Jancsó Fotósuli

Kromatikus aberrációVolt már olyan, hogy a fényképeden lévő tárgyak szélein megjelent egy kis elszíneződés, lila-szegély, egy színperem? Ezt a jelenséget kromatikus aberrációnak hívjuk.

 

Hogyan történik és mi az a kromatikus aberráció?

 

A kromatikus aberráció egyfajta optikai hiba, amit a fény szóródása okoz, amikor áthalad a lencsén, elhajlik vagy megtörik. A különböző színű fények különböző hullámhosszaik miatt különböző szögekben törnek meg. Ezt kromatikus diszperziónak nevezik.

Mivel a legtöbb lencse nem tökéletes, és a különböző színű fények fénytörése enyhén változik, így ez kromatikus aberrációt eredményez. 

Hogyan tudod a kromatikus aberrációt javítani?
 

- Az egyik lehetőség ha lencsekorrekciós eszközöket használsz az utófeldolgozás során. Sok képszerkesztő program, pl. az Adobe Photoshop és a Lightroom is rendelkezik olyan lencsekorrekciós eszközökkel, amelyek automatikusan kijavíthatják a kromatikus aberrációt.
 

- Válassz olyan objektívet, amely minimalizálja a kromatikus aberrációt, így segíthet csökkenteni az előfordulását a fotóinkon.


- Használj akromatikus lencséket: Az akromatikus lencséket úgy tervezték, hogy két vagy több különböző típusú üvegből készült elem használatával korrigálják a kromatikus aberrációt. Ezek az objektívek drágábbak, mint a hagyományos lencsék, de jelentősen csökkenthetik a kromatikus aberrációt.
 

- Fényképezz RAW formátumban: A RAW formátumban történő fényképezés lehetővé teszi a fényképek utófeldolgozás során történő szélesebb körű szerkesztését, beleértve a kromatikus aberráció kijavítását is. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.