Jancsó Fotósuli

Hogyan tanulhatsz meg fotózni?

Ma sokkal könnyebb dolgod van, ha szeretnél bármiben is jobb lenni. Szinte minden a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy etikus hacker, grafikus, fotós vagy weblapkészítő lehess. Megtanulhatsz gitározni, zongorázni, videózni és fotózni is. Utóbbinak egészen biztos, hogy vannak buktatói az internet bugyraiban.
 

Ma Magyarországon hivatalosan ahhoz, hogy oktatásokat tartsak (online vagy offline fotós kurzusokat) nem kell végzettséget igazoljak. Legálisan oktathatok képzettség nélkül, de ahhoz, hogy fotózzak megrendelésre (portré, enteriőr, esküvő stb.) ahhoz szükséges a papír, különben katásként nem számlázhatok fotózást.
 

Tehát ma ahhoz, hogy oktassam a fotózást, nem kell végzettség,
de hogy fotózzak bárkinek is megrendelésére, ahhoz kell.

 

Így aztán mivel bárki oktathat, könnyedén belefuthatsz olyan képzésbe is, ahol kevesebbet kapsz, mint amit vársz. Több mint 10 éve kezdtem a fotózást, ezek alapján állítottam össze a listát, hogy nekem mik segítettek a legjobban a fejlődésben.

 

OKJ képzések / Iskolarendszerű képzések


Én is kijártam a prátert, hivatalosan is fényképész és fotótermék kereskedő lettem, amire a fent említett indok miatt volt csak szükségem. Nagyon sokat taglalt téma, amiről készítettem egy összefoglaló videó-interjút több hallgatóval is, ahol egy közleményben olyan személyeket kerestem, akik arccal vállalják, hogy mik voltak a tapasztalataik az oktatáson belül. Velük készítettem videó interjút, ahol elmondhatták a véleményüket, ezeket hallgathatod meg.

 


YouTube videók

Egyre több minden kerül fel, de inkább angol nyelven. Én a YouTube platformjára inkább inspirációként tekintek, ahol 1-1 apróbb információmorzsát lehet találni. Bár már magyar nyelven is szép számmal kerülnek fel újabb és újabb videók részletes kifejtésekkel, de a valós tudást én mindig inkább a fizetős oktatóanyagokban találtam meg.

 

Asszisztálás fotós kollégának / A másodfotós szerep

Karrierem hajnalán több fotósnak is asszisztáltam, több portréfotózást, divatfotózást, 1-1 enteriőr fotózást és esküvőt is végig követhettem testközelből, másodfotósként. Ilyenkor nem rajtam volt a nyomás, hanem a kollégán, aki mellett voltam, én szabadon készíthettem azokat a képeket, amiket szerettem volna, gyakorolhattam. Élesben láthattam a folyamatokat, a kommunikációt, trükköket, praktikákat, hogy hogyan csinálják a nálam jóval tapasztaltabbak. Bár sehol sem húztam pár hétnél többet, a legtöbb fotós az optimalizált folyamatok híve volt, így hamar meguntam néhány fotózás után. Ebben az időszakban egyébként is a fellángolások domináltak nálam, több mindenbe is belekaptam. Huszonévesen szerintem ezzel nem is volt gond.Mára megszűnt az, hogy a fotós növendék bekerül egy tapasztalt kollégához néhány évre, aki kineveli, majd a piacra lép önállóan a már kinevelt növendék. Egyre kevesebb fotóst látok fix asszisztenssel dolgozni, pedig ez mind a két félnek win-win. Győrfi Bátori Petivel pont tegnap vettünk fel egy új podcast részt, amiben a fotós asszisztencia volt a témánk, hogy mi alapján választottunk asszisztenst. Ez 2021 májusában lesz publikálva.
 

Szerintem ez a legjobb és leggyorsabb módja a fejlődésnek, ha valóban olyan fotós mellett tudsz dolgozni akár csak néhány alkalommal is, akitől sok mindent elleshetsz.
 Online kurzusok

A Jancsó Fotósulin itt nálunk is találsz több online fotós kurzust, stúdiófotózástól egészen a fényfestésig, amik szintén segítenek abban, hogy még ügyesebb fotós lehess. Ezek azért tudnak lendíteni a fejlődéseden, mert a videókon keresztül – szinte mintha ott lennél – követheted végig 1-1 fotó elkészítését, ami majdnem felér egy asszisztenciával. Ezeknek a fotóknak a képkidolgozását is visszanézheted bármikor, az élesben használt praktikákat eltanulhatod, ezért is működnek jól az online videós kurzusok.
 

Workshopok

Egy hátulütőjük van az online kurzusoknak, hogy a videóban elhangzott információk nem épülnek be a tudásodba azonnal, hanem azt gyakorolni kell élesben is. A videóban könnyűnek tűnhet, de amikor ott vagy élesben gyakorlás nélkül, nem fogod tudni reprodukálni a videóban látottakat.
 

Ezért kell gyakorlatba is minél hamarabb átültetni
a videós kurzusban látottakat.

 

Személyes kurzusok a fent említett problémákra nyújtanak megoldást. Több olyan hallgatóm is van, akik megvásárolták a fényfestés kurzusomat, majd eljöttek az enteriőr fotózás workshopomra is, ahol tudtam segíteni a gyakorlati alkalmazásában is. Klisé, többször is olvashattad már, hogy gyakorlat teszi a mestert, a személyes workshopokon való részvétel a legjobb módszere annak, hogy az elméletet a gyakorlatba vihesd át.


Amit kerülj el:

Elméletorientált kurzusokat semmiképp sem ajánlom neked. Ezek nem fognak hozzásegíteni ahhoz, hogy jobb fotós legyél. Nem haszontalan a művészettörténelem, sem az, hogy milyen technikával fotóztak 1900-ben, de nem prioritás, hogy ezzel kezd. Mindig nézz utána az oktatónak, akitől tanulni szeretnél. Akiről nem találsz szakmai referenciákat, alaposan gondold át, hogy biztosan hiteles és naprakész a tudása egy olyan fotósnak, aki már évek óta nem aktív.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.