Jancsó Fotósuli

Hogyan tudd biztonságban a fotóidat?

Fotósként senki sem szeretne arra a napra ébredni, amikor adatvesztés miatt elszállt az összes fotója és több év munkája vált visszaállíthatatlanná. Tudom, hogy kevés az esélye a betörésnek, de amikor 40-50 év távlatában gondolkozol adatmentésben, már nem kizárható. Megmutatom neked hogyan tudod a legminimálisabbra csökkenti a lehetőségét, hogy ilyen történjen veled.


Így gondolkozz a témáról

Ehhez a témához úgy érdemes hozzáállj, hogy majd 70 évesen is meg tudd mutatni azokat a fotókat az unkáidnak, amiket 20 évesen készítettél. Így átmeneti megoldások helyett inkább a hosszútávban érdemes gondolkozz.

 

 Ha csak 1 helyen tárolod a fotóidat, 
 szerinted mennyi ideig tudod használni meghibásodás 
nélkül azt az adathordozót? 
5 év? 10 év? 

 

Egyszer biztos felmondja a szolgálatot, előbb vagy utóbb, de be fog következni.
Csak idő kérdése.

 Amíg a fotóssal nem történik ilyen eset valószínűleg félvállról veszi. Hiába van 2 kártya-slot a kamerán, amíg nem száll el a kártya, addig csak 1-re fotóz. Amíg nem történik adatvesztés, addig csak 1 helyen tárolja a fotókat. Általánosítás, de van igazságalapja.

Na de ha egyszer megtörténik, azt örökje megtanulja. Hála az égnek, nekem csak kisebb adatvesztéseim voltak, kevésbé nagy kaliberűek, ahol nem történt nagy katasztrófa. Például amikor Kanári-szigeteken dolgoztam fotósként, akkor történt ez meg velem először. Megtanultam a leckét. Ebben a videóban mesélek erről a sztoriról bővebben. Tanulj az én káromból. Az mindig sokkal jobb.
 

 

Minimum két helyen érdemes tárold a fotóidat, amik folyamatos szinkronban vannak egymással. Ez nem azt jelenti, hogy 2-3 havonta manuálisan átmásolod az új képeket a biztonsági vinyóra, mivel ebben az időszakban készült fotókat elbukhatod. Milyen kellemetlen lesz az esküvői párosnak elmagyarázni, hogy az 1 hónapja fotózott esküvőjükről egy fotót sem fognak kapni.

NAS

Első látásra bonyolultnak tűnhet, de egy általános informatikai tudás bőven elég a használatához. A NAS rendszer egy olyan hálózati adattároló eszköz, amibe fizikailag winchestereket tudsz csúsztatni és a rajta lévő adatokat felhő alapon internet segítésével el tudod érni. Egy saját Cloud-ként is felfoghatod. Legnagyobb előnye ennek a rendszernek, hogy folyamatos biztonsági mentést hoz létre a felmásolt adatokról. Így bármelyik HDD is felmondja a szolgálatot a NAS-ban, akkor semmilyen adatvesztés nem keletkezik.

Tavaly hosszabb ideig volt nálam NAS rendszer, de végül nem szavaztam neki bizalmat. Félek az esetleges villámcsapástól, betöréstől és a lakás leégésétől. Tudom, hogy ennek esélyei minimálisak, de mint írtam fent is, 40-50 év távlatából már sajnos annyira nem elképzelhetetlen.
 

 Ez a téma egy külön részletes cikket is megérne, 
 készítettem erről a témáról egy videót, 
 amit itt meg is nézhetsz 

 


Belső HDD klónozása

Nekem így volt megoldva a folyamatos backup még a NAS idők előtt. Két darab 8 terrabyte-os HDD, ahol az egyiken dolgoztam, másikon pedig egy egyszerű szoftver segítésével szinkronban voltak az adatok. Így ha bármelyik meghibásodik, ott van a biztonsági mentés.

Így viszont 16 terrabyte HDD-m volt, de mégis csak 8-at tudtam használni a backup miatt. Mellesleg a fenti okokat sem zártam ki, mint betörés vagy villámcsapás.
 Tárhelyszolgáltatók

A legjobb, ha fizikailag is külön vannak egymástól az adatok, így minden eshetőség ki van védve. Erre legjobb megoldás a felhő alapú tárhely. Betörhetnek, becsaphat a villám, megeheti Lejka a HDD-t, fotóim ugyanúgy megmaradnak a felhőben eltárolva.


Google Drive

Itt van élő előfizetésem, ahol 1TB a tárhelyem, havi 10 euróért. Fájlok megosztására tökéletes, nagyobb videók, teljes anyagok átadására a Pixieset mellett. Rengetegszer jött már jól. Viszont csak 1 TB, ami nagyon kevés.

Viszonyításképpen egy esküvő anyag álltában 50-60 GB. 4K felbontású YouTube videók, oktatóanyagok több órányi videófelvételeinek tárolása, fényfestéssel készült fotók PSB fájlai megeszik a háttértárat, még akkor is, ha törlöm a kevésbé fontos régi anyagokat.  Jelenleg több mint 13 TB fotóm és videóm pihen a gépen. A Google nyújt opciót korlátlan tárhelyre is, csak 5 felhasználótól. Ami 5 X 10 euró. Így a Drive nem megoldás ilyen mennyiségű adat mentésére.

 

iCloud

Apple felhasználóknak sem nyújt jobb megoldást az iCloud, ott valamennyivel arányaiban kevesebb összegért 2 TB tárhelyet kaphatsz. Még mindig kevés, de ekkora adatmennyiségig szuper lehetőség lehet. De egy aktív fotósnak ez is hamar elfogy. Kizárólag Apple felhasználóknak.

 

Dropbox, OneDrive, Box, Amazon Cloud és társaik

A legismeretibb online tárhely szolgáltatóknál kisebb eltérésekkel ugyanaz a helyzet. Néhány terrabyte tárhelyet kínálnak csak, nincs korlátlan, vagy ha mégis, akkor olyan horrorisztikus összegért, aminek az éves előfizetéséből több ekkora tárhelyű adathordozó is kijön. Egyszerűen nem éri meg.

 

Online Back-Up

Ezek a rendszerek az eddigiekkel ellenkezőleg nem nyújtanak azonnali elérést a fent lévő fájlokhoz, hanem azért felelősek, hogy folyamatosan szinkronizálják az adatokat, amik a számítógépen vannak. Ha bármi adatvesztés történik, akkor lehet tőlük kérni az adatokat, amiket vagy feltöltenek, vagy ha nagyon nagy mennyiségről van szó, akkor HDD-n kipostázzák.
 

 Ami a legjobb, hogy ezekben végre elérhető 
 a megfizethető korlátlan tárhely opció. 

 

Sok óra keresgélés és a 30 napos próbaverziók telepítése után ez a három cég kínált lehetőséget arra, hogy folyamatos szinkronban tartja a számítógépben lévő összes HDD tartalmát, korlátlan tárhellyel, amiknek az áraik sincsenek elszállva.

CrashPlan – 10 USD per hónap

Korlátlan tárhely, nincs költsége a visszaállításnak, ha valami miatt szeretnéd az adatokat lekérni, de Ausztráliában vannak a szerverek, emiatt Magyarországról a feltöltés nem száguld.

Carbonite – 6 USD per hónap

Ez nagyon jónak tűnt, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy 4 GB-nál nagyobb fájlokat csak nagyobb csomagokban lehet feltölteni (Core, Power, Ulitmate), amiknek az ára már szintén többszöröse a megfizethetőnél.
 Amit én használok:BackBlaze - 6 USD per hónap
 

Lassan egy éve vagyok előfizetőjük. 2 évre szavaztam nekik bizalmat 110 dolláros áron, ami így csak 4,5 USD-re jön ki havonta. Egyszerű a kezelőrendszere, egy beépülő szoftver folyamatosan szinkronizálja a fájlokat, amit ellenőrizni is tudok. Egy hátránya van ennek az online backup rendszernek. Több hétbe fog kerülni, mire feltölti az összes eddig meglévő adatodat. Nekem 8 terrabyte volt a kezdeti adatmennyiségem, aminek feltöltése több, mint 1 hónapig tartott. Ez függ az adatok mennyiségétől és az interneted sebességétől.

Mivel internetkapcsolaton keresztül készül a backup, ezért ha felmásolsz több gigabyte fotót vagy videót a belső HDD-re, akkor azokat elkezdi a rendszer feltölteni a BackBlaze rendszerébe. Nekem itthon 1000/300 Mbit/s internetem van, így ez ebben az esetben csak pár óra. Érdemes megnézd, hogy milyen sebességgel töltenek fel az adatok, mielőtt előfizetsz rá.
 

A BackBlaze kínál 30 napos próbaidőszakot is,
ahol le tudod tesztelni a rendszerét,
ha szeretnéd kipróbálni akkor kattints ide, itt tudsz regisztrálni rá.

Tedd próbára.

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Egész napos Épület és Enteriőr fotózás kurzus

Egész napos, 11 órás, részletekre is kiterjedő épület és enteriőr fotózás kurzusra tudsz hozzánk csatlakozni május 28-án. Külső épület és belső fotók készítése, aranyórában, kékórában, verőfényes napsütésben. Közös pizzasütés, 3 órás személyes képértékelés és képkidolgozás. Reggeltől egészen naplementéig.

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.