Jancsó Fotósuli

Milyen fényekben fotózz?

A legtöbb fotótémánál megvan az a szabadságod, hogy te döntöd el, hogy mikor fotózz, így a legjobb fényeket kihasználva tudod a legjobb képeket elkészíteni. De mikor vannak a legalkalmasabb fények a fotózáshoz?

 

Felhős idő, borult idő

Egybefüggő felhőzet esetén van a legkönnyebb dolgod. Ez olyan mintha egy nagy softbox kísérné végig a fotózást, konstans és kiszámítható fényeket eredményez. De ami az előnye az a hátránya is egyben: Lágy. Nehezen tudsz erős kontrasztos képeket készíteni felhős időben, nincsenek erős csúcsfények és árnyékok a direkt napfény hiánya miatt. Nehezen tud bebukni vagy kiégni bármi is a képeden.
 

Ennek pedig megvan az a veszélye is,
hogy lapos lesz a fotód.

 

Csak hogy egy ellenpéldát is hozzak: Verőfényes napsütésben egy mező közepén nehezen fogsz tudni használható képet készíteni, viszont ha délben felhős időben mész ki a mezőre, nem lesz direkt napsütésed, könnyebb dolog lesz.
 

Sok fotós isteníti ezeket a fényeket, én személy szerint sem vagyok ellene, de mégis jobban preferálom az aranyóra vagy a kékóra fényeit. Inkább napfénystúdiókban szeretem a lágy egy oldalról beszűrődő szórt fényeket, mint például az NDustrialStudios vagy a Studio Madison.

 

Verőfényes napsütés délben

Röviden és tömören: Ha lehetőséged van rá, kerüld el. Verőfényes napsütésben például portrét készíteni rémálom, a modelled feje felett van a nap, mély árnyékokat vet az arcára felülről, táskákat a szeme alá. Balázs a lenti képen a Tudatos Portréfotózás kurzusunkban mutatja éppen meg, hogy milyen, amikor a modell arcára felülről érkezik a fény. Ez nem fog senkinek sem jól állni.

Persze kereshetsz árnyékos helyet egy fa alatt, vagy egy épület mögött, viszont így erősen limitáltak lesznek a helyszínek a fotózásodon, ahol tudsz használható képeket készíteni. Ez az esküvőfotósok rémálma is, ahol nem teszik külön napra a kreatív fotózást, hanem az esküvő napján készítik el a képanyagot. A forgatókönyv miatt szinte lehetetlen a nagyjából másfél órás fotózást a naplementére időzíteni.

 

Aranyóra

Nincs tudományosan elfogadott meghatározás az aranyóra kifejezésre, fotós körökben közvetlenül a naplemente előtti és a napfelkelte utáni időszakot értem ez alatt. Ilyenkor már lenyugvóban van a nap, de még nem bukott a horizont alá, szép súrlófények érkeznek oldalról a témára.

 

Ha aranyóra idejében fotózol, akkor a hosszabb árnyékok és súrlófény mellett melegebb hangulatúak lesznek a képeid, tudsz látványos ellenfényes fotókat is készíteni, plusz könnyebben tudod kiexponálni az erős csúcsfényeket és mély árnyékokat, mint verőfényes napsütésben. Tájfotóknál, városképeknél is bajban lehetsz délben, mivel a csúcsfények és az árnyékok között óriási lesz a dinamikatartomány különbség, szinte lehetetlen lesz helyesen exponálj. Ha HDR technikával mégis sikerül, akkor észre fogod venni, hogy nem lesz az igazi a fotód, nem biztos, hogy a képen át tudod adni a témád hangulatát.
 

Persze lehet nappali fényekben is ütős képet készíteni,
csak egyszerűen sokkal könnyebb dolgod van,
ha inkább az aranyóra környékére időzíted a fotózásodat. 

 


Kékóra

Fotós körökben a naplemente utáni, és a napfelkelte előtti rövid időszakot hívjuk kékórának, amikor a már lement, vagy a még fel nem kelt nap fényei épphogy látszódnak, ilyenkor kékbe borul az égbolt mellett a környezet is. Nem közvetlenül naplemente után kezdődik, nagyjából érdemes várj 15 percet, ezt követően van nagyjából 20-25 perced az aktuális évszak függvényében a fotózásra kékórában.

 

Mit érdemes fotózz a kékórában?

Városfotók, tájképek, de bármilyen témát választhatsz. Városban felkapcsolják a fényeket, az égbolt mélykék színe és a város sárga világításai szuper hangulatot fognak kölcsönözni fotóidnak erre a kis időszakra. Fotózhatsz portrét is, viszont alaposan figyelj oda az expozíciós értékeidre, mivel folyamatosan csökken a természetes fény mennyisége, ha nem vagy figyelmes, könnyedén bemozdulhat a képed, amennyiben kézből fotózol.

 

Ha városfotózásra adod a fejed ilyen fényekben akkor állvány mindenképp legyen nálad, mert több másodperces záridőre is szükséged lehet a helyes expozícióhoz. A bemozdulás lehetőségét minimalizáld stabil állvánnyal és időzítővel. A kékóra fényeiben tudod a legütősebb fotókat készíteni, viszont legyél gyors, mert nagyjából 20 perc alatt már nem lesz természetes fényed, ezután teljesen besötétedik.

 

A legtöbb fotózásomon ebben az időszakban készítem el azokat a fotókat, amiket a legjobban szeretnek a megrendelőim. A kékóra egy Jolly Joker, teljesen más hangulatában mutatja meg magát a témád, mint napközben. Én igyekszem pontosan megtervezni, hogy mit szeretnék lencsevégre kapni, neked is javaslom, hogy gondold ki előre pontosan, hogy milyen témákat és honnan szeretnél fotózni, az előbb említett véges rendelkezésre álló idő miatt.

 

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Fotós Coaching & Konzultáció

A konzultáció során személyre szabottan tudok neked segíteni a céljaid elérésben a fotózásban, hogy megtaláld az utat, merre haladj tovább és hogyan érd el a fotózásban amit szeretnél, akár hobbid, akár megélhetésed a fotózás.

 

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.