Jancsó Fotósuli

Zoom optikaA zoom optika képes a gyújtótávolság megváltoztatására, a témád nagyítására, közelebb hozására, szemben a fix optikával.

 

A nagylátószögű zoom objektívek gyújtótávolsága általában 11 és 35mm között van, szenzor mérettől függően. A jó minőségű nagylátószögű zoom optikák pozitív tulajdonsága, hogy alacsony a torzításuk a kép szélein, tág rekesszel fotózva is éles képet adnak, kevésbbé vignettálnak. Ez kimondottan fontos a táj- és épületfotózás esetében, ahol leginkább kedvelt ez a típusú optika.

 

Objektív vásárlás előtt figyelj arra, hogy az APS-C vagy full frame érzékelőhöz készült-e az optika. Mivel a full frame objektívek minden megkötés nélkül működik APS-C érzékelőn is, de fordítva nem. Ha APS-C érzékelős gépen használsz full frame érzékelőre fejlesztett nagylátószögű zoom objektívet akkor a gyújtótávolságát meg kell szorozd ~1,5-tel, így kapod meg az adott érzékelőre vonatkozó gyújtótávolságot.

 

Készítettem egy videót a témában, hogy mire jó egy zoom objektív, ebben három különböző optikát hasonlítok össze, javaslom, hogy nézd meg.

 


 ↳ MEGNÉZEM A VIDEÓT ↲  

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.