Jancsó Fotósuli

KompozícióHa a kompozíciót mint kifejezést vizsgáljuk, a következő jelentéssel bír: “Összetétel, szerkezet; egyes részekből, különféle elemekből összeállított, elrendezett egész, egység, amely kifejezi a közölni szándékozott üzenetet, amit a néző, befogadó képes megérteni, átérezni.”

 

A fotózásban a kompozíció azt jelenti, ahogyan a képedet felépíted a jelen levő elemek összességéből. A vizuális elemek a szemednek tetsző módon történő elrendezését jelenti amivel közvetíted a szándékolt üzenetet vagy történetet.

 

Fotósként számos irányelvet és technikát alkalmazhatsz a képeid jó kompozíciójának eléréséhez, ezek közül nézzük a leggyakoribb formákat:

 

A harmadolás szabálya – The Rule of Thirds:

Ennél a módszernél a képet vízszintesen és függőlegesen harmadokra osztod úgy, hogy a kép tárgyát a metszéspontok vagy a vonalak mentén kell elhelyezni. Ez az egyensúly, és a mozgás érzetét kelti a képen belül.
 

Kompozíció: A harmadolás szabálya

 

Vezető vonalak – Leading Lines:

Itt a vonalak használatára figyelj a képen, hogy a nézőt a fő téma felé irányítsd. Ez lehet egy út, egy folyó, egy fal vagy bármilyen más vonal, amely természetesen előfordul a jelenetben.
 

Kompozíció: Vezető vonalak


Egyszerűség – Simplicity:

Itt a lényeg, hogy kiküszöböld a keretből a szükségtelen elemeket, és csakis a fő témára fókuszálj, így egy letisztult, minimalista és zavarmentes képet hozhatsz létre.


Kompozíció: Egyszerűség elve

 

Egyensúly – Balance:

Itt a képen belüli ‘súly eloszlást’ értjük, vizuálisan. Lehet szimmetrikus vagy aszimmetrikus a fotó, de mindkettőnek egyensúlyt kell teremtenie a fotódon. Miért fontos ez? Elsősorban ha a kép nem esztétikus, nincsenek összhangban elosztva a rajta szereplő elemek, akkor azt a laikus, hozzá nem értő szem is kiszúrja. Lehet nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mi a hiba, mi zavarja, de valamit furcsának érzékel. Ez sajnos elvonja a fókuszt a kép történetétől, nem adja át a kívánt üzenetet.

 

Az egyensúlyra több kompozíciós típus létezik a fotózásban:
 

  • Szimmetrikus egyensúly
  • Asszimetrikus egyensúly
  • Színegyensúly
  • Tonális egyensúly
  • Fogalmi egyensúly
     

Kompozíció: Egynesúly

 

Keret a keretben – Frame within a frame:

Ez a technika a jelenet természetes elemeinek (például ajtónyílások, ablakok vagy ágak) felhasználásával olyan keret létrehozására alkalmas a képen belül, amely felhívja a figyelmet a fő témára.


Kompozíció: Keretes

 

Előtér, középtér, háttér – Foreground, Midground, Background:

Ez a képen a rétegek használatára utal, az előtérben, a középtérben és a háttérben lévő elemek mélységet és érdekességet kölcsönöznek a képnek.
 

Kompozíció: Előtér, középtér, háttér


Perspektíva – Perspective:

Ez arra a nézőpontra vonatkozik, ahonnan a kép készült, lehet kis szögből vagy nagy szögből, vagy közelről vagy távolról. Ez más érzést és hangulatot teremt a képen.
 

Kompozíció: Perspektíva

 


Ez csak néhány példa abból a sok technikából és irányelvből, amellyel fotósként vizuálisan tetszetős és hatásos kompozíciókat készíthetsz képeidnél. A kompozíció a fotózás elengedhetetlen része, gyakorlással és kísérletezéssel javítható. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.