Jancsó Fotósuli

Mikor érdemes vásárolj méregdrága fotós felszerelést?

A fotózás nem egy olcsó hobbi. Érdemes elkezdeni kicsiben is, de aztán az évek alatt több autó árát is simán el lehet költeni felszerelésre. Széles a piac, ahol a 10 ezer forintos objektív mellett a milliós ár kategóriájú optikát is megtalálod. Mikor elég az olcsóbb, és mikor érdemes beruházz a drágábbra?

 

Így tudtam spórolni én

Én 15 évvel ezelőtt még gimiben úgy tudtam összekuporgatni a fotós felszerelése valót, hogy születésnapomra és karácsonykor ajándék helyett csak egy borítékot kértem inkább, hogy abból fejleszteni tudjam a felszerelésemet. Így tudtam előre haladni az évek alatt és fejleszteni. Akkor még hobbiként indult, mára változott a perspektíva, megélhetés lett belőle.

 

Az olcsó kompromisszumos? Olcsó húsnak híg a leve.
Legalábbis a legtöbb esetben. 


Ha az olcsóbb megoldást választod, legyen az vaku, objektív, váz vagy kiegészítő, nem is igazán a végeredményben lesz különbség, hanem inkább az odavezető út, ami sokkal kiszámíthatóbb és kényelmesebb.

Kínai olcsó vakukkal is tudsz világszínvonalú világítást összerakni. Profoto vagy Broncolor vakukkal is ugyanazt azt eredményt érheted el, csak éppen sokkal lassabban tölt újra a kínai, kezelőfelülete nem lesz annyira átlátható, kevesebbet bír az akkumulátora, kisebb a villanóereje és nagyobb eséllyel mondhatja fel a szolgálatot.

 Még én is kínai vakut használok

Ezért hangsúlyoztam ki fent, hogy a legtöbb esetben, a kínait melléknévként használtam fent. DJI is kínai, mégsem a megbízhatatlanság és az olcsóság jut róla eszedbe. Godox AD200-as kínai gyártmányú vakut használok több éve, hibátlanul működik, sosem hagyott cserben, egy rossz szavam nem lehet rá. Pedig kínai. Legtöbb Godox termékről jókat hallok, ár-érték arányban rendben vannak.

 Vehetsz olcsó régebbi manuális optikát is, ami tud nagy fényerőt biztosítani, pengeéles rajzolatú is, de az autófókusz hiánya megnehezíti az életed. Egy drágább váz jobb zajszintet, dinamikaátfogást, színmélységet és jobb kezelőfelületet nyújt neked, de egy olcsóbb gyengébben teljesít ezekben. De állványról, ISO 200-on fotózva, utólag HDR-el közel hasonló eredményt kapsz.
 

Megbízhatóság és konzekvencia  

 A drágább felszerelés nagy előnye a megbízhatóság. Amikor olcsón szerettem volna megúszni bármit is a fotózásban, később meglett az ára. Rá kellett jöjjek, hogy minimum egy erős középkategóriájú termék az, ami beválthatja a hozzá fűzött reményeimet. Az ez alattiakat hamar kinőttem mindig és vehettem az újat. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

 

Nagy általánosságok ezek,
vannak nagyon jó ellenpéldák is.


Pont egy hete akartam egy kisebb méretű 30 cm körüli derítőlapot, de szíven ütött, amikor megláttam az árat. 8 ezer forinttól 25e forintig. Ne már. Találtam itthon a padláson egy megmaradt vastag és kemény tartású kartonlapot, alufóliával bevontam, és máris kész volt az 50 forintos derítőlapom.

 

Irreálisan túlárazott termékek

Amellett nem mehetek el, amikor látom, hogy egyes gyártók a földtől teljesen elrugaszkodva árazzák a termékeiket. Amíg van rá felvevő réteg, miért ne csinálják, értem én, de amikor a másik oldalon nem érzem, hogy a magasabb árért arányaiban ennyivel magasabb szolgáltatást is kapnék, inkább nem szavazok bizalmat a terméknek.
 


Szóval mikor olcsót, mikor drágát? 

 

Akkor költs sokat rá, ha sokat használod. Ha minden nap 2 órát töltesz el az autódban, hogy bejuss a munkahelyedre, nem hinném, hogy sajnálnod kéne a kocsidra a pénzt. Én itthonról dolgozom inkább ha nincs éppen fotózás, nem autózóm rengeteget, így biztos nem fogok vagyonokat autóra költeni úgy, hogy nem használom ki. Cserébe viszont egész nap egy székben ülök. Hát ezen a széken nem fogom spórolni, ha heti 60 órát benne ülök. Fotózásnál szintén. Ha minden napos használatra kell a fotóstúdióba, akkor ne sajnáld rá a pénzt. Ha van havi 1 fotózásod, jó lehet az olcsóbb is.
 


Akkor vásárolj drágát, ha ki is használod.

 

Ha van havi 1-1 enteriőr fotózásod, teljesen felesleges több millióért bevásárolj Tilt-Shift objektíveket. Nem fogják visszahozni az árukat. Inkább megoldod nagylátószögű objektívvel, utólag pedig eltöltesz egy kis időt a perspektíva helyreállításával. Havi 1-2 alkalommal ez még mindig jobban megéri, de ha van heti 2-3 enteriőr fotózásod, már elgondolhatsz a nagyobb invesztálában.

 

Összegezve

Úgy gondolom, hogy akkor éri meg a méregdrága fotós felszerelés, ha sokat van használatban, és valóban szükséged van azokra a plusz funkciókra, amiket a drágább termék kínál. Ha megélhetésed a fotózás, akkor vissza is kell hoznia az árát. Ha hobbi, akkor meg tényleg csak a lélektanári határod súgja meg neked, hogy mit engedhetsz meg magadnak.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.