Jancsó Fotósuli

Windows XP - Így készült a legendás háttérkép

Mi jut eszedbe a Windows XP-ről? Stabilitás, megbízhatóság, kékhalál, havonta újratelepítés? Vagy inkább a mindannyiunk retinájába égett Window XP legendás háttérképe? Tudod, hogy hogyan készült és mennyit fizetett érte a Microsoft a fotósnak? 

Hogyan készült a fotó?

Charles O'Rear nevéhez fűződik a fénykép elkészítése, aki 25 évig volt a National Geographic fotósa, aki rendszeresen dokumentálta a borvidékeket tájképek formájában. Nem tervezte meg előre pontosan a fotó elkészítését, hanem éppen autóval tartott San Fransisco irányába az akkori barátnőjéhez, amikor meglátta az eső utáni dombos tájat. Így az időjárással szerencséje volt, a légkör tiszta volt, legjobb időpont a fotó elkészítéséhez.

Ekkor meg is örökítette "The Bliss" (Lanka) című fotóját,
amit egy középformátumú filmes, Mamiya RZ67-esel exponált
Fujifilm Velvia filmre.


Akkoriban a természetfotósok közkedvelt filmje volt, mert hajlamos volt túlszaturálni egyes színeket. Csupán négy fényképet készített, majd visszaült az autójába. 
 


Hogyan vásárolta meg a képet a Microsoft és mennyiért?

Ezt a fotót Charles eladta stock oldalon, majd a weboldalt felvásárolta a Corbis, aminek az alapítója ugyanaz a személy, aki a Microsoft-ért is felelt, Bill Gates. 2000-ben a Microsoft felvásárolta Charles fotóját egy akkoriban készülő új operációs rendszer háttérképéhez, a 2001-ben debütáló XP-hez. A Microsoft nem csak licenszelni szerette volna a képet, hanem minden jogot meg szeretett volna vásárolni.
 

Elvileg a világ egyik legnagyobb összege volt akkoriban,
amit egyetlen képért fizettek,
de a pontos szám a mai napig nem ismert. 


Az eredeti, 6x7-es filmet és a szükséges papírokat futárszolgálattal kellett volna eljuttatni Seattle-be, a Microsoft irodájába. Legalábbis ez lett volna a legkézenfekvőbb, viszont amikor a futárszolgálatok megtudták, hogy mekkora értékről van szó, senki sem vállalta be a csomag kézbesítését, mert a biztosításuk nem tudta volna fedezni a kép értékét, ha bármi történt volna vele. Végül Charles Seattle-ig repült a filmmel, hogy személyesen vigye el a Microsoft irodájába. 

Charles nem árulta el, hogy milyen összegért is kelt el a fényképe, de állítása szerint valószínűleg kevesen kerestek annyi pénzt egyetlen fotó elkészítésével, mint ő.
 


Nem hamisítvány a fotó?

Olyan hírek és felütötték fejüket, miszerint a fotó hamisítvány és digitális manipuláció műve, de ezt érvekkel és bizonyítékokkal alátámasztani sosem sikerült.


A helyszín Google Maps-en mai napig megtalálható és teljesen fel is ismerhető.
Itt nézheted meg: https://goo.gl/mgeR1CA mai napig tisztázatlan, hogy vajon miért is ezt a fotót választották a több millió közül, annyit tudni lehet, hogy olyan fotót kerestek, ami nyugodtabb és eltér a Windows 95 kék eges háttérképétől és nem kelt feszültséget.

Mókás, hogy a világ egyik leghíresebb fotójának elkészítése milyen véletlennek is volt köszönhető, nem pedig egy tudatos tervezés végeredménye. 
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Új tartalom érhető el: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Új tartalom érhető el: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

A modell kiszolgáltatja magát a kamerának - Nagy Lili

A modell kiszolgáltatja magát a kamerának - Nagy Lili

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Enteriőr és lakásfotózás kurzus - Január

Hosszú évek óta fotózom már rendszeresen lakásokat, belső tereket, enteriőröket, mindennapi betevőmet az enteriőr fotózásból keresem. Ezen a személyes workshopon szeretném átadni neked a koncepciót és a tudást, hogy hogyan hozhatod ki a maximumot az enteriőr fotóidból.

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük legjobb végeredményt?

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.