Jancsó Fotósuli

Fotós szempontból az oltás

Ez mégis csak egy fotósblog, így az egészségügyi és politikai vonatkozását tegyük félre, kicsit utánajártam, hogy a fotós munka szempontjából milyen specifikus helyzetekkel fogunk szembenézni oltással, vagy anélkül.
 

 Az írás a saját személyes gondolataimat tükrözi 

 

Amikor megjelent a rendelet a védettségi igazolványról, hogy csak ennek birtokában mehetünk szállodába, éttermek belső tereibe, moziba, akkor az első dolgom volt néhány szállodának írni emailt. Megkérdeztem, hogy mi újság van a még nem beoltott fotósokkal? Nem mehetnek dolgozni a szállodába, étterembe, kávézóba fotózni úgy, hogy nincs védettségi igazolványuk? Na és az esküvőkre majd a nyáron?

 

Még mindig nem teljesen világos a kép, csak annyi tudható,
hogy üzleti céllal látogathatóak az ilyen helyszínek.


Dolgoznak a kávézókban, szállodákban és az étteremekben is nem beoltottak. Szállodába mehet bárki üzleti céllal, de végig maszkban kell lennie és a wellness / fürdő részleget nem használhatja.
 

De több kontaktom is azt írta vissza, hogy üzleti vendégeket nem fognak fogadni, mivel ellenőrizhetetlen, hogy mi minősül annak. Pontosabban a szállásadó részéről, ők nem tudják ezt ellenőrizni, hanem csak a hatóság. A vendég csak bepipálja a foglalásnál és ennyi. Emiatt nem lehet majd üzleti céllal menni, csak szabadidős foglalást engednek, amihez kell a védettségi igazolvány. Persze egy szabadiős szálloda ezt megteheti, de egy belvárosi budapesti szálloda, aki sokkal jobban az üzleti vendégekre van specializálva, nem igazán.


Covid-biztos fotózás a susnyásból álcarauhában

Több napos a fotózás?

Oké, szállodákban, éttermekben lehet dolgozni és fotózni védettségi igazolvány nélkül. Több napos fotózás esetén lent lehet aludni? Igen, mivel ez üzleti céllal történik – persze feltéve ha a szállás fogad üzleti vendégeket. Nekem az a sejtésem, hogy több vidéki apartmanlánc, szálloda sem fog üzleti céllal fogadni vendégeket, túl kockázatos nekik. Persze, csak abban az esetben ha van bőven szabadidős céllal érkező vendégük.

 

Esküvők, a legnagyobb kérdőjel

Jelenleg az éttermek belső tereik védettségi igazolvánnyal látogathatóak. A kormányinfón az hangzott el, hogy 5 millió beoltott személy után engedélyezik az esküvőket, amire NEM KELL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY. De akkor egy áltagos hétköznap az étterembe kell? Moziba kell? De egy esküvőn, ahol összeizzadva egymás nyakán táncol 100 ember, oda nem? Ez teljesen összeférhetetlen és logikátlan lenne.
 

Egyelőre csak annyi tudható, hogy 5 millió beoltottnál védettségi igazolvány nélkül lehet menni esküvőre. Na de ha ez vidéki esküvő, ott lent kell aludni a szállodában, amit még a fotós meg is tehet, mivel az üzleti cél, de a vendégek már nem tudnak szállást foglalni védettség igazolvány nélkül, mert nekik az már szabadidős foglalásnak minősül.


A jóslatom
Így ezek alapján két forgatókönyv van a fejemben


1. Valószínűbb

Lehet védettségi igazolvány nélkül menni az esküvőkre, de ennek hiányában ezek a vendégek csak a szertartáson és csak maszkban vehetnek részt, a lagzin már nem. A védettek maradhatnak bulizni. Így szállást se kell foglalniuk, haza tudnak menni időben. A szolgáltatók, mivel üzleti céllal vannak ott, nekik nem kell védettségi igazolvány, maradhatnak a lagzin is dolgozni.

 

2. Valószínűtlenebb

Ha mindenki mehet oltás nélkül lagzira, akkor 5 millió beoltottól kezdve az éttermek belső részéi is látogathatóak lesznek és a buli helyek is nyitnak, amikre szintén nem kell védettség. De egyszerűen az nem fér az össze, hogy oltás nélkül esküvőre mehetsz bulizni, összeizzadva táncolva pörgetheted a mennyasszonyt, de egy étterem belső részére nem ülhetsz be. Így én az elsőt tartom elképzelhetőnek és logikusnak. Ez a második opció a teljes nyitással egyenlő szinte. 

 

Rendezvény és koncert fotózás

Nem hiszem, hogy a munka világát korlátozzák, oltáshoz kötnék a munkavégzést. Így is nagy a munkaerőhiány, nem tartom valószínűnek ezt a lépést, így munka szempontjából maximum kényelmetlen lesz pár dolog, de ellehetetleníteni nem fogják. Sokkal inkább a szabadidős tevékenységeket kötik majd oltáshoz. Így a rendezvények részvétele lehet oltáshoz lesz kötött, de munka céllal történő részvétel nem.

 

UPDATE 2021.05.31

Tévedtem. Előző szombaton lementek az első esküvők. Oltottak és oltatlanok együtt buliztak, pörögtek maszk nélkül, bármiféle szegregáció nélkül. Ha innen tovább írnám a véleményemet, az már fotós blog helyett politikai blog lenne. De azért annyiban maradhatunk, hogy erősen kérdőjeles, hogy ha esküvőn összeengedünk mindenkit zárt térben, bulizzhatnak, táncolhatnak akkor miért van még érvényben a többi korlátozás? Szállodába védettség nélkül nem lehet foglalni szabadidős céllal, de esküvőn bulizhat bárki? Hogy fér ez össze? Na de hát maradjunk csak inkább a fotózás témakörénél :)

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.