Jancsó Fotósuli

Hogyan találd meg bármelyik fotódat fél perc alatt?

Ha szeretnél visszakeresni egy 2 évvel ezelőtti képet, amit még nyáron fotóztál, mennyi idő alatt találnád meg? Keresgetned kellene, hogy egyáltalán melyik HDD-n van a fotó, vagy fél perc alatt megtalálnád? Megmutatom, hogy én hogyan rendszerezem a fotóimat, hogy maximum fél percen belül megtaláljak bármilyen fotót 5-6 évre visszamenőleg is.
 

Még csak pár éve fotóztam, amikor rádöbbentem, hogy mennyire kezelhetetlenül sok fotóm kezd lenni a gépen, azt se tudtam már, hogy hova mentettem őket. Biztos megvannak valahol, de már akkor is több perc kellett a megtaláláshoz, mire átnéztem a mappáimat. Ezt elég hamar megelégedettem és kialakítottam egy átlátható és könnyedén visszakeresgető rendszert, hogy minél hamarabb és kényelmesen megtaláljam a régebbi fotóimat.
 

Ahány fotós, annyi féle rendszer létezik. Lightroom Catalog, más rendszerezési alap, zsáner szerinti bontás. Válaszd azt, amelyik neked szimpatikusabb.
 

Én az időrendszerinti mappázást választottam.

 

Minden évben van egy fő mappám, aminek neve az aktuális év: 2021
Minden projektnek vagy munkának külön mappája van ezen belül: Mystery Hotel szobafotózás
Ezeknek a projektmappáknak van egy előtagjuk, ami az aktuális dátum: 01.30 

Így ha bármilyen fájl nézegetővel benézek a mappába, ABC sorrendbe téve is időrendi sorrendben hozza be a munka mappákat. Nem csak a fotózásaim vannak itt, hanem a videóim, személyes fotóim is, mint például egy lakásavató.

 

Miért jó ez a rendszerezés?

Amikor keresek egy fotót, annak a dátumát könnyen be tudom lőni, hogy nagyjából mikor készíthettem az anyagot. Így már eléggé leszűkült a kör, hogy hol találom meg a képet. Eddig mindig maximum egy fél perces keresés elég volt ahhoz, hogy megtaláljak bármit is.
 

A mappán belül

Ez már az adott anyag felépítésén múlik, hogy érdemes rendszerezni a mappán belül. Például enteriőr fotózás esetén van egy mappám, ahol a nyers fotók vannak. Erről készítek egy biztonsági mentést még a mappán belül, ha véletlen törölnék olyat a válogatás során, amit nem kellett volna. Ezután pedig Image 01-től kezdőden Image 30-ig (vagy éppen amennyi kép készült) behúzom a nyers fotókat az adott mappába, és így dolgozom ki őket. Ha kész vagyok, akkor készítek egy átadási mappát, ahova csak a kész JPG fájlokat mentem ki.

 

Amit mégis külön rendszerezek

Dokumentumok

Megbízási szerződések, elszámolások, üzleti tervek, esetleges számlák, email sablonok, linkek és elérések, színprofilok és a többi. Tudom, ha bármi olyan keresek, ami nem fotó, hanem excel, word, archívált adatok, azt itt fogom megtalálni.

 

Jancsó Fotósuli fotós kurzusfájljai

Ez specifikus tudom. Külön mappám van rá, Jancsó Fotósuli néven, ahol megtalálom az ehhez köthető összes adatot. Nyers és exportált videókat, előképeket, fotókat, vágóképeket, szerződéseket, timeline-t. Minden oktatóanyagnak külön mappája van, így ha bármit keresek az adott kurzushoz kapcsolódóan, akkor azt azon belül találom meg.
 

Esküvők esetén is ugyanez, ahol szintén külön mappám van az adott évre, ahol csak az esküvők vannak.

Ezt a módszert használom már 4. éve, nekem bevált. Ha még nincsenek rendszerezve a fotóid, akkor érdemes minél előbb nekiállj, mert idővel csak egyre több fotód lesz, nehezebb lesz mappázni őket, megkeresni a hozzá való fájlokat.

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Fotós Coaching & Konzultáció

A konzultáció során személyre szabottan tudok neked segíteni a céljaid elérésben a fotózásban, hogy megtaláld az utat, merre haladj tovább és hogyan érd el a fotózásban amit szeretnél, akár hobbid, akár megélhetésed a fotózás.

 

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.