Jancsó Fotósuli

Hogyan tanulhatsz meg fotózni?

Ma sokkal könnyebb dolgod van, ha szeretnél bármiben is jobb lenni. Szinte minden a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy etikus hacker, grafikus, fotós vagy weblapkészítő lehess. Megtanulhatsz gitározni, zongorázni, videózni és fotózni is. Utóbbinak egészen biztos, hogy vannak buktatói az internet bugyraiban.
 

Ma Magyarországon hivatalosan ahhoz, hogy oktatásokat tartsak (online vagy offline fotós kurzusokat) nem kell végzettséget igazoljak. Legálisan oktathatok képzettség nélkül, de ahhoz, hogy fotózzak megrendelésre (portré, enteriőr, esküvő stb.) ahhoz szükséges a papír, különben katásként nem számlázhatok fotózást.
 

Tehát ma ahhoz, hogy oktassam a fotózást, nem kell végzettség,
de hogy fotózzak bárkinek is megrendelésére, ahhoz kell.

 

Így aztán mivel bárki oktathat, könnyedén belefuthatsz olyan képzésbe is, ahol kevesebbet kapsz, mint amit vársz. Több mint 10 éve kezdtem a fotózást, ezek alapján állítottam össze a listát, hogy nekem mik segítettek a legjobban a fejlődésben.

 

OKJ képzések / Iskolarendszerű képzések


Én is kijártam a prátert, hivatalosan is fényképész és fotótermék kereskedő lettem, amire a fent említett indok miatt volt csak szükségem. Nagyon sokat taglalt téma, amiről készítettem egy összefoglaló videó-interjút több hallgatóval is, ahol egy közleményben olyan személyeket kerestem, akik arccal vállalják, hogy mik voltak a tapasztalataik az oktatáson belül. Velük készítettem videó interjút, ahol elmondhatták a véleményüket, ezeket hallgathatod meg.

 


YouTube videók

Egyre több minden kerül fel, de inkább angol nyelven. Én a YouTube platformjára inkább inspirációként tekintek, ahol 1-1 apróbb információmorzsát lehet találni. Bár már magyar nyelven is szép számmal kerülnek fel újabb és újabb videók részletes kifejtésekkel, de a valós tudást én mindig inkább a fizetős oktatóanyagokban találtam meg.

 

Asszisztálás fotós kollégának / A másodfotós szerep

Karrierem hajnalán több fotósnak is asszisztáltam, több portréfotózást, divatfotózást, 1-1 enteriőr fotózást és esküvőt is végig követhettem testközelből, másodfotósként. Ilyenkor nem rajtam volt a nyomás, hanem a kollégán, aki mellett voltam, én szabadon készíthettem azokat a képeket, amiket szerettem volna, gyakorolhattam. Élesben láthattam a folyamatokat, a kommunikációt, trükköket, praktikákat, hogy hogyan csinálják a nálam jóval tapasztaltabbak. Bár sehol sem húztam pár hétnél többet, a legtöbb fotós az optimalizált folyamatok híve volt, így hamar meguntam néhány fotózás után. Ebben az időszakban egyébként is a fellángolások domináltak nálam, több mindenbe is belekaptam. Huszonévesen szerintem ezzel nem is volt gond.Mára megszűnt az, hogy a fotós növendék bekerül egy tapasztalt kollégához néhány évre, aki kineveli, majd a piacra lép önállóan a már kinevelt növendék. Egyre kevesebb fotóst látok fix asszisztenssel dolgozni, pedig ez mind a két félnek win-win. Győrfi Bátori Petivel pont tegnap vettünk fel egy új podcast részt, amiben a fotós asszisztencia volt a témánk, hogy mi alapján választottunk asszisztenst. Ez 2021 májusában lesz publikálva.
 

Szerintem ez a legjobb és leggyorsabb módja a fejlődésnek, ha valóban olyan fotós mellett tudsz dolgozni akár csak néhány alkalommal is, akitől sok mindent elleshetsz.
 Online kurzusok

A Jancsó Fotósulin itt nálunk is találsz több online fotós kurzust, stúdiófotózástól egészen a fényfestésig, amik szintén segítenek abban, hogy még ügyesebb fotós lehess. Ezek azért tudnak lendíteni a fejlődéseden, mert a videókon keresztül – szinte mintha ott lennél – követheted végig 1-1 fotó elkészítését, ami majdnem felér egy asszisztenciával. Ezeknek a fotóknak a képkidolgozását is visszanézheted bármikor, az élesben használt praktikákat eltanulhatod, ezért is működnek jól az online videós kurzusok.
 

Workshopok

Egy hátulütőjük van az online kurzusoknak, hogy a videóban elhangzott információk nem épülnek be a tudásodba azonnal, hanem azt gyakorolni kell élesben is. A videóban könnyűnek tűnhet, de amikor ott vagy élesben gyakorlás nélkül, nem fogod tudni reprodukálni a videóban látottakat.
 

Ezért kell gyakorlatba is minél hamarabb átültetni
a videós kurzusban látottakat.

 

Személyes kurzusok a fent említett problémákra nyújtanak megoldást. Több olyan hallgatóm is van, akik megvásárolták a fényfestés kurzusomat, majd eljöttek az enteriőr fotózás workshopomra is, ahol tudtam segíteni a gyakorlati alkalmazásában is. Klisé, többször is olvashattad már, hogy gyakorlat teszi a mestert, a személyes workshopokon való részvétel a legjobb módszere annak, hogy az elméletet a gyakorlatba vihesd át.


Amit kerülj el:

Elméletorientált kurzusokat semmiképp sem ajánlom neked. Ezek nem fognak hozzásegíteni ahhoz, hogy jobb fotós legyél. Nem haszontalan a művészettörténelem, sem az, hogy milyen technikával fotóztak 1900-ben, de nem prioritás, hogy ezzel kezd. Mindig nézz utána az oktatónak, akitől tanulni szeretnél. Akiről nem találsz szakmai referenciákat, alaposan gondold át, hogy biztosan hiteles és naprakész a tudása egy olyan fotósnak, aki már évek óta nem aktív.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Villát fotóztam, aminek saját tava van

Villát fotóztam, aminek saját tava van

A kiemelkedő fotós 5 ismérve

A kiemelkedő fotós 5 ismérve

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük legjobb végeredményt?

Letölthető és szerkeszthető árajánlat minták

Legyél igényes és ne csak válasz emailben írd meg a megrendelőidnek az ajánlatodat, hanem küldj nekik személyre szabott vizuálisan is megnyerő árajánlat PDF-et.

A természetes hatású portréretusálás

Voltál már vele úgy, hogy nem tudtad eldönteni, hogy mennyire nyúlj bele a portréfotóidba az utómunka során? Balázs megmutatja azokat praktikáit, amiket használva sokkal elégedettebbek lesznek a portréalanyaid az eredménnyel, ráadásul szinte észre se fogják venni, hogy egyáltalán hozzányúltál a képeikhez. 
 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.