Jancsó Fotósuli

Miért van szükség a portréfotók retusálására?

A leggyakrabban az egész képre vonatkozó módosításokat végzünk a képkidolgozás során: Színek és kontrasztok beállítása, expozíció korrekció, lencsetorzítás eltüntetése. Viszont a portréfotók esetében csak itt kezdődik a folyamat, részleteiben is bele kell olykor nyúlni a fotóba. De miért van erre egyáltalán szükség?
 

Én mindig abból szoktam kiindulni, hogy megnézem,
mi a konkrét célja az adott fotónak.

 

1. Dokumentarista, riport fotó

A dokumentarista fotók célja, hogy megőrizzék a valóságot, és hű képet adjanak az adott témáról. Komoly vádak érték pl. Steve McCurry National Geographic címoldalán megjelent Afgán lány című képét, miszerint valószerűtlenül zöldek a szemei, és ez biztosan valami utómunka eredménye. Pedig tényleg ilyen szemei voltak a lánynak. Az ilyen típusú fotókon nem szokás, sőt a szakmán belül kifejezetten tiltott a zavaró elemeket eltüntetni vagy az arcot bármilyen módon retusálni.

Fotó: Steve McCurry

2. Reklámfotó, beauty fotó

Más a helyzet akkor, amikor az emberről készített fotód célja az, hogy egy terméket vagy egy szolgáltatást adjon el. Ilyenkor a képen szereplő modell csúnyán szólva “csak egy eszköz”, az ő személyiségjegyei, arcformája nem fontos a végeredmény szempontjából.

A reklám célú fotók esetében (kivéve, ha egy ismert személy van a képen) ezért megengedett, sőt el is várt az, hogy a valóságot kissé eltorzítva egy ideális, vágyott állapotot jeleníts meg a retusált fotón. Például egy arckrémet reklámozó fotón makulátlannak kell lennie a bőrnek és a ráncokat is ki kell szedni erősebben, hiszen a fiatalság, lágyság érzetét hívottot kelteni a kép. De ez nem azt jelenti, hogy szabadon lehet garázdálkodni a képen, elhomályosítani a bőrt és teljesen eltüntetni a létező összes ráncot.


Az igazi profi retusnak pont az a lényege, hogy ne lehessen észrevenni,
hogy belenyúltak képbe. Csak sejteni lehessen.


Fotó: Tóth Balázs

3. Klasszikus portréfotó

Ha olyan portrékat készítesz, ahol a modelled személye a fontos, pl. üzleti portrék vagy családi fotók, akkor különösen vigyáznod kell arra, hogy a retusálás után is felismerhetőek legyenek az illetők a képeiden.
 

Míg a riport és reklám fotónál nem igazán van beleszólása a modellednek abba, hogy milyen lesz a kész kép, addig a klasszikus portréfotóknál egészen más a helyzet. Az ilyen típusú portréknál találkozhatsz azzal a konfliktussal, hogy a portré alanyod mást akar viszontlátni a saját fotóján, mint a valóság. Fiatalabbnak, vékonyabbnak, szimmetrikusabbnak akarnak látszani. A modern Photoshop technikákkal meg is lehet mindezt csinálni, ráadásul szinte észrevehetetlenül.


Fotó: Tóth Balázs

A retusálás a valóság meghamisítása?

Itt jön be a képbe a fotós morális hozzáállása, hogy milyen szinten hajlandó eltorzítani a valóságot. Én személy szerint abban hiszek, hogy nincs semmi baj azzal, ha valaki 50 éves és annyinak is néz ki a fotóján. Ezért ahogy teltek az évek, egyre kevésbé vagyok hajlandó belenyúlni a képeimbe. Inkább a fotózás során igyekszem meggyőzni az alanyomat, hogy próbálja meg jobban elfogadni önmagát.
 

A klasszikus portré fotók retusálásának a célja számomra az, hogy eltüntessem azokat a zavaró részleteket a fotóról, amik elvonhatják a figyelmet a fotó üzenetéről, az arckifejezésről. Például ha van egy nagy pattanás valakinek a homlokán, akkor semmi mást nem tudsz nézni a fotón, csak azt a pattanást. Ugyanez a helyzet, ha valakinek sárgásak a fogai, karikásak a szemei, kiáll egy nagyobb hajtincse, gyűrődik a ruhája stb. Ha ezeket kijavítod, attól még teljesen felismerhető marad az illető, az igazi arcát fogja vissza látni a képen, viszont kellemesebb lesz ránézni a fotóra.
 

Magad kell mérlegelj,
hogy milyen mélyen nyúlj bele a portréfotóiba az utómunka során.Nincsenek egzakt paraméterek, amiket ha beállítasz Photoshopban, akkor mindig jó eredményt kapsz. Meg kell találni azt a finom egyensúlyt, ahol az ügyfeled is elégedett a képeivel, és te is szívesen vállalod a fotóidat.
 A természetes hatású portréretusálás

A retusálásban segít a Gergővel közösen elkészített új kurzusunk: A természetes hatású portréretusálás, amiben megmutatom neked azokat praktikáimat, amiket használva sokkal elégedettebbek lesznek a portréalanyaid az eredménnyel, ráadásul szinte észre se fogják venni, hogy egyáltalán hozzányúltál a képeikhez.
 

FONTOS! Ha csak egy gyors és felületes megoldást keresel, akkor ez a kurzus nem neked való. Ha viszont hajlandó vagy időt és energiát áldozni arra, hogy elsajátítsd a legprofibb retus technikákat, akkor nem fogsz csalódni ebben a kurzusban. 

Ha szeretnél többet megtudni a kurzusról,
akkor kattints ide!

 A cikk írója: Tóth Balázs

Balázs az egyik legkeresettebb hazai portréfotós. Sikerét elsősorban a headshot (azaz szűk kivágású portré) fotóinak köszönheti, amelyekkel megteremtette itthon is ezt a műfajt. Balázs számos hazai előadóművész és üzletember portréit készítette el, összességében több mint 2100 ember állt már a kamerája előtt. Olyan nagy cégekkel dolgozik, mint a Morgan Stanley, Zwack vagy a Wizzair. 
 

Rengeteget köszönhetek a fotózásnak, gyökeresen megváltoztatta az életem, ezt a szeretetet és vállalkozási tudatosságot szeretném neked is átadni. Gergővel a gondolkodásmódunk hozott minket össze, hogy közösen dolgozva a fotósuli platformján adjunk át maradandó tudást a hallgatók számára.
 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Egy fotónak nem csak szépnek kell lennie - Apartman fotózás

Egy fotónak nem csak szépnek kell lennie - Apartman fotózás

A jó időzítés már fél siker a fotózásban

A jó időzítés már fél siker a fotózásban

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük legjobb végeredményt?

Letölthető és szerkeszthető árajánlat minták

Legyél igényes és ne csak válasz emailben írd meg a megrendelőidnek az ajánlatodat, hanem küldj nekik személyre szabott vizuálisan is megnyerő árajánlat PDF-et.

A természetes hatású portréretusálás

Voltál már vele úgy, hogy nem tudtad eldönteni, hogy mennyire nyúlj bele a portréfotóidba az utómunka során? Balázs megmutatja azokat praktikáit, amiket használva sokkal elégedettebbek lesznek a portréalanyaid az eredménnyel, ráadásul szinte észre se fogják venni, hogy egyáltalán hozzányúltál a képeikhez. 
 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.