Jancsó Fotósuli

Meg lehet élni a fotózásból?

Ha akár csak hobbid a fotózás, biztos felmerült már benned, hogy érdemes lenne profi szintre emelned és megélhetéseddé tenned. Egyáltalán meglehet élni ebből? Milyen a magyarországi piac? Hiányszakma a fotózás? Vagy híg a fotós szakma? Lenne elég munkád? Mennyi idő kell ahhoz, hogy felépítsd? Mi kell ahhoz, hogy megélj belőle? Ebben a cikkben átvesszük ezeket a kérdéseket.

 Videót néznél, vagy inkább olvasnál?

Ha videós formában szeretnéd fogyasztani a tartalmat akkor nézd meg itt,
ha inkább most olvasnál, akkor görgess csak tovább.

 


Híg a fotós szakma?

Csak úgy, mint minden szakma, sajnos a fotózás is felhígult. Néhányan még mindig abban a tévhitben vannak, hogy magának az eszköznek, a fényképezőgépnek köszönhető, ha egy kép jól sikerült. Fotós csoportokban megfigyelheted, hogy a legjobb fotók alatt kivétel nélkül ott van a komment: Milyen kamerával és optikával fotóztad? Irreleváns a kérdés. Az a kép nem attól lett jó, mert azzal a felszereléssel készítették, hanem azért, mert ügyes volt a fotós. A fényképezőgép legfontosabb része mögötte van. 

De ez nem csak a fotózásra igaz. Mindenki marketinges, DJ, fotós, videós, személyi edző és életmód tanácsadó. Kihagytam valamit? Ahhoz, hogy valaki kiemelkedő legyen ezekben, az több év munkája, nem pedig egy pár hónapos gyakorlás eredménye. Pontosan érted, hogy milyen jelenségről beszélek. Ez a gondolatmenet az egyik legfőbb oka a fotós szakma felhígulásának az eszközök egyszerű hozzáférhetősége mellett.


Hiányszakma a fotográfus?

A fotózás egy-két ellenpéldától eltekintve csak vállalkozói létben lehetséges. Így ha megtalálod a szegmenset, ami igazán magával ragad, akkor lesz helyed. Ha magas szaktudással és tapasztalattal rendelkezel a piacon, amire igény is mutatkozik, beleteszed szívedet lelkedet, akkor nem kell aggódnod a bejövő megrendelések száma miatt. Nem fog veszélybe kerülni a megélhetésed. Jó szakemberből mindig hiány van és a hiány is lesz. Pont az előző bekezdésben taglaltak miatt. Az intelligensebb megrendelőknek egy idő után elege lesz a hanyag munkából. Az ilyen helyekre tudsz bekerülni fotósként.
 

Milyen a magyar fotós piac?

Vegyes. Néhol kicsit balkán, de üdítő ellenpéldákkal is találkozok sokszor. Ezekre igyekszem fókuszálni. Nyugatról még csordogál lefele az az eszme, hogy a fényképeknek milyen szerepe is van egy eladási folyamatban. Legyen az bármilyen termék, vagy szolgáltatás. Webshop gyenge minőségű fotókkal prezentálja a termékeit, egyenlő a kevesebb eladással. Egy szálloda összecsapott képanyaga egyenlő a kevesebb foglalással. Egy pizzéria előnytelenül bevilágított ételfotója egyenlő a kevesebb megrendeléssel. Ezek bizonyításához nem kell kutatást mutassak neked, gondold csak át, hogy te mi alapján választasz.
 

De attól még, hogy te ezt átlátod, a potenciális megrendelőd nem biztos. Ő olykor csak az árajánlatod végösszegét nézni: „Huh, ez sok.” De azt már nem látja, hogy ez mennyit is hoz neki a konyhára, hisz nem marketinges. Pedig lehetne – lásd első bekezdés. Az ilyen helyzetben a megrendelő tudatlansága miatt egy win-win szituációból csinál egy lose-lose helyzetet. Neki nem lesz nagyobb nyeresége a fotóid által, neked pedig nem lesz új megrendelésed.
 

Ezzel a példával nagyon negatívan állítottam be a magyar fotós piac helyzetét, de közel sem ennyire elszomorító a helyzet. Lehet ezzel is találkozni, de a teljes ellentétével is. Ha sikeresen szeretnél vállalkozni, akkor rájuk kell koncentrálj. Ők tudni fogják, hogy a fotóid értékesek. Nem azért rendelnek tőled képanyagot, mert jófejek akarnak lenni veled, hanem mert profitot szeretnének realizálni a képeid által.

Lenne elég munkád?

Bárcsak tudnék neked erre válaszolni. De egy dologban biztos vagyok, lásd második bekezdés: „ha megtalálod a szegmenset, ami igazán magával ragad, akkor lesz helyed. Ha magas szaktudással és tapasztalattal rendelkezel a piacon, amire igény is mutatkozik, beleteszed szívedet lelkedet, akkor nem kell aggódnod a bejövő megrendelések száma miatt.”
 

A covid átírt néhány eszmét az én fejemben is. Esküvőfotózások lemondása, rendezvények megtiltása, szállodák bezárása miatt fotós munkáktól estem el én is. Új helyzetet teremettet. Személyesen azt gondolom, hogy ebben az időszakban inkább a tudásod fejlesztésével foglalkozz, mintsem az olyan megrendelők felkeresésével, akiknek a covid miatt a mindennapi megélhetésük került veszélybe. Lásd turizmus és rendezvényipar. Inkább nyiss az olyan iparágak felé, akik a járvány ellenére is megtudtak maradni, vagy akár növekedtek is. Ott nagyobb eséllyel járhatsz sikerrel.
 

Mennyi idő szükséged hozzá, hogy felépítsd?

3 év kemény munka. Ezt az átlagot szoktam válaszolni erre a kérdésre, ami azért nem ennyire fekete-fehér:

  • Mennyi időt vagy hajlandó a fejlődésre rááldozni naponta?
  • Mennyire tanulsz gyorsan?
  • Milyen elvárásaid vannak a bevételt illetően?
  • Milyen kapcsolati rendszered van jelenleg?
  • Van már tapasztalatod vállalkozásépítésben?
  • Van mellette fix állásod?
  • Milyen szinten vagy jelenleg a fotózásban?
  • Gyerek, feleség, eltartási felelősséged van a családban?

Ha napi 4-6 órát is rátudsz áldozni a fejlődésre, akkor nyilván gyorsabban fogsz haladni az úton, mint a fix állásban dolgozó családapa, aki örül, ha heti pár órája jut a fotózásra.

Milliótényezős a válasz. Van, aki pár hónap alatt megtalálja a szerencséjét, volt vállalkozásépítési tapasztalata és kapcsolatai, de inkább az évek munkája az irányadó. Ne várj azonnali gyors eredményeket, ez nem egy sprint, hanem egy maraton. Nekem is több éves tanulási folyamatom eredménye lett, hogy felépítettem a saját fotós vállalkozásomat, hobbimból tudtam karriert építeni. Járhattam olyan különleges helyszíneken a munkám miatt, mint Bali, Szingapúr, Thaiföld, Kanári-Szigetek, Ausztrália vagy az Egyesült Államok. A befektetett órák mind megtérültek.
 Hogyan árazd a fotózásaid videókurzus
 

Az FFV, azaz Fenntartó Fotós Vállalkozás videókurzusomban segítek neked abban, hogy hogyan tudod felépíteni a saját fotós vállalkozásodat. Ennek első részét decemberben publikáltam, arról kaphatsz részletes iránymutatást, hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd.

Neked szól ez a kurzus, ha már vannak fizetős fotózásaid, de sokszor vagy bizonytalan az áraid meghatározásakor, vagy a jövőben szeretnél fizetős munkákat vállalni és magabiztos tudás birtokában elküldeni az ajánlataid. Fontos, hogy ez a kurzus nem általánosságokról szól, hanem kizárólag a fotózás piacának specifikus tudását adom át neked, amit tudsz is alkalmazni a gyakorlatban a magyar piacon.

 

Ha szeretnél erről a videókurzusról többet tudni,
akkor kattints ide vagy az előképre.


 


 

 A tartalom szerzője: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 
 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Fotózás VS. Videózás - Rokonszakmák? Császár Szabolcs // FOTÓS PODCAST

Fotózás VS. Videózás - Rokonszakmák? Császár Szabolcs // FOTÓS PODCAST

Most nem a fotósok húzták a rövidebbet - KATA adózás fotósként

Most nem a fotósok húzták a rövidebbet - KATA adózás fotósként

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Fotós Coaching & Konzultáció

A konzultáció során személyre szabottan tudok neked segíteni a céljaid elérésben a fotózásban, hogy megtaláld az utat, merre haladj tovább és hogyan érd el a fotózásban amit szeretnél.

 

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.