Jancsó Fotósuli

Windows XP - Így készült a legendás háttérkép

Mi jut eszedbe a Windows XP-ről? Stabilitás, megbízhatóság, kékhalál, havonta újratelepítés? Vagy inkább a mindannyiunk retinájába égett Window XP legendás háttérképe? Tudod, hogy hogyan készült és mennyit fizetett érte a Microsoft a fotósnak? 

Hogyan készült a fotó?

Charles O'Rear nevéhez fűződik a fénykép elkészítése, aki 25 évig volt a National Geographic fotósa, aki rendszeresen dokumentálta a borvidékeket tájképek formájában. Nem tervezte meg előre pontosan a fotó elkészítését, hanem éppen autóval tartott San Fransisco irányába az akkori barátnőjéhez, amikor meglátta az eső utáni dombos tájat. Így az időjárással szerencséje volt, a légkör tiszta volt, legjobb időpont a fotó elkészítéséhez.

Ekkor meg is örökítette "The Bliss" (Lanka) című fotóját,
amit egy középformátumú filmes, Mamiya RZ67-esel exponált
Fujifilm Velvia filmre.


Akkoriban a természetfotósok közkedvelt filmje volt, mert hajlamos volt túlszaturálni egyes színeket. Csupán négy fényképet készített, majd visszaült az autójába. 
 


Hogyan vásárolta meg a képet a Microsoft és mennyiért?

Ezt a fotót Charles eladta stock oldalon, majd a weboldalt felvásárolta a Corbis, aminek az alapítója ugyanaz a személy, aki a Microsoft-ért is felelt, Bill Gates. 2000-ben a Microsoft felvásárolta Charles fotóját egy akkoriban készülő új operációs rendszer háttérképéhez, a 2001-ben debütáló XP-hez. A Microsoft nem csak licenszelni szerette volna a képet, hanem minden jogot meg szeretett volna vásárolni.
 

Elvileg a világ egyik legnagyobb összege volt akkoriban,
amit egyetlen képért fizettek,
de a pontos szám a mai napig nem ismert. 


Az eredeti, 6x7-es filmet és a szükséges papírokat futárszolgálattal kellett volna eljuttatni Seattle-be, a Microsoft irodájába. Legalábbis ez lett volna a legkézenfekvőbb, viszont amikor a futárszolgálatok megtudták, hogy mekkora értékről van szó, senki sem vállalta be a csomag kézbesítését, mert a biztosításuk nem tudta volna fedezni a kép értékét, ha bármi történt volna vele. Végül Charles Seattle-ig repült a filmmel, hogy személyesen vigye el a Microsoft irodájába. 

Charles nem árulta el, hogy milyen összegért is kelt el a fényképe, de állítása szerint valószínűleg kevesen kerestek annyi pénzt egyetlen fotó elkészítésével, mint ő.
 


Nem hamisítvány a fotó?

Olyan hírek és felütötték fejüket, miszerint a fotó hamisítvány és digitális manipuláció műve, de ezt érvekkel és bizonyítékokkal alátámasztani sosem sikerült.


A helyszín Google Maps-en mai napig megtalálható és teljesen fel is ismerhető.
Itt nézheted meg: https://goo.gl/mgeR1CA mai napig tisztázatlan, hogy vajon miért is ezt a fotót választották a több millió közül, annyit tudni lehet, hogy olyan fotót kerestek, ami nyugodtabb és eltér a Windows 95 kék eges háttérképétől és nem kelt feszültséget.

Mókás, hogy a világ egyik leghíresebb fotójának elkészítése milyen véletlennek is volt köszönhető, nem pedig egy tudatos tervezés végeredménye. 
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Fotós Coaching & Konzultáció

A konzultáció során személyre szabottan tudok neked segíteni a céljaid elérésben a fotózásban, hogy megtaláld az utat, merre haladj tovább és hogyan érd el a fotózásban amit szeretnél, akár hobbid, akár megélhetésed a fotózás.

 

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.