Logo

Windows XP - Így készült a legendás háttérkép

Mi jut eszedbe a Windows XP-ről? Stabilitás, megbízhatóság, kékhalál, havonta újratelepítés? Vagy inkább a mindannyiunk retinájába égett Window XP legendás háttérképe? Tudod, hogy hogyan készült és mennyit fizetett érte a Microsoft a fotósnak? 

Hogyan készült a fotó?

Charles O'Rear nevéhez fűződik a fénykép elkészítése, aki 25 évig volt a National Geographic fotósa, aki rendszeresen dokumentálta a borvidékeket tájképek formájában. Nem tervezte meg előre pontosan a fotó elkészítését, hanem éppen autóval tartott San Fransisco irányába az akkori barátnőjéhez, amikor meglátta az eső utáni dombos tájat. Így az időjárással szerencséje volt, a légkör tiszta volt, legjobb időpont a fotó elkészítéséhez.

Ekkor meg is örökítette "The Bliss" (Lanka) című fotóját,
amit egy középformátumú filmes, Mamiya RZ67-esel exponált
Fujifilm Velvia filmre.


Akkoriban a természetfotósok közkedvelt filmje volt, mert hajlamos volt túlszaturálni egyes színeket. Csupán négy fényképet készített, majd visszaült az autójába. 
 


Hogyan vásárolta meg a képet a Microsoft és mennyiért?

Ezt a fotót Charles eladta stock oldalon, majd a weboldalt felvásárolta a Corbis, aminek az alapítója ugyanaz a személy, aki a Microsoft-ért is felelt, Bill Gates. 2000-ben a Microsoft felvásárolta Charles fotóját egy akkoriban készülő új operációs rendszer háttérképéhez, a 2001-ben debütáló XP-hez. A Microsoft nem csak licenszelni szerette volna a képet, hanem minden jogot meg szeretett volna vásárolni.
 

Elvileg a világ egyik legnagyobb összege volt akkoriban,
amit egyetlen képért fizettek,
de a pontos szám a mai napig nem ismert. 


Az eredeti, 6x7-es filmet és a szükséges papírokat futárszolgálattal kellett volna eljuttatni Seattle-be, a Microsoft irodájába. Legalábbis ez lett volna a legkézenfekvőbb, viszont amikor a futárszolgálatok megtudták, hogy mekkora értékről van szó, senki sem vállalta be a csomag kézbesítését, mert a biztosításuk nem tudta volna fedezni a kép értékét, ha bármi történt volna vele. Végül Charles Seattle-ig repült a filmmel, hogy személyesen vigye el a Microsoft irodájába. 

Charles nem árulta el, hogy milyen összegért is kelt el a fényképe, de állítása szerint valószínűleg kevesen kerestek annyi pénzt egyetlen fotó elkészítésével, mint ő.
 


Nem hamisítvány a fotó?

Olyan hírek és felütötték fejüket, miszerint a fotó hamisítvány és digitális manipuláció műve, de ezt érvekkel és bizonyítékokkal alátámasztani sosem sikerült.


A helyszín Google Maps-en mai napig megtalálható és teljesen fel is ismerhető.
Itt nézheted meg: https://goo.gl/mgeR1CA mai napig tisztázatlan, hogy vajon miért is ezt a fotót választották a több millió közül, annyit tudni lehet, hogy olyan fotót kerestek, ami nyugodtabb és eltér a Windows 95 kék eges háttérképétől és nem kelt feszültséget.

Mókás, hogy a világ egyik leghíresebb fotójának elkészítése milyen véletlennek is volt köszönhető, nem pedig egy tudatos tervezés végeredménye. 
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Mit gondol egy laikus a fotózásról?

Mit gondol egy laikus a fotózásról?

[PODCAST] #02 - A legjobb gyakorlatok a fejlődéshez a fotózásban

[PODCAST] #02 - A legjobb gyakorlatok a fejlődéshez a fotózásban

Kommentek


Legnépszerűbb fotós kurzusok
FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Ebben a kurzusban segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled azokat az általam jól bevált praktikákat, hogy mit tudsz tenni, hogy a te árajánlatodat fogadják el a konkurenciával szemben, még úgy is, ha a te árajánlatod a magasabb.

Tudatos portréfotózás stúdióban

Sok fotós tart a vakutól, mivel bonyolultnak találják a használatát és többen úgy érzik, hogy képeik mesterkéltek lesznek tőle. Ebben a kurzusban azonban megmutatjuk neked, hogy igenis lehet vakukkal is természetes hatású fényeket kreálni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

Retusálj velem I. - Homoki Lodge

A „Retusálj velem” videósorozatomban élőben követheted végig több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. A retusálás folyamatát élőben követheted végig, ami közben bármikor kérdezhetsz. Az élő adásnak már vége, de jó hír, hogy nem maradtál le róla, mert az élő képkidolgozás vágott videófelvételéhez tudsz hozzáférést kérni.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.