Jancsó Fotósuli

DOFA DOF (Depth of field) = magyarul a mélységélességet jelenti. Ez az a sáv, ami a fényképen megjelenő éles részre utal.

 

A mélységélesség lehet:
 

- Sekély: ami azt jelenti, hogy a kép egy kis része van fókuszban, nem a teljes fotó éles, csupán egy kijelölt elem. Portré esetében ez lehet az arc, amikor a háttér mosott, vagy csak a szemek.
 

- Mély: ami azt jelenti, hogy a kép nagy része van fókuszban, több elem is élesen jelenik meg előttünk. A háttér részletei is kivehetőek, nem csak egy kijelölt elem.

 

A fényképezőgép rekesznyílás-beállítása szabályozza az objektívbe jutó fény mennyiségét, és ez befolyásolja a mélységélességet is. A nagyobb rekeszérték (alacsonyabb f-stop szám) kisebb mélységélességet, míg a kisebb rekesznyílás (nagyobb f-stop szám) mélyebb mélységélességet eredményez.

 

A sekély mélységélességet előszeretettel használhatod portréfotózásnál, hogy a témát kiemeld a háttér elmosásával, makrófotózásnál pedig a fókuszban lévő téma elválasztására a háttértől.


DOF mélységélesség: Sekély

 

A mély mélységélesség leginkább a tájkép- vagy építészeti fotózásban használatos, hogy az egész jelenetet fókuszban tarthasd.


DOF mélységélesség: Mély

 

A rekesznyíláson kívül a mélységélességet befolyásoló egyéb tényezők közé tartozik az objektív gyújtótávolsága, a fényképezőgép és a téma közötti távolság, valamint a fényképezőgép érzékelő mérete.

 

A hosszabb gyújtótávolságú objektív használata kisebb, míg a rövidebb gyújtótávolságú objektív mélyebb mélységélességet eredményez.

 

→ Hasonlóképpen, minél közelebb van a fényképezőgép a témához, annál kisebb lesz a mélységélesség.

 

→ A nagyobb szenzoros kamera kisebb mélységélességet is eredményez, mint egy kisebb szenzoros kamera.

 

 

Összefoglalva, a mélységélesség (DOF) a fényképezésben az élesnek tűnő kép távolságának tartományát jelenti. A fényképezőgép rekesznyílás-beállítása vezérli, és lehet sekély vagy mély.

 

Mi befolyásolja? Az objektív gyújtótávolsága, a fényképezőgép és a téma távolsága, valamint a fényképezőgép érzékelő mérete is befolyásolja a DOF-ot. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.