Jancsó Fotósuli

Fotós szempontból az oltás

Ez mégis csak egy fotósblog, így az egészségügyi és politikai vonatkozását tegyük félre, kicsit utánajártam, hogy a fotós munka szempontjából milyen specifikus helyzetekkel fogunk szembenézni oltással, vagy anélkül.
 

 Az írás a saját személyes gondolataimat tükrözi 

 

Amikor megjelent a rendelet a védettségi igazolványról, hogy csak ennek birtokában mehetünk szállodába, éttermek belső tereibe, moziba, akkor az első dolgom volt néhány szállodának írni emailt. Megkérdeztem, hogy mi újság van a még nem beoltott fotósokkal? Nem mehetnek dolgozni a szállodába, étterembe, kávézóba fotózni úgy, hogy nincs védettségi igazolványuk? Na és az esküvőkre majd a nyáron?

 

Még mindig nem teljesen világos a kép, csak annyi tudható,
hogy üzleti céllal látogathatóak az ilyen helyszínek.


Dolgoznak a kávézókban, szállodákban és az étteremekben is nem beoltottak. Szállodába mehet bárki üzleti céllal, de végig maszkban kell lennie és a wellness / fürdő részleget nem használhatja.
 

De több kontaktom is azt írta vissza, hogy üzleti vendégeket nem fognak fogadni, mivel ellenőrizhetetlen, hogy mi minősül annak. Pontosabban a szállásadó részéről, ők nem tudják ezt ellenőrizni, hanem csak a hatóság. A vendég csak bepipálja a foglalásnál és ennyi. Emiatt nem lehet majd üzleti céllal menni, csak szabadidős foglalást engednek, amihez kell a védettségi igazolvány. Persze egy szabadiős szálloda ezt megteheti, de egy belvárosi budapesti szálloda, aki sokkal jobban az üzleti vendégekre van specializálva, nem igazán.


Covid-biztos fotózás a susnyásból álcarauhában

Több napos a fotózás?

Oké, szállodákban, éttermekben lehet dolgozni és fotózni védettségi igazolvány nélkül. Több napos fotózás esetén lent lehet aludni? Igen, mivel ez üzleti céllal történik – persze feltéve ha a szállás fogad üzleti vendégeket. Nekem az a sejtésem, hogy több vidéki apartmanlánc, szálloda sem fog üzleti céllal fogadni vendégeket, túl kockázatos nekik. Persze, csak abban az esetben ha van bőven szabadidős céllal érkező vendégük.

 

Esküvők, a legnagyobb kérdőjel

Jelenleg az éttermek belső tereik védettségi igazolvánnyal látogathatóak. A kormányinfón az hangzott el, hogy 5 millió beoltott személy után engedélyezik az esküvőket, amire NEM KELL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY. De akkor egy áltagos hétköznap az étterembe kell? Moziba kell? De egy esküvőn, ahol összeizzadva egymás nyakán táncol 100 ember, oda nem? Ez teljesen összeférhetetlen és logikátlan lenne.
 

Egyelőre csak annyi tudható, hogy 5 millió beoltottnál védettségi igazolvány nélkül lehet menni esküvőre. Na de ha ez vidéki esküvő, ott lent kell aludni a szállodában, amit még a fotós meg is tehet, mivel az üzleti cél, de a vendégek már nem tudnak szállást foglalni védettség igazolvány nélkül, mert nekik az már szabadidős foglalásnak minősül.


A jóslatom
Így ezek alapján két forgatókönyv van a fejemben


1. Valószínűbb

Lehet védettségi igazolvány nélkül menni az esküvőkre, de ennek hiányában ezek a vendégek csak a szertartáson és csak maszkban vehetnek részt, a lagzin már nem. A védettek maradhatnak bulizni. Így szállást se kell foglalniuk, haza tudnak menni időben. A szolgáltatók, mivel üzleti céllal vannak ott, nekik nem kell védettségi igazolvány, maradhatnak a lagzin is dolgozni.

 

2. Valószínűtlenebb

Ha mindenki mehet oltás nélkül lagzira, akkor 5 millió beoltottól kezdve az éttermek belső részéi is látogathatóak lesznek és a buli helyek is nyitnak, amikre szintén nem kell védettség. De egyszerűen az nem fér az össze, hogy oltás nélkül esküvőre mehetsz bulizni, összeizzadva táncolva pörgetheted a mennyasszonyt, de egy étterem belső részére nem ülhetsz be. Így én az elsőt tartom elképzelhetőnek és logikusnak. Ez a második opció a teljes nyitással egyenlő szinte. 

 

Rendezvény és koncert fotózás

Nem hiszem, hogy a munka világát korlátozzák, oltáshoz kötnék a munkavégzést. Így is nagy a munkaerőhiány, nem tartom valószínűnek ezt a lépést, így munka szempontjából maximum kényelmetlen lesz pár dolog, de ellehetetleníteni nem fogják. Sokkal inkább a szabadidős tevékenységeket kötik majd oltáshoz. Így a rendezvények részvétele lehet oltáshoz lesz kötött, de munka céllal történő részvétel nem.

 

UPDATE 2021.05.31

Tévedtem. Előző szombaton lementek az első esküvők. Oltottak és oltatlanok együtt buliztak, pörögtek maszk nélkül, bármiféle szegregáció nélkül. Ha innen tovább írnám a véleményemet, az már fotós blog helyett politikai blog lenne. De azért annyiban maradhatunk, hogy erősen kérdőjeles, hogy ha esküvőn összeengedünk mindenkit zárt térben, bulizzhatnak, táncolhatnak akkor miért van még érvényben a többi korlátozás? Szállodába védettség nélkül nem lehet foglalni szabadidős céllal, de esküvőn bulizhat bárki? Hogy fér ez össze? Na de hát maradjunk csak inkább a fotózás témakörénél :)

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Fotós Coaching & Konzultáció

A konzultáció során személyre szabottan tudok neked segíteni a céljaid elérésben a fotózásban, hogy megtaláld az utat, merre haladj tovább és hogyan érd el a fotózásban amit szeretnél, akár hobbid, akár megélhetésed a fotózás.

 

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.