Jancsó Fotósuli

MetadataA Metadata, másnéven "Metaadat", egy több adatból álló tartalomcsomagot jelent. A metaadatok a fotókkal kapcsolatos adatokat mutat meg, például a szerző neve, felbontás, színtér, szerzői jogi információk, rekeszérték, zársebesség és ISO adatok.

 

A legtöbb digitális fényképezőgép hozzáfűz bizonyos alapvető információkat a képfájlokhoz, mint például a kép magasságát, szélességét, fájlformátumát és készítésének időpontját. A metaadatok használatával könnyebben rendszerezheted a fotóidat.

 

 

Hogyan tárolhatóak ezek az adatok?

 

A metaadatok az Extensible Metadata Platform (XMP) szabvány szerint tárolhatók, amelyre az Adobe Bridge, Adobe Illustrator, Adobe InDesign és Adobe Photoshop alkalmazás is épül. A képek Photoshop Camera Raw szoftverrel végzett módosításai XMP-metaadatokként tárolódnak.

 

Az XMP szabvány az XML formátumra alapul, és az adatok a legtöbb esetben a fájlon belül tárolódnak. Az XMP formátum lehetővé teszi a metaadatok cseréjét az Adobe alkalmazások és a kiadványkészítési munkafolyamatok között. Például el tudjuk menteni egy fájl metaadatait sablonként, majd ezeket az adatokat beimportálhatjuk más fájlokba. 

 

A metaadatok a legtöbb esetben a fájlformátum megváltoztatásakor (így például a PSD fájlok JPG formátumúra alakításakor) sem vesznek el. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.