik a fény. 
4. lépés: Tedd be a fényérzékeny papírt a dobozodba!

Ezt csak olyan szobába tedd ezt meg, ami teljesen le van sötétítve, mert ha fényt kap a papírod mielőtt behelyezed a dobozba, akkor előhívás után elfeketedhet a képed. Vaksötétben is beleillesztheted a lapot, de lényegesebb könnyebb lesz a dolgod beszerezel egy infravörös fényű lámpát, mivel arra nem érzékeny a papír (“nem látja azt a fényt”) te viszont igen. Ha ablakot kell teljesen lesötétíts a nappali órákban és esetleg nincs redőnyöd, akkor vizezd be a felületét, majd simíts rá alufóliát, könnyedén rá fog tapadni és fényt sem fog beengedi.

Milyen fényérzékeny papírt használj? 
Én Ilford Multigrade RC 18x24 cm méretűt szereztem be, ami ISO 25-ös érzékenységű. Kipróbálhatsz többet is, ebben óriási tapasztalom nincs, ez nekem bevált. Méretére figyelj oda, hogy kényelmesen beleférjen a dobozodba. Honnan tudsz beszerezni hívót és fixírt?


 Magyarországon a http://www.syrex.hu weboldalt találtam, ahol volt nagyobb választék, én innen rendeltem, de más forrásból is betudod szerezni. 
 

A fotópapír hátoldalára kétoldalú ragasztót helyeztem, majd beletettem a dobozba, így ragadt oda a doboz felületéhez. Ezt alaposan rögzítsd oda, nehogy leessen vagy elmozduljon fotózás közben.
 


5. lépés: Zárd le alaposan a dobozodat!

Miután benne van a fényérzékeny lap a dobozban, csúsztasd össze őket. Ahol úgy érzed, hogy nem 100%-os fényszigetelés, ott még fekete szigetelőszalaggal szigeteld le a dobozodat. Ezt főleg az illesztésnél érdemes. Ezután még bent a sötétben fedd le valamivel a lyukat, amin keresztül fotózni fog majd. Lehet ez kartonlap, vastagabb papírlap is, amit szigetelőszalaggal rögzítve a lyuk elé ragasztasz. 

 

+Saját tippem:
Mielőtt elindulsz fotózni, ne kézbe vidd ki a kamerádat,
hanem tedd bele egy táskába.


Így is csökkenteni tudod a fénybeszűrődés lehetőségét, ha esetleg nem teljesen tökéletesen szigetel a dobozod. De az első képedhez ne menj messzire, készítsd el kint a kertben, lépcsőházban teszt jelleggel, hogy minden úgy működik, ahogy azt szeretnéd.
 


6. lépés Állítsd be az expozíciós adatokat!

Találd ki a témádat és a hozzá tartozó kompozíciódat, majd olyan helyre tedd a kamerádat, ahol tudod, hogy biztonságosan tudsz exponálni több percet is anélkül, hogy bemozdulna a fotód.


 Ugyanis verőfényes napsütésben is 
 több perces expozíciós idő kell ahhoz, hogy egy jól exponált fotó jöjjön létre.

 

A helyes expozícióhoz szükséged van a blendéd értékére. Ez attól függ, hogy mekkora lyukat ütöttél, ha tűt használtál, akkor 156-os értékkel átlagosan számolhatsz. Nekem 0,3 mm átmérőnél 178-as blendeértékem van. Nézzük sorban az expozíciós értékeket:

ISO: Ez a vásárolt papírfajtától függ, mindig ráírják, az én Ilford papíromnak 25.
Blende: Fent kifejtettem, 0,3-as átmérő esetén nekem 178.
Záridő: Ezt kell valahogy kitalálni. 

 


Mi legyen a záridő?

Vihetsz magaddal akár egy digitális gépet, készítesz vele egy tesztképet, majd ha jó expozíciónak véled a képet, átszámolod a fenti értékeket. Másik megoldás, hogy kézi fénymérőt viszel magaddal. Ezek az eszközök eléggé ritkák, drágák, felváltotta őket a digitális gépek beépített fénymérője. De van egyszerűbb megoldás is. 
 

Light Meter Free alkalmazás.


Biztos találsz mást is, de ez nekem bevált. Megadod neki a két már meglévő adatokat (ISO és blende) amikből ő a telefonod kamerája segítségével megmondja a záridőt. Nem tökéletes megoldás, olykor téveszt, de kiindulásnak tökéletes.
 


7. lépés Készítsd el a képed!

Fix helyen a kamerád, kompozíció megvan, expozíciós értékek a helyükön. Távolítsd le a kamerád nyílásáról a még sötétben felragasztott takarót. Stopperrel mérd a záridőt, hogy pontosan addig eressz be fényt a lyukon át a dobozba, amit az alkalmazás vagy a fénymérő mondott neked. Ha lejárt az idő, akkor fedd le megint a lyukat.


 Verőfényes napsütésben ez nagyjából 
 30 másodperc és 2 perc közti záridőt jelenthet, 
 sötétebb helyszíneken 3-5 de akár 8 perces 
 expozíciós idő nem elképzelhetetlen. 


Én a körfolyosóról készítettem képet naplemente előtt 2 órával, kevés fény szűrődött amúgy is be, nekem így ehhez a képhez 8 perc kellett. 

8. lépés: Hívd elő a fotód!

Ha megvagy vele, akkor irány vissza a sötétszobába. Szigorúan mindig sötétben kiveszed a lapot, mivel az még mindig fényérzékeny, majd bedobod a hívóba. Annyi ideig hívod, amit a gyártó megadott neked a leírásban, majd mosás, fixálás, mosás. Ha mindent jól csináltál elkezd megjelenni az inverz képed. Ezután kimehetsz a fényre és megnézheted a fotód. Mivel inverz fotó jött létre, érdemes bescannelni digitálisan, majd Photoshopban a CTRL + I lenyomásával átfordítani a színeket, hogy létrejön a fekete-fehér fotód. Persze ezt le is világíthatod ha nem szeretnél ezt a folyamatot digitális technológiával összepiszkolni. 


A fenti folyamatról készítettem egy interaktív videót is, ha esetleg valamelyik folyamatban elakadnál, végigkövetetted vizuálisan is, hogy hogyan raktam össze én a saját camera obcurámat.

 

 

Így a végére pedig adok neked egy kis matek segédletet. Ezt nem akartam fent, mert nélküle is lelehet boldogulni, sosem volt erősségem a matek, így egyszerűen vezetem le a kérdést:
Mekkora is legyen ez a lyuk, amit a fémlemezke lapkára fúrsz, ütsz?


 Minden fókusztávolsághoz tartozik egy optimális lyukátmérő. 
 Erre van egy képlet: 


 

Lyukátmérő =  √0,0016 X gyújtótávolság.
Például ennek a számításnak az eredménye egy 50 mm-es fókusztávolságú kamera esetében, 0,28 mm. 

Lyuk fényerejét is kell számold, hogy megtudd határozni majd a helyes expozíciót.
Blendeérték kiszámítása: Fényerő = Gyújtótávolság / lyukátmérő.
Az én esetemben ez 178.

 

Remélem, hogy segített neked a cikk, hogy elkészítsd az első lyukkamerádat, én imádtam a kísérletezés minden percét. :)

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Egész napos Épület és Enteriőr fotózás kurzus

Egész napos, 11 órás, részletekre is kiterjedő épület és enteriőr fotózás kurzusra tudsz hozzánk csatlakozni május 28-án. Külső épület és belső fotók készítése, aranyórában, kékórában, verőfényes napsütésben. Közös pizzasütés, 3 órás személyes képértékelés és képkidolgozás. Reggeltől egészen naplementéig.

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.