Jancsó Fotósuli

SzaturációA szaturáció (saturation) a színek telítettségét jelenti a fotóinkon. 

 

A színtelítettség intenzitása lehet magas vagy alacsony. A magas telítettségű kép élénk színekkel rendelkezik, míg az alacsony telítettségű kép fakóbbnak és tompábbnak tűnik.

 

A magas szaturációt használhatod élénk és feltűnő képek készítésére, különösen természetfotónál vagy utazás fotózásakor, ahol a cél a jelenet szépségének, a téma sokszínűségének és gazdagságának megörökítése. A nagyobb szaturáció segítségével a kép bizonyos színei kiemelkedhetnek, hangsúlyosabbá válhatnak.

 

Az alacsony szaturáció (= deszaturáció) segítségével egy visszafogottabb megjelenést lehet létrehozni. Ez hasznos lehet bizonyos típusú portré- vagy utcai fotózásoknál, ahol valósághűbb és természetesebb megjelenésre van szükség, amikor a színek nem dominálnak, nem szeretnéd, hogy hangsúlyosak legyenek. Az alacsony telítettség segítségével vintage vagy filmszerű megjelenést is adhatsz a képednek, mivel sok régi fénykép tompa színpalettával rendelkezik.

 

Szaturáció - színtelitettség

 

Érdemes odafigyelni, mivel a túltelítettség, azaz a túlszaturált fotó készítése gyakori hiba a kezdő fotósok körében, ami ezáltal mesterségesnek tűnik a fotó a szerkesztés után. Az utófeldolgozásnál fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a telítettség és a deszaturáció között a kívánt hatás elérése érdekében.

 

Ezért érdemes kalibrálni a monitorodat, hogy való színeket láss. Ezután a fotós ízlésére van bízva, hogy mit gondol túl, vagy alul szaturáltnak.

 

Összefoglalva, a szaturáció (=telítettség) egy hatékony eszköz, amellyel sokféle megjelenést és hangulatot tudsz adni a képednek. Érdemes óvatosan bánj vele, hogy fotóid megőrizzék a természetes hatásukat. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.