Jancsó Fotósuli

TFCD fotózásA TFCD angol mozaikszó (Time for CD), magyarul időt CD-ért. Amikor ezt olvastam, nem értettem, hogy mit jelent a CD. Compact Disc. ma már édes kevés az a 700 mega körüli tárolóeszköz, de így már megértettem: Időt a CD-ért, azaz adatokért, képekért. 


Létezik egy másik kifejezés a TFP (Time for pictures), aminek a jelentése "időt képekért". Az utóbbinak több a létjogosultsága, a TFCD-nek. Egyszerűen csak a TFCD kifejezés terjedt el inkább el.  


 Nem ingyen munkát jelent! 
 

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az együtt dolgozó csapattagok, akik részt vesznek a fotózás megvalósításában, mindannyian szabadon felhasználhatják az elkészült képeket referenciaként, cserébe ingyen dolgoznak. Nem igazán az ingyen a jó kifejezés. Inkább referencia miatt dolgoznak mindannyian.
 

Nem érdemes félvállról venni ezeket a fotózásokat, mindenkinek érdeke kihozni belőle a maximumot. Szuper alkalom, hogy kapcsolatokat építs, amit a jövőben szintén kamatoztathatsz. 

 

Miért jó? Kinek jó? Fotósként neked miben segít ez?

A fotózás bármelyik szegmensével is foglalkozol, hamar szembesülni fogsz azzal, hogy nehezen tudsz igazán ütős portfóliót építeni. Fotós pályafutásom hajnalán még a divat-portréfotózás iránt érdeklődtem, szerettem volna minél többet gyakorolni ebben a kategóriában. Viszont ehhez egyedül kevés voltam. Kell hozzá modell, sminkes, fodrász, stylist.
 

 Nekik az anyagi honoráriumát kezdő fotósként kifizetni azért, 
 hogy gyakorolhassak, referenciát gyűjthessek, 
 nem lett volt járható út. 

 

Pontosan erre van a TFCD, avagy a TFP fotózás, ahol a stáb többi tagja pont ugyanebben a cipőben jár. Sminkesnek is kellene fotók, referenciák a munkáiról. Pályafutása elején ő sem tud feltétlen megfizetni egy full-time fotóst. Így ez egy win-win szituáció, ahova mindenki azért érkezik, hogy referenciát gyűjtsön. Emiatt kevesen is veszik félvállról, mindenkinek érdeke, hogy ütős képek szülessenek. 

 

Lehetséges stábtagok a fotós, modell, sminkes, fodrász, stylist. Akár olyan embert is be lehet vonni a munkába, akik a fotózáson közvetlenül nincs is, mint például ruhatervező.
 

Facebookon találsz több csoportot is, ahol fotózásaidhoz tudsz stábtagokat toborozni:

 

TFCD Pro
https://www.facebook.com/groups/tfcdpro

 

Modell | Fotós | Sminkes | Fodrász | Divattervező | Videós
https://www.facebook.com/groups/699273733787710/

 

Fotós | Modell | Portfólió
https://www.facebook.com/groups/fotosmodellportfolio/

 

Modell-Hostess munkák, Tfcd, Fotózás, Smink, Divat, Rendezvények
https://www.facebook.com/groups/hostess.modellmunkak/

 

Korrekt TFCD fotózások
https://www.facebook.com/groups/683935791641342

 

2010 után volt nagyon populáris a modellonline.hu, de már inkább átvették a szerepét a Facebook csoportok, de körbe nézhetsz ezen az oldalon is, ami egy közösségi portál magyar modellek, fotósok, stylistok, sminkesek, fodrászok, tervezők és modellügynökségek részére.


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Fotós Coaching & Konzultáció

A konzultáció során személyre szabottan tudok neked segíteni a céljaid elérésben a fotózásban, hogy megtaláld az utat, merre haladj tovább és hogyan érd el a fotózásban amit szeretnél, akár hobbid, akár megélhetésed a fotózás.

 

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.