Jancsó Fotósuli

Érdemes blogot írj fotósként?

Fotósok nagy része inkább fényképezni szeret, mint írni róla. Ez rendjén is van így. Közel 2 éve vezetem a saját fotós blogomat a munkáimról, ezek alapján kis iránymutatást adok neked, hogy neked érdemes-e belevágj, vagy inkább hagyd az egészet.  
 

Legnagyobb kérdés az egész blogolásban, hogy mi a célod vele?

Egyre kevésbé népszerű az írott tartalmak fogyasztása, kevesen olvasnak végig 1-1 bejegyzést. Itt a Jancsó Fotósuli blogján pont ezért írok olyan tartalmakat, amik rövidek, tömörek és lényegre törőek. Mindenki el van foglalva a saját dolgával, nincs idő olvasni. Kontrázok egy váratlant: Én nem azért írom a saját blogomat a fotózásaimról a gregimages.com oldalon, hogy azt elolvassa bárki is. Valószínűleg az oldal látogatói nagy része csak átfutja. Jöhet is a kérdés, ez akkor miért jó? A weboldalamra térve egy potenciális megrendelő megnézi a fotóimat, olvashat rólam (biográfia) és megtalálja a blogomat is.
 

Valószínűleg nem fogja végignézni az összes fotómat,
így elolvasni sem fog egy teljes cikket sem.

 

Átfutja gyorsan, egy-egy before-after slidert azért megnéz, beleolvas itt-ott, aztán megy tovább a dolgára, jobb esetben árajánlatot kér. Igen, tudom, kivételek mindig is lesznek, de látom a Google Analitikában, hogy mennyi időt töltenek el a blog menüpontján. Közel sem annyit, amennyi elég lenne a cikkek elolvasásához.

Annak ellenére, hogy csak átfutotta, lát egy konkrét projektről készült képanyagomat, plusz el is olvashatja, hogy hogyan készültek a fotók. Ez egy jó szűrő is egyben. Tetszik neki a kommunikációs stílusom, vagy sem? Minden bejegyzésemben igyekszem hangsúlyozni, hogy nem az a fotós vagyok, aki kimegy 2 órára és átad 50 képet, hanem napi 20-30 fotót készítek maximum. Így ha neki inkább mennyiségi munkára van inkább szüksége, akkor meg sem keres, hiszen ott az blogcikkben láthatja, hogy egy képen a helyszínen fél órát foglalkozom. Szűrőm a megrendelőket, hogy már meg se keressen olyan, akinek más elvárásai vannak.
 

Akinek tetszik ez a hozzáállásom, láthatja, hogy aktív vagyok,
néhány havonta van 1-1 újabb érdekes fotózásról bejegyzés, teljes képanyagokkal.

Bizalmat ébreszt az ismeretlen olvasóban.
 Gondolj csak kettőnk kapcsolatára.

Igen, te és én kedves olvasó. Nagy valószínűséggel én nem ismerlek téged, de te olvasod az írásomat, néha megnézel 1-1 videót tőlem és kicsit olyan érzésed van, mintha ismernénk egymást. Közben te sokat tudsz rólam, de én feltehetően semmit / keveset rólad, de mégis van egy bizalmi szál köztünk. Ez egy értékesítési folyamatban előnyödre vállhat, amikor egy megrendelő fotóst keres, és az írásos blogod bizalmat szül benne. Nagyobb eséllyel lehetsz te a befutó.
 

Milyen sűrűn érdemes cikket írj?

Ez a legjobb az egészben. Nem kell, hogy minden héten több órát áldozz arra, hogy minden fotózásodról írsz bejegyzést. Unalmassá válhat könnyedén, olvasónak is és neked is megírni. Inkább válaszd ki azokat a legizgalmasabb fotózásokat, ahol a legjobb képek készültek és írj arról. Én nagyából 3 havonta írok egy cikket a gregimages blogomra. Többet is írhatsz ha energiád és időd engedi, de nem vagyok benne biztos, hogy az a munka meg is fog térülni. Ha úgy érzed, hogy nem volt olyan izgalmas fotózásod, amit megosztanál szívesen, akkor inkább engedd el, várd meg míg lesz olyan, amivel egy konzisztens minőséget tudsz nyújtani a blogon.

 Kommunikációs skilljeid is fejlődnek

Szerintem a legjobb az egészben, hogy olyan képességeid is fejlődnek az írással, amit majd tudsz kamatoztatni a jövőben. Elején, ha nincs még benne tapasztalatod, az első sor megírása is nehezedre fog esni. Ha új, ismeretlen dologba kezdesz, az mindig ilyen az elején. Láttad a legelső YouTube-re feltöltött videóimat, hogy hogyan beszélek benne? Hadarok, szinte egy értelmes mondat el nem hagyja a számat. Inkább csak vágóképekkel van tele. De nem fogom törölni, amiatt mert bénáztam benne. Pont, hogy jó látni a fejlődést összehasonlítva egy mai videóhoz képest.
 

SEO – Google találati listáján előre!

Ez nem az én asztalom, nem is szeretnék ebben kóklerkedni, sok cikket találsz erről a neten. Röviden a lényege, hogy ha elég sok friss tartalom kerül fel a blogodra, akkor a Google a weboldaladat egyre relevánsabban tartja, így elkezdi előre sorolni olyan kulcsszavakra, amik sokat szerepelnek az oldaladon. Például portrékat fotózol, ebben a témában lévő megjegyzéseket teszel közzé, portréfotózás kulcsszóra elkezd előre hozni a Google, ami által egyre többen fogják megtalálni a weboldaladat az érdeklődők. De most ezt a SEO dolgot nagyon lebutítottam, nagyon összetett folyamat az, hogy előre kerülj a Google találati listáján, de ebben nagyban segít a blog.
 

Hobbifotósként is írj

Nem csak profiként érdemes azért blogot írni, hogy újabb megrendelőket könnyebben hajts fel. Ha hobbid a fotózás, olykor felkérnek 1-1 portré elkészítésére, vagy elmész TFCD alapon fotózni, akkor is jól jön, hogy le tudnak szűrni információkat előzetesen az írásaidból. Ilyen helyzetben is bizalmat tudsz kiépíteni egy teljesen ismeretlennel.
 

A blogolás következő lépcsőfoka

Még jobb, ha vlog / BHS videókat készítesz a fotózásaidról. Írni egyszerűbb, van időd rá, de kamerában beszélni sokkal nehezebb. Kevesen próbálkoznak még ezzel, de a videós formátum még jobban bizalomgerjesztőbb, mint az írás. Gondolj bele, hogy mennyit tud segíteni egy ismeretlennek a fotós megismerése, ha van egy ehhez hasonló videója, ahol láthatja élesben a fotóst munka közben?
 

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.