Jancsó Fotósuli

Windows XP - Így készült a legendás háttérkép

Mi jut eszedbe a Windows XP-ről? Stabilitás, megbízhatóság, kékhalál, havonta újratelepítés? Vagy inkább a mindannyiunk retinájába égett Window XP legendás háttérképe? Tudod, hogy hogyan készült és mennyit fizetett érte a Microsoft a fotósnak? 

Hogyan készült a fotó?

Charles O'Rear nevéhez fűződik a fénykép elkészítése, aki 25 évig volt a National Geographic fotósa, aki rendszeresen dokumentálta a borvidékeket tájképek formájában. Nem tervezte meg előre pontosan a fotó elkészítését, hanem éppen autóval tartott San Fransisco irányába az akkori barátnőjéhez, amikor meglátta az eső utáni dombos tájat. Így az időjárással szerencséje volt, a légkör tiszta volt, legjobb időpont a fotó elkészítéséhez.

Ekkor meg is örökítette "The Bliss" (Lanka) című fotóját,
amit egy középformátumú filmes, Mamiya RZ67-esel exponált
Fujifilm Velvia filmre.


Akkoriban a természetfotósok közkedvelt filmje volt, mert hajlamos volt túlszaturálni egyes színeket. Csupán négy fényképet készített, majd visszaült az autójába. 
 


Hogyan vásárolta meg a képet a Microsoft és mennyiért?

Ezt a fotót Charles eladta stock oldalon, majd a weboldalt felvásárolta a Corbis, aminek az alapítója ugyanaz a személy, aki a Microsoft-ért is felelt, Bill Gates. 2000-ben a Microsoft felvásárolta Charles fotóját egy akkoriban készülő új operációs rendszer háttérképéhez, a 2001-ben debütáló XP-hez. A Microsoft nem csak licenszelni szerette volna a képet, hanem minden jogot meg szeretett volna vásárolni.
 

Elvileg a világ egyik legnagyobb összege volt akkoriban,
amit egyetlen képért fizettek,
de a pontos szám a mai napig nem ismert. 


Az eredeti, 6x7-es filmet és a szükséges papírokat futárszolgálattal kellett volna eljuttatni Seattle-be, a Microsoft irodájába. Legalábbis ez lett volna a legkézenfekvőbb, viszont amikor a futárszolgálatok megtudták, hogy mekkora értékről van szó, senki sem vállalta be a csomag kézbesítését, mert a biztosításuk nem tudta volna fedezni a kép értékét, ha bármi történt volna vele. Végül Charles Seattle-ig repült a filmmel, hogy személyesen vigye el a Microsoft irodájába. 

Charles nem árulta el, hogy milyen összegért is kelt el a fényképe, de állítása szerint valószínűleg kevesen kerestek annyi pénzt egyetlen fotó elkészítésével, mint ő.
 


Nem hamisítvány a fotó?

Olyan hírek és felütötték fejüket, miszerint a fotó hamisítvány és digitális manipuláció műve, de ezt érvekkel és bizonyítékokkal alátámasztani sosem sikerült.


A helyszín Google Maps-en mai napig megtalálható és teljesen fel is ismerhető.
Itt nézheted meg: https://goo.gl/mgeR1CA mai napig tisztázatlan, hogy vajon miért is ezt a fotót választották a több millió közül, annyit tudni lehet, hogy olyan fotót kerestek, ami nyugodtabb és eltér a Windows 95 kék eges háttérképétől és nem kelt feszültséget.

Mókás, hogy a világ egyik leghíresebb fotójának elkészítése milyen véletlennek is volt köszönhető, nem pedig egy tudatos tervezés végeredménye. 
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Egy fotónak nem csak szépnek kell lennie - Apartman fotózás

Egy fotónak nem csak szépnek kell lennie - Apartman fotózás

A jó időzítés már fél siker a fotózásban

A jó időzítés már fél siker a fotózásban

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük legjobb végeredményt?

Letölthető és szerkeszthető árajánlat minták

Legyél igényes és ne csak válasz emailben írd meg a megrendelőidnek az ajánlatodat, hanem küldj nekik személyre szabott vizuálisan is megnyerő árajánlat PDF-et.

A természetes hatású portréretusálás

Voltál már vele úgy, hogy nem tudtad eldönteni, hogy mennyire nyúlj bele a portréfotóidba az utómunka során? Balázs megmutatja azokat praktikáit, amiket használva sokkal elégedettebbek lesznek a portréalanyaid az eredménnyel, ráadásul szinte észre se fogják venni, hogy egyáltalán hozzányúltál a képeikhez. 
 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.