Jancsó Fotósuli

Hogyan találd meg bármelyik fotódat fél perc alatt?

Ha szeretnél visszakeresni egy 2 évvel ezelőtti képet, amit még nyáron fotóztál, mennyi idő alatt találnád meg? Keresgetned kellene, hogy egyáltalán melyik HDD-n van a fotó, vagy fél perc alatt megtalálnád? Megmutatom, hogy én hogyan rendszerezem a fotóimat, hogy maximum fél percen belül megtaláljak bármilyen fotót 5-6 évre visszamenőleg is.
 

Még csak pár éve fotóztam, amikor rádöbbentem, hogy mennyire kezelhetetlenül sok fotóm kezd lenni a gépen, azt se tudtam már, hogy hova mentettem őket. Biztos megvannak valahol, de már akkor is több perc kellett a megtaláláshoz, mire átnéztem a mappáimat. Ezt elég hamar megelégedettem és kialakítottam egy átlátható és könnyedén visszakeresgető rendszert, hogy minél hamarabb és kényelmesen megtaláljam a régebbi fotóimat.
 

Ahány fotós, annyi féle rendszer létezik. Lightroom Catalog, más rendszerezési alap, zsáner szerinti bontás. Válaszd azt, amelyik neked szimpatikusabb.
 

Én az időrendszerinti mappázást választottam.

 

Minden évben van egy fő mappám, aminek neve az aktuális év: 2021
Minden projektnek vagy munkának külön mappája van ezen belül: Mystery Hotel szobafotózás
Ezeknek a projektmappáknak van egy előtagjuk, ami az aktuális dátum: 01.30 

Így ha bármilyen fájl nézegetővel benézek a mappába, ABC sorrendbe téve is időrendi sorrendben hozza be a munka mappákat. Nem csak a fotózásaim vannak itt, hanem a videóim, személyes fotóim is, mint például egy lakásavató.

 

Miért jó ez a rendszerezés?

Amikor keresek egy fotót, annak a dátumát könnyen be tudom lőni, hogy nagyjából mikor készíthettem az anyagot. Így már eléggé leszűkült a kör, hogy hol találom meg a képet. Eddig mindig maximum egy fél perces keresés elég volt ahhoz, hogy megtaláljak bármit is.
 

A mappán belül

Ez már az adott anyag felépítésén múlik, hogy érdemes rendszerezni a mappán belül. Például enteriőr fotózás esetén van egy mappám, ahol a nyers fotók vannak. Erről készítek egy biztonsági mentést még a mappán belül, ha véletlen törölnék olyat a válogatás során, amit nem kellett volna. Ezután pedig Image 01-től kezdőden Image 30-ig (vagy éppen amennyi kép készült) behúzom a nyers fotókat az adott mappába, és így dolgozom ki őket. Ha kész vagyok, akkor készítek egy átadási mappát, ahova csak a kész JPG fájlokat mentem ki.

 

Amit mégis külön rendszerezek

Dokumentumok

Megbízási szerződések, elszámolások, üzleti tervek, esetleges számlák, email sablonok, linkek és elérések, színprofilok és a többi. Tudom, ha bármi olyan keresek, ami nem fotó, hanem excel, word, archívált adatok, azt itt fogom megtalálni.

 

Jancsó Fotósuli fotós kurzusfájljai

Ez specifikus tudom. Külön mappám van rá, Jancsó Fotósuli néven, ahol megtalálom az ehhez köthető összes adatot. Nyers és exportált videókat, előképeket, fotókat, vágóképeket, szerződéseket, timeline-t. Minden oktatóanyagnak külön mappája van, így ha bármit keresek az adott kurzushoz kapcsolódóan, akkor azt azon belül találom meg.
 

Esküvők esetén is ugyanez, ahol szintén külön mappám van az adott évre, ahol csak az esküvők vannak.

Ezt a módszert használom már 4. éve, nekem bevált. Ha még nincsenek rendszerezve a fotóid, akkor érdemes minél előbb nekiállj, mert idővel csak egyre több fotód lesz, nehezebb lesz mappázni őket, megkeresni a hozzá való fájlokat.

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.