Jancsó Fotósuli

JPEG tömörítésA JPEG – (Joint Photographic Experts Group) képek tárolására alkalmas fájlformátum, amelynek kiterjesztéseként leginkább a .jpeg, és a .jpg használt. A JPEG napjainkban az egyik leginkább elterjedt képformátum, viszont tömörítése veszteséges. Mit is jelent ez?

 

A JPEG-norma 41 különböző alformátumot ír le, amelyek közül többnyire csak egyet használnak. A kép feldolgozása több lépcsős folyamat, amelyek közül négy veszteséges.

 

A veszteséget az emberi szem bizonyos adatmennyiségig (1,5–2 bit/pixel) nem látja; ezalatt a mennyiség alatt viszont (0,3 bit/pixel) a kép használhatatlan, mivel a tömörítési eljárás során olyan mintázatok kerülnek rá, amelyek eredetileg nem voltak rajta: olyan színek jelennek meg, amelyek nem voltak ott előtte, a színek elmosódnak, a kép szürkülhet. A JPEG 2000-nél ezek a jelenségek lényegesen ritkábban jelentkeznek.

 

JPEG tömörítésére már online is találunk megoldást, amely abban segít, hogy a fájlméret csökkenésével a képminőség ne romoljon szignifikánsan. Ilyen például a https://www.hipdf.com/hu/image-compressor weboldal.

 

jpeg tömörítése 

 


Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.