Jancsó Fotósuli

Mikor érdemes vásárolj méregdrága fotós felszerelést?

A fotózás nem egy olcsó hobbi. Érdemes elkezdeni kicsiben is, de aztán az évek alatt több autó árát is simán el lehet költeni felszerelésre. Széles a piac, ahol a 10 ezer forintos objektív mellett a milliós ár kategóriájú optikát is megtalálod. Mikor elég az olcsóbb, és mikor érdemes beruházz a drágábbra?

 

Így tudtam spórolni én

Én 15 évvel ezelőtt még gimiben úgy tudtam összekuporgatni a fotós felszerelése valót, hogy születésnapomra és karácsonykor ajándék helyett csak egy borítékot kértem inkább, hogy abból fejleszteni tudjam a felszerelésemet. Így tudtam előre haladni az évek alatt és fejleszteni. Akkor még hobbiként indult, mára változott a perspektíva, megélhetés lett belőle.

 

Az olcsó kompromisszumos? Olcsó húsnak híg a leve.
Legalábbis a legtöbb esetben. 


Ha az olcsóbb megoldást választod, legyen az vaku, objektív, váz vagy kiegészítő, nem is igazán a végeredményben lesz különbség, hanem inkább az odavezető út, ami sokkal kiszámíthatóbb és kényelmesebb.

Kínai olcsó vakukkal is tudsz világszínvonalú világítást összerakni. Profoto vagy Broncolor vakukkal is ugyanazt azt eredményt érheted el, csak éppen sokkal lassabban tölt újra a kínai, kezelőfelülete nem lesz annyira átlátható, kevesebbet bír az akkumulátora, kisebb a villanóereje és nagyobb eséllyel mondhatja fel a szolgálatot.

 Még én is kínai vakut használok

Ezért hangsúlyoztam ki fent, hogy a legtöbb esetben, a kínait melléknévként használtam fent. DJI is kínai, mégsem a megbízhatatlanság és az olcsóság jut róla eszedbe. Godox AD200-as kínai gyártmányú vakut használok több éve, hibátlanul működik, sosem hagyott cserben, egy rossz szavam nem lehet rá. Pedig kínai. Legtöbb Godox termékről jókat hallok, ár-érték arányban rendben vannak.

 Vehetsz olcsó régebbi manuális optikát is, ami tud nagy fényerőt biztosítani, pengeéles rajzolatú is, de az autófókusz hiánya megnehezíti az életed. Egy drágább váz jobb zajszintet, dinamikaátfogást, színmélységet és jobb kezelőfelületet nyújt neked, de egy olcsóbb gyengébben teljesít ezekben. De állványról, ISO 200-on fotózva, utólag HDR-el közel hasonló eredményt kapsz.
 

Megbízhatóság és konzekvencia  

 A drágább felszerelés nagy előnye a megbízhatóság. Amikor olcsón szerettem volna megúszni bármit is a fotózásban, később meglett az ára. Rá kellett jöjjek, hogy minimum egy erős középkategóriájú termék az, ami beválthatja a hozzá fűzött reményeimet. Az ez alattiakat hamar kinőttem mindig és vehettem az újat. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

 

Nagy általánosságok ezek,
vannak nagyon jó ellenpéldák is.


Pont egy hete akartam egy kisebb méretű 30 cm körüli derítőlapot, de szíven ütött, amikor megláttam az árat. 8 ezer forinttól 25e forintig. Ne már. Találtam itthon a padláson egy megmaradt vastag és kemény tartású kartonlapot, alufóliával bevontam, és máris kész volt az 50 forintos derítőlapom.

 

Irreálisan túlárazott termékek

Amellett nem mehetek el, amikor látom, hogy egyes gyártók a földtől teljesen elrugaszkodva árazzák a termékeiket. Amíg van rá felvevő réteg, miért ne csinálják, értem én, de amikor a másik oldalon nem érzem, hogy a magasabb árért arányaiban ennyivel magasabb szolgáltatást is kapnék, inkább nem szavazok bizalmat a terméknek.
 


Szóval mikor olcsót, mikor drágát? 

 

Akkor költs sokat rá, ha sokat használod. Ha minden nap 2 órát töltesz el az autódban, hogy bejuss a munkahelyedre, nem hinném, hogy sajnálnod kéne a kocsidra a pénzt. Én itthonról dolgozom inkább ha nincs éppen fotózás, nem autózóm rengeteget, így biztos nem fogok vagyonokat autóra költeni úgy, hogy nem használom ki. Cserébe viszont egész nap egy székben ülök. Hát ezen a széken nem fogom spórolni, ha heti 60 órát benne ülök. Fotózásnál szintén. Ha minden napos használatra kell a fotóstúdióba, akkor ne sajnáld rá a pénzt. Ha van havi 1 fotózásod, jó lehet az olcsóbb is.
 


Akkor vásárolj drágát, ha ki is használod.

 

Ha van havi 1-1 enteriőr fotózásod, teljesen felesleges több millióért bevásárolj Tilt-Shift objektíveket. Nem fogják visszahozni az árukat. Inkább megoldod nagylátószögű objektívvel, utólag pedig eltöltesz egy kis időt a perspektíva helyreállításával. Havi 1-2 alkalommal ez még mindig jobban megéri, de ha van heti 2-3 enteriőr fotózásod, már elgondolhatsz a nagyobb invesztálában.

 

Összegezve

Úgy gondolom, hogy akkor éri meg a méregdrága fotós felszerelés, ha sokat van használatban, és valóban szükséged van azokra a plusz funkciókra, amiket a drágább termék kínál. Ha megélhetésed a fotózás, akkor vissza is kell hoznia az árát. Ha hobbi, akkor meg tényleg csak a lélektanári határod súgja meg neked, hogy mit engedhetsz meg magadnak.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Egész napos Épület és Enteriőr fotózás kurzus

Egész napos, 11 órás, részletekre is kiterjedő épület és enteriőr fotózás kurzusra tudsz hozzánk csatlakozni május 28-án. Külső épület és belső fotók készítése, aranyórában, kékórában, verőfényes napsütésben. Közös pizzasütés, 3 órás személyes képértékelés és képkidolgozás. Reggeltől egészen naplementéig.

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.