Jancsó Fotósuli

Bemozdult fotóAz elkészült fotód akkor mozdulhat be, ha nem megfelelően választasz záridőt. Főleg olyan témák fotózása esetén történhet ez meg, amik gyorsan mozognak, például egy futkározó kutya vagy egy gyorsan haladó autó. Nincs aranyszabály, mindig a téma mozgásához képest kell, hogy záridőt válassz, hogy ne mozduljon be a fotód. Esküvői tánc közben 1/200 záridőn már kevés az esély a bemozdulásra, de egy F1 autóversenyen, ahol 300 km / órával száguldanak az autók, ott ennél is rövidebb záridőre lehet szükséged. A szabályok bemagolása helyett jobban jársz, ha választasz egy viszonylag gyors záridőt, majd ellenőrződ a fotódat belenagyítva, hogy bemozdult vagy sem. 

 

Hogy néz ki egy bemozdult fotó?


Nehéz megfogalmazni, inkább mutatok neked egy fotót, ami szemmel láthatóan nem éles, bemozdulás effektet látsz rajta, aminek mértéke attól függ, hogy mennyivel választasz lassabb záridőt az ideálisnál.

 

 

Ilyenkor mindig nagyíts bele a képbe, mivel teljes méretben nem biztos, hogy észrevehető lesz a bemozdulás. 

Lehet, hogy nem tudod kitartani kézből bemozdulás nélkül a fotódat


A fenti példaképen nem a témám mozdult be, hanem nem tudtam kézből kitartani a gyújtótávolságnál lassabb záridőt. Amilyen gyújtótávolságon fotózol, záridőben azonos értéknél gyorsabb záridőt válassz. Mit jelent ez? Inkább mutatok példát:


Canon 5D M4, teljes képkockás, fullframes kamerával kézből fotózol, 50 mm gyújtótávolságon, olyan témát, ami nem igazán mozog, például portré, enteriőr, tárgyfotó. Ebben az esetben 1/50 záridőt választva - ha stabilan tartod a gépet –  a fotód nagy valószínűséggel nem fog bemozdulni. Tehát a fenti példánál maradva, 50 mm gyújtótávolságon 1/50 záridőt használj, vagy ennél gyorsabbat ( 1/60, 1/100, 1/125 és így tovább) hogy elkerüld a bemozdulást. Ilyenkor kerekíts, mivel 1/50 záridőt nem tudsz választani, tehát a fenti esetben 1/60 és feletti értékeket használva fotózz.


Néhány további példa:
 

14 mm gyújtótávolság
Leglassabb választható záridő, hogy ne mozduljon be a képed: 1/14 ~ 1/15 és ennél gyorsabb záridő.

120 mm gyújtótávolság
Leglassabb választható záridő, hogy ne mozduljon be a képed: 1/120 ~ 1/125 és ennél gyorsabb záridő.

500 mm gyújtótávolság
Leglassabb választható záridő, hogy ne mozduljon be a képed: 1/500 és ennél gyorsabb záridő.Ezek a számok függnek még a megapixelek számától, a szenzor / optikai stabilizátortól és a képérzékelő méretétől is. Matek és fizika helyett az a legegyszerűbb megoldás, ha fotózás közben ellenőrződ a fotódat, hogy az bemozdult vagy sem. 

 


Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.