Jancsó Fotósuli

A kiégés legjobb ellenszere fotósként

Nincs nálam a kiégés elleni Szent Grál. De azt eltudom mondani neked, hogy nekem mi segített. Mi volt az, ami nekem bevált, amikor kiégés közelébe kerültem. Amikor éreztem, hogy már nem nyújt elég élményt a fotózás örömre.

 

Hogyan létezik, hogy egy havi 1-2 milliós fizetés ne motiválná a munkavállalót?

Hogyan kapcsolódik ez a kérdés a témához? Egyetemistaként nem értettem, hogy egy idő után a munkavállalókat már nem motiválja a magas fizetés - tudományos kutatások alapján. Ez az akkori fejemnek teljesen felfoghatatlan volt. Engem tuti motiválna, legalábbis ezt gondoltam akkor.
 

21 évesen rengeteg fotós munkát vállaltam, küzdöttem azért, hogy minél hamarabb be tudjak költözni a belvárosba, építsem a fotós karrieremet, önálló életet élhessek teljesen. Ez motivált, ez volt a célom, nem pedig a pénz. A pénz ahhoz kellett, hogy ezeket megvalósítsam, de a pénz csak egy eszközként funkcionált, hogy megszerezzem azt, ami motivált. Jelen esetben az önállóság megvalósítását.
 

Több levezetése, oka és indoka is van a kiégésnek.

A leggyakrabban előforduló, ha már nem találsz új kihívást a munkádban. Rutinná vállik, ami elveszti a flow élményét.
 

- Ha önmagadhoz képest túl nagy feladatot kell elvégezz, szorongsz.
- Ha önmagadhoz képest túl kis feladatot kell elvégezz, unatkozol.

 A FLOW a szorongásod és az unalmad közti keskeny ösvény, melyen még nem szorongsz, de már nem is unatkozol. (Forrás: Feldmár András)


A rutinfotózások esetén unatkozni fogsz, magadhoz képest túl nagy munkák esetén szorongani. Persze érdemes ésszerű kereteken belül magasra tenni a lécet. De jobb ha időben észreveszed, hogy kiégés felé tartasz, nem csak akkor, amikor már odaértél.
 

- Ha most hobbid a fotózás, biztos vagy benne, hogy 20 év múlva is az lesz? Ugyanilyen intenzitással?
- Ha most a fotózásból élsz, valószínűleg tartod, hogy 20 év múlva is ezzel keresed majd a kenyered?

 A kreatív energiák végesek

Ez egy új felfedezésem a saját munkámban. Sok minden érdekel, belekezdek új kezdeményezésekbe, imádom őket, de az idő elteltével valahogy lelassul a folyamat. Pontosan ilyen a blog, amit most is olvasol. Azt gondoltam, hogy egyszerű fellángolás egy téma iránt, ami véget ért. De nem. Továbbra is szívesen foglalkozok vele, de nem marad már rá kreatív energiám.
 

 A fotózás is alkotói szellemi munka, mint az írás. 


Kreatív energiákat igényel, ami véges.
Nem tudok párhuzamosan több szegmensre elegendő kreatív energiákat fordítani. 

 De emellett imádom a fotózásainkat, mindig más helyen, más kihívásokkal, új és új élményekkel. Szeretem a fotós oktatóanyagok és YouTube tartalmak készítését is, személyes fotós kurzusok szervezését. De így nehéz mindegyikre azonos figyelmet fordítani (kreatív energiát szentelni). Ezért is ritkultak meg a cikkek, jelenleg fotózás fotózás hátán, flow élmények ezek a számomra. Most ezen van a hangsúly.
 

Nem máról holnapra égsz ki

Kiégés ellen a kulcs, hogy időben észre vedd. Ez egy folyamat. Nem szerdáról csütörtökre égsz ki, hanem egyik évről a másikra. Ha a folyamatot időben észreveszed, jut időd rá, hogy találj valami mást magadnak, mással foglalkozz.
 

Unod már a folyamatos üzleti portré fotózásokat?
Menj el esküvőket fotózni, akár asszisztensként, akár másod vagy elsőszámú fotósként.

 

Eleged van már az évi 20-30 esküvő monotonitásából és abból, hogy nyáron nincs szabad napod?
Tedd át a hangsúlyt nyugis enteriőr fotózásokra, ahol nem hajt senki.

 

Csak két kisarkított példa.
 A több lábon állás és a több fotós szegmens

De nem csak anyagi biztonság miatt jó a több szegmens, hanem a kiégést is el tudom így kerülni. Ha már az egyik ágnál érzem, hogy kezd sok lenni, elindult a folyamat a kiégés felé, azonnal ráeszmélek és átteszem a fókuszt egy másik ágra. Ha újból elkezdem érezni, megint váltok. De semmit se hanyagolok el annyira, hogy ne tudjak visszatérni hozzá, ha szeretném.
 

Ennek előnye, hogy kiégés-biztos + az anyagilag több lábon állás is jól jön,
főleg egy covid időszak alatt.

 

Az, hogy téged mi érdekel és köt le, nem tudhatom, ezt neked kell kitaláld. Nekem hol az esküvő, hol az enteriőr fotózás, hol a fotós oktatás, hol pedig YouTube tartalomgyártás. Nekem ez a fókusz módosítás bejött az évek alatt.
 

PS: Ha szereted, ha nem szereted a 444-et, egy poltika-mentes írásban Horváth Bence foglalta össze, hogy miért alapállapot a fiatal felnőtteknél a kiégés. Mélyebb társadalmi okairól, a munka világának megváltozásairól olvashatsz bővebben. Hosszabb cikk, de rálátást ad nem csak a tünetre, hanem annak okozójára is. Kattints ide a cikk megnyitásához.
 


Tehát akkor nem szükséges mégsem a specializáció?

Rengetegszer hangoztattam már, hogy ha valamiben a legjobb szeretnél lenni, akkor abba kell tedd a legtöbb idődet. Érdemes zsánert válassz. Enteriőr, portré, tárgy, étel, esküvő természet, stb. Ha így teszel, sokkal több időd jut az adott ágra, rövid idő alatt érhetsz el nagyobb eredményeket. De benne van a kockázat is, hogy beleégsz, vagy a piac alakul úgy, hogy nem fogja támogatni a munkádat. Lásd covid.
 

“A fotózás szenvedély. Ha valaki ebből szeretne megélni, akkor a szenvedélyébe lép bele. A szenvedélyek pedig nem arról híresek, hogy olyannyira egyensúlyban tudnánk őket tartani.”
 

Ezt a részletet Jaksa Timitől szúrtam be ide, aki az esküvőfotózás egyik kimagasló alakja volt aktív éveiben. Vele márciusban készítettem interjút, részeletesen mesélte el, hogy miért hagyta abba a csúcson.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 
 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Bíróságra mentem egy fotózás miatt [TELJES SZTORI]

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Jobb, ha hobbi marad a fotózás? // Zolixplorer

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Fotós Coaching & Konzultáció

A konzultáció során személyre szabottan tudok neked segíteni a céljaid elérésben a fotózásban, hogy megtaláld az utat, merre haladj tovább és hogyan érd el a fotózásban amit szeretnél, akár hobbid, akár megélhetésed a fotózás.

 

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.