Jancsó Fotósuli

Hogyan tudd biztonságban a fotóidat?

Fotósként senki sem szeretne arra a napra ébredni, amikor adatvesztés miatt elszállt az összes fotója és több év munkája vált visszaállíthatatlanná. Tudom, hogy kevés az esélye a betörésnek, de amikor 40-50 év távlatában gondolkozol adatmentésben, már nem kizárható. Megmutatom neked hogyan tudod a legminimálisabbra csökkenti a lehetőségét, hogy ilyen történjen veled.


Így gondolkozz a témáról

Ehhez a témához úgy érdemes hozzáállj, hogy majd 70 évesen is meg tudd mutatni azokat a fotókat az unkáidnak, amiket 20 évesen készítettél. Így átmeneti megoldások helyett inkább a hosszútávban érdemes gondolkozz.

 

 Ha csak 1 helyen tárolod a fotóidat, 
 szerinted mennyi ideig tudod használni meghibásodás 
nélkül azt az adathordozót? 
5 év? 10 év? 

 

Egyszer biztos felmondja a szolgálatot, előbb vagy utóbb, de be fog következni.
Csak idő kérdése.

 Amíg a fotóssal nem történik ilyen eset valószínűleg félvállról veszi. Hiába van 2 kártya-slot a kamerán, amíg nem száll el a kártya, addig csak 1-re fotóz. Amíg nem történik adatvesztés, addig csak 1 helyen tárolja a fotókat. Általánosítás, de van igazságalapja.

Na de ha egyszer megtörténik, azt örökje megtanulja. Hála az égnek, nekem csak kisebb adatvesztéseim voltak, kevésbé nagy kaliberűek, ahol nem történt nagy katasztrófa. Például amikor Kanári-szigeteken dolgoztam fotósként, akkor történt ez meg velem először. Megtanultam a leckét. Ebben a videóban mesélek erről a sztoriról bővebben. Tanulj az én káromból. Az mindig sokkal jobb.
 

 

Minimum két helyen érdemes tárold a fotóidat, amik folyamatos szinkronban vannak egymással. Ez nem azt jelenti, hogy 2-3 havonta manuálisan átmásolod az új képeket a biztonsági vinyóra, mivel ebben az időszakban készült fotókat elbukhatod. Milyen kellemetlen lesz az esküvői párosnak elmagyarázni, hogy az 1 hónapja fotózott esküvőjükről egy fotót sem fognak kapni.

NAS

Első látásra bonyolultnak tűnhet, de egy általános informatikai tudás bőven elég a használatához. A NAS rendszer egy olyan hálózati adattároló eszköz, amibe fizikailag winchestereket tudsz csúsztatni és a rajta lévő adatokat felhő alapon internet segítésével el tudod érni. Egy saját Cloud-ként is felfoghatod. Legnagyobb előnye ennek a rendszernek, hogy folyamatos biztonsági mentést hoz létre a felmásolt adatokról. Így bármelyik HDD is felmondja a szolgálatot a NAS-ban, akkor semmilyen adatvesztés nem keletkezik.

Tavaly hosszabb ideig volt nálam NAS rendszer, de végül nem szavaztam neki bizalmat. Félek az esetleges villámcsapástól, betöréstől és a lakás leégésétől. Tudom, hogy ennek esélyei minimálisak, de mint írtam fent is, 40-50 év távlatából már sajnos annyira nem elképzelhetetlen.
 

 Ez a téma egy külön részletes cikket is megérne, 
 készítettem erről a témáról egy videót, 
 amit itt meg is nézhetsz 

 


Belső HDD klónozása

Nekem így volt megoldva a folyamatos backup még a NAS idők előtt. Két darab 8 terrabyte-os HDD, ahol az egyiken dolgoztam, másikon pedig egy egyszerű szoftver segítésével szinkronban voltak az adatok. Így ha bármelyik meghibásodik, ott van a biztonsági mentés.

Így viszont 16 terrabyte HDD-m volt, de mégis csak 8-at tudtam használni a backup miatt. Mellesleg a fenti okokat sem zártam ki, mint betörés vagy villámcsapás.
 Tárhelyszolgáltatók

A legjobb, ha fizikailag is külön vannak egymástól az adatok, így minden eshetőség ki van védve. Erre legjobb megoldás a felhő alapú tárhely. Betörhetnek, becsaphat a villám, megeheti Lejka a HDD-t, fotóim ugyanúgy megmaradnak a felhőben eltárolva.


Google Drive

Itt van élő előfizetésem, ahol 1TB a tárhelyem, havi 10 euróért. Fájlok megosztására tökéletes, nagyobb videók, teljes anyagok átadására a Pixieset mellett. Rengetegszer jött már jól. Viszont csak 1 TB, ami nagyon kevés.

Viszonyításképpen egy esküvő anyag álltában 50-60 GB. 4K felbontású YouTube videók, oktatóanyagok több órányi videófelvételeinek tárolása, fényfestéssel készült fotók PSB fájlai megeszik a háttértárat, még akkor is, ha törlöm a kevésbé fontos régi anyagokat.  Jelenleg több mint 13 TB fotóm és videóm pihen a gépen. A Google nyújt opciót korlátlan tárhelyre is, csak 5 felhasználótól. Ami 5 X 10 euró. Így a Drive nem megoldás ilyen mennyiségű adat mentésére.

 

iCloud

Apple felhasználóknak sem nyújt jobb megoldást az iCloud, ott valamennyivel arányaiban kevesebb összegért 2 TB tárhelyet kaphatsz. Még mindig kevés, de ekkora adatmennyiségig szuper lehetőség lehet. De egy aktív fotósnak ez is hamar elfogy. Kizárólag Apple felhasználóknak.

 

Dropbox, OneDrive, Box, Amazon Cloud és társaik

A legismeretibb online tárhely szolgáltatóknál kisebb eltérésekkel ugyanaz a helyzet. Néhány terrabyte tárhelyet kínálnak csak, nincs korlátlan, vagy ha mégis, akkor olyan horrorisztikus összegért, aminek az éves előfizetéséből több ekkora tárhelyű adathordozó is kijön. Egyszerűen nem éri meg.

 

Online Back-Up

Ezek a rendszerek az eddigiekkel ellenkezőleg nem nyújtanak azonnali elérést a fent lévő fájlokhoz, hanem azért felelősek, hogy folyamatosan szinkronizálják az adatokat, amik a számítógépen vannak. Ha bármi adatvesztés történik, akkor lehet tőlük kérni az adatokat, amiket vagy feltöltenek, vagy ha nagyon nagy mennyiségről van szó, akkor HDD-n kipostázzák.
 

 Ami a legjobb, hogy ezekben végre elérhető 
 a megfizethető korlátlan tárhely opció. 

 

Sok óra keresgélés és a 30 napos próbaverziók telepítése után ez a három cég kínált lehetőséget arra, hogy folyamatos szinkronban tartja a számítógépben lévő összes HDD tartalmát, korlátlan tárhellyel, amiknek az áraik sincsenek elszállva.

CrashPlan – 10 USD per hónap

Korlátlan tárhely, nincs költsége a visszaállításnak, ha valami miatt szeretnéd az adatokat lekérni, de Ausztráliában vannak a szerverek, emiatt Magyarországról a feltöltés nem száguld.

Carbonite – 6 USD per hónap

Ez nagyon jónak tűnt, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy 4 GB-nál nagyobb fájlokat csak nagyobb csomagokban lehet feltölteni (Core, Power, Ulitmate), amiknek az ára már szintén többszöröse a megfizethetőnél.
 Amit én használok:BackBlaze - 6 USD per hónap
 

Lassan egy éve vagyok előfizetőjük. 2 évre szavaztam nekik bizalmat 110 dolláros áron, ami így csak 4,5 USD-re jön ki havonta. Egyszerű a kezelőrendszere, egy beépülő szoftver folyamatosan szinkronizálja a fájlokat, amit ellenőrizni is tudok. Egy hátránya van ennek az online backup rendszernek. Több hétbe fog kerülni, mire feltölti az összes eddig meglévő adatodat. Nekem 8 terrabyte volt a kezdeti adatmennyiségem, aminek feltöltése több, mint 1 hónapig tartott. Ez függ az adatok mennyiségétől és az interneted sebességétől.

Mivel internetkapcsolaton keresztül készül a backup, ezért ha felmásolsz több gigabyte fotót vagy videót a belső HDD-re, akkor azokat elkezdi a rendszer feltölteni a BackBlaze rendszerébe. Nekem itthon 1000/300 Mbit/s internetem van, így ez ebben az esetben csak pár óra. Érdemes megnézd, hogy milyen sebességgel töltenek fel az adatok, mielőtt előfizetsz rá.
 

A BackBlaze kínál 30 napos próbaidőszakot is,
ahol le tudod tesztelni a rendszerét,
ha szeretnéd kipróbálni akkor kattints ide, itt tudsz regisztrálni rá.

Tedd próbára.

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

A kiégés legjobb ellenszere fotósként

A kiégés legjobb ellenszere fotósként

Mi alapján választ a fotós asszisztenst? [PODCAST] #10

Mi alapján választ a fotós asszisztenst? [PODCAST] #10

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Enteriőr és lakásfotózás kurzus - Szeptember

Hosszú évek óta fotózom már rendszeresen lakásokat, belső tereket, enteriőröket. Ezen a személyes workshopon szeretném átadni neked a koncepciót és a tudást, hogy hogyan hozhatod ki a maximumot az enteriőr fotóidból.

Városfotózás 2021: Ne csak nézz, láss is!

Megmutatom neked a koncepciót, hogy hogyan emelkedj ki a többi fotós közül és készíts klasszisokkal jobb fotókat. Garantálom, hogy szemmel láthatóan jobbak lesznek a fotóid a workshop elvégzése után, amit te is rögtön észre fogsz venni.

Portréfotózás workshop 2021: Láss másképp!

Győrfi-Bátori Péter kollégámmal és barátommal a három éven keresztül mindig teltházas kurzusunkat folytatva mutatjuk meg a kültéri portréfotózás titkait.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.