Jancsó Fotósuli

INSTAGRAM: Mit csinálj fotósként most?

Nagyot változott az Instagram az elmúlt egy évben. Fotósok igazoltátok vissza, hogy drasztikusan visszaesett az elérések száma, alig-alig dobja már fel a követőknek a fotókat. Cserébe a videókat annál inkább. Mit csinálj fotósként ebben a helyzetben?
 Videót néznél, vagy inkább olvasnál?

Ha videó formájában szeretnéd fogyasztani a tartalmat, akkor nézd meg itt,
ha inkább most olvasnál, akkor görgess csak tovább.

  Voltak azok az idők Instagramon, amikor pusztán néhány hashtag megadásával egész jó organikus elérésre tudtunk szert tenni fotósként, de ahogy telt-múlt az idő, már annak is örültünk, hogy a meglévő követőink számára megmutatja a feltöltött képeinket az Instagram.

Most 2022-ben drasztikusan visszaesett a fotóknak az elérése, a csoportban meg is kérdeztelek titeket, hogy most ezt csak én tapasztalom, vagy ti is. Feltettem egy kérdést, hogy megfigyeltetek-e sztori / poszt elérés csökkenést az utóbbi hétben, és elég egyértelmű volt a válaszotok. Ezután pedig arra kértelek benneteket, hogy menjetek fel az Instagram-feedetekbe, és mondjátok el, hogy a videók és a fotók aránya hogyan jelenik meg a hírfolyamatokban. 

Ez alapján egyértelműen le tudjuk szűrni, hogy az Instagram és az algoritmusa többé már nem szereti a fotókat, sokkal inkább egy második Tiktok, vagy egy Youtube Shorts platformot szeretne létrehozni, és a videó lesz az, ami a jövőben sokkal több organikus elérést és megtekintést fog majd szerezni, ami nekünk, fotósoknak nem túl jó hír.
 


Az átállás nem titok

Az Instagramnak a fotóról a videó való átállása az egy többéves folyamat, amiből egyáltalán nem csinál titkot. Olyannyira nem, hogy hivatalosan be is jelentette Adam Mosseri. Ő az Instagramnak feje. Idézek tőle: Az Instagram többé nem egy fotómegosztó alkalmazás. Videó LINK: 0:57-től.

 Aztán persze ez a mondat azóta finomításra is került, ahol azt mondta, hogy már nem csak egy fotómegosztó alkalmazás, de értjük a lényeget, hogy a videókat fogják preferálni.
 

Mi alapján döntöttek így?

Kutatások alapján hozták meg ezt a döntést, aszerint, hogy az emberek milyen tartalmakon - mennyi időt töltenek el. Ugyanis a Facebooknak, Instagramnak, Youtube-nak az a legfontosabb mérőszáma, hogy az adott néző mennyi időt tölt el az adott tartalom fogyasztásával.

Ha az a statisztika úgy jön ki az Instagramnak, hogy egy fotón mondjuk 3 másodpercet töltenek el, de egy videón átlagosan 10-et, akkor az Instagram számára ez egy egyértelmű jelzés, hogy sokkal több időt töltenek be egy ilyen tartalomnál. Ha az jön ki a végén, hogy a videós tartalomfogyasztás esetén sokkal tovább marad az alkalmazásban a afelhasználó, akkor egyértelmű számára üzletileg, hogy át kell állnia erre.

 

A videó többet ad, mint a fotó? 

 

Egy videó sokkal könnyebben fogyasztható, mert letesz a néző elé mindent.
 

Menjetek fel akár Tiktokra, nagyon kevés az a videó, amihez gondolkozni kell. Kész a produktum, nem kell használni a fantáziátokat, a képzeleteteket, a kreativitásokat, ez egy szórakoztató platform. Egy idő után pedig megpróbálja az algoritmus kitalálni, hogy milyen tartalmak tetszenek neked. Ha táncos lányok, akkor azok, ha kriptós videók, akkor azok. Vannak edukatív tartalmak is, de leginkább a platformot nem ez tölti el.

De ne értsetek félre, mert videós formátumban is lehet hasznos, jó tartalmakat gyártani, de mégis úgy érzem, hogy….… ezek a platformok abba az irányba mennek inkább el,
hogy minél könnyedebben fogyasztható tartalmakat preferálnak,
és azt dobják fel a usereknek, mert az a populárisabb.


 

De talán ez mindig így volt, hogy azok a tartalmak, azok a filmek, amik jók, és gondolkozni kell hozzájuk, azok sosem lesznek mainstreamek, inkább a könnyedebben felfogható és feldolgozható tartalmak. Ebben nincs is semmi új.

 Mit csináljunk fotósként?

Oké Gergő, rendben van, értem, hogy most a fotókat nem fogja az Instagram megmutatni a követőim számára, a videókat meg igen, de akkor most mit csináljak fotósként?


Szerintem három opció van.
 

1. Teljes alkalmazkodás, videós tartalmak gyártása.

Erre vannak kreatív ötletek, például készíthettek olyat, hogy hogyan készül el a fotó a helyszínen, levideózzátok telefonnal, a végére bevágjátok a kész képet. Photoshop screen recorder, felveszitek, hogyan készül el a kép. Vagy Before-After videóban, ilyen volt-ilyen lett.

Csak néhány ötletet bedobok nektek, amivel én is fogok próbálkozni, és majd készítek erről nektek egy videót, hogy milyen elérésekre tudtam szert tenni.


2. Fotók megosztása továbbra is

Nem törődünk az algoritmusnak a változásával. Ezzel az a baj, hogy Adam Mosser még azt is említette, hogy lassan át fog állni a feed 9:16-os arányra. Tehát pont ugyanúgy fog kinézni, mint a Tiktok. Képzeljétek el, hogy egy álló 9:16-os képarányba hogyan tudjátok feltölteni a fekvőben készült fotókat. Nem fog jól mutatni.


3. Kilépés, nem töltesz fel a platformra semmit

Rátok bízom, hogy melyiket választjátok. Én megpróbálok mindenféleképpen alkalmazkodni, kipróbálni új technikákat, akár fotózásról, edukatív videókat feltölteni, kivágni kis videó részleteket, fotóretusálást megmutatni.
 

Le fogom tesztelni és az elkövetkező hónapokban be fogom nektek mutatni, hogy mire jutottam.
 Az Instagram nem hülye, vagy mégis? 
 

Nem véletlenül hozta meg ezeket a döntéseit az Instagram, bár visszagondolva az IG TV-re lehet mégsem annyira okosak, mint azt képzeljük. De megértem ezt a gondolatukat még kutatás nélkül is. Nagy a verseny. Tiktok, Youtube Shorts, Instagram. Melyiket válassza a felhasználó? A videó sokkal több dopamint ad, sokkal több mindent tud rövidebb idő alatt nyújtani a felhasználójának, ezért lehet, hogy váltás nélkül nem az Instagramot nyitnák meg inkább az userek, hanem a Tiktokot vagy a Youtube Shorts-ot.

Fotósok az Instagram vendégei

Amit eddig kaptunk - organikus eléréseket, követőket - ezáltal tudtunk értékesíteni, a munkánkat megmutatni, ez eddig ajándék volt. Tudom, adatainkkal fizetünk érte, világos, de mégis, én legalábbis úgy érzem, hogy többet kaptam, mint amennyit adtam. Ez csak az én személyes benyomásom.

Úgyhogy érdemes inkább alkalmazkodni és valami újat kitalálni. Nem fog a platform ugyanolyan maradni, mert változnak a tartalomfelhasználási szokások, változnak az emberek, platformok jönnek-mennek.


Instagram-on itt tudok követni:
https://www.instagram.com/gregjancso/ 

 A tartalom szerzője: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 
 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.