Jancsó Fotósuli

Fotósként érdemes egy ágra specializálódj?

A fotózáson belül érdemes minden zsánerbe kicsit belekóstolnod. Divat, termék, portré, stúdió, enteriőr, esküvő, hogy a szerzett tapasztalatod alapján ki tudd majd választani azt az ágat, amibe jobban szeretnéd beleásni magadat és fókuszáltan csak abban fejleszteni a tudásodat. Kockázatos vagy szükséges egy ág kiválasztása?
 

Én mindig is annak a híve voltam,
hogy sokkal jobban érdemes 1-2 ágra leredukálni azokat a témákat,
amiben a fotós szeretne a legjobb lenni.

 

Persze ezelőtt mindegyiket ki is kell próbálni. Én személy szerint sokkal jobban szeretem a helyszíni fotózásokat, utazni kell hozzá, mindig más úton, más emberekkel, más helyszínekkel és más elvárásokkal találkozom. Így az én munkám nehezen vállik monotonná. Főleg akkor amikor külföldre mehetek, például Balira fotózni.

Fotó: Jancsó Gergely
 

A te személyes kedvenced

Mindig van hová fejlődni, mindig van min kicsit csiszolni, úgy gondolom, hogy a fotós személye válogatja meg, hogy ki melyikben szeret jobban dolgozni. Egy stúdiós munka kényelmesebb, konzisztens környezetben tudsz fotózni, alig jöhet bármi is közbe, hogy ne tudd a legjobb képet elkészíteni. Persze, késhet az ügyfél, elmehet az áram, adódhatnak kihívások, de egy helyszíni fotózásnál a rizikó sokkal nagyobb. Jöhet a rossz idő, eső, rengeteg minden előjöhet a helyszínen, amire nem számítok, amik a stúdióban sokkal kisebb eséllyel fordulhatnak elő. Nekem az utóbbi izgalmasabbnak tűnik. De ez csak az én személyes élményem.

Tóth Balázzsal sokat beszéltünk erről, de ő kicsit sem unja a stúdiós fotózást, minden ember más és más, új arcok, új érzelmek. Lehet meg is kérem rá, hogy erről írjon egy kis kiegészítő cikket a jövőben.

 


Fotó: Tóth Balázs
 

Mindegy, hogy a hobbid vagy a megélhetésed a fotózás, akkor is személy szerint azt tudom javasolni, hogy 1-1 ágban menj mélyebbre és fókuszálj csak arra. Nem kell évekig, vannak időszakok az életemben nekem is, amikor kicsit ez, kicsit az köt le jobban. De ne legyen az, hogy mindenbe belekapsz, de semmibe nem mész bele mélyen, így aztán a felületes tudás eredménye a gyenge képanyag lesz.
 

Lehet az a portré, enteriőr, természet, vagy akármelyik zsáner, ha fókuszáltan egy területre koncentrálsz, akkor magasan jobbak lesznek a képeid, mintha mindegyikkel foglalkoznál párhuzamosan. Hobbi fotósként ennek nagy súlya nincs, maximum lassabban fejlődsz, de ha szeretnél belőle profitálni, akkor mindenképp specializálódnod érdemes egy ágra.
 

Kockázatos a specializálódás?

Esküvőfotózással kezdtem a karrieremet, ezt az ágat pont a fentiek miatt tettem félre. Nehéz lépés volt, érlelődött bennem már pár éve. A döntésem előtt még néhány esküvőt elvállaltam, de jött a covid, átkerültek ezek a záró esküvők 2020-ról 2021-re. Ha mindig jól megy, akkor idén le is tudom őket fotózni. Nem nyűg számomra az esküvőfotózás, de inkább másra szeretném fordítani az kreatív energiáimat. Erről a témáról készítettem egy videót is nem olyan rég.
 

 

Több kollegával beszéltem a járvány alatt már tavaly is, sokaknak került alapvetően veszélybe a megélhetése. A 2020-as évet én jól zártam, köszönhetően annak, hogy több lábon állok. Fotósuli, YouTube, néhány esküvő, enteriőr fotózás. Aki csak egy ággal foglalkozott (például esküvő vagy rendezvény) annak a korlátozások miatt közel lenullázódott a bevétele, ha nem foglalkozott mással.

 

Én a szerencsések közé tartoztam, fotózás ugyan kevesebb volt, de a fotós kurzusokkal foglalkozva a kieső bevételt visszahoztam, emiatt jó évet zárhattam. Így elgondolkoztam azon, hogy biztos érdemes hangoztatnom, hogy az egy ágra való fókuszálás szükséges? Továbbra is tartom magamat ehhez, hogy igen.
 

De egyben felismertem azt is, hogy ennek kockázata is van.
 

Lásd rendezvény vagy esküvő fotózás a covid ideje alatt. Ez egy elég nehezen megjósolható világesemény volt, de mégis ott a kockázat, ha a vállalkozó csak egy lábon áll. Egy vállalkozónak – legyen az bármilyen is - fel kell készülnie tartalékokkal az ilyen váratlan időszakokra, ami ha elérkezik, akkor éles váltásokra is szükség lehet. Akár az egyik ágból a másikba való áttérésre, a megélhetés biztosítása miatt. Vállalkozónak lenni nem egy álomvilág. Megvannak a szépségei és a kockázatai is egyben.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.