Jancsó Fotósuli

Mégéri ingyen fotózz?


Azok a fotósok, akik megélhetésszerűen űzik a fotózást, remélem nem szedik le a fejemet, mivel úgy gondolom, hogy igenis vannak olyan helyzetek, amikben megéri ingyen fotózni. De az ingyen fotózás nem a legjobb kifejezés, inkább a referencia-fotózás állná meg jobban a helyét.
 

A portfólió-építés dilemmája

Frissen belecsöppenve a fotózás világába kimondottan nehéz portfóliót építeni, új referenciákat gyűjteni. Az, hogy a weben mennyire ütős képeket tudsz mutatni a portfóliódban, nagyban befolyásolja az új érdeklőid számát, legyen az bármilyen válfaja is a fotózásnak. A szép fotók segítenek abban, hogy a néző fejében jobban megmaradjon az adott fotós és munkái, amitől később több megbízást is remélhet, magától érthető. 
  A fotós pályafutása elején megéri “ingyen” fotózni? 

 

Meg, de nem mindig. De abban az eshetőségben sose menj bele az ilyen jellegű fotózásba, ha a megrendelő keres meg téged azzal, hogy szeretne új képeket. Ebben a helyzetben neki fotókra van szüksége, például a cégéhez, online megjelenéshez és inkább szeretné megúszni a honorárium kifizetését, igyekszik kihasználni azt, hogy úgyis portfólió bővítésen dolgozol.
 

De ha te kezdeményezed a másik fél felé, te keresed meg őt, hogy szeretnél portfóliót építeni, akkor tud igazán működni az, hogy fair módon bővítsd a portfóliódat anélkül, hogy kihasználjanak. Így ha te nyitsz a másik felé, hogy szeretnél fotózni neki, cserébe ő felhasználhatja a képeket a vállalkozásában, és persze te is.


Így ez nem ingyenmunka, hanem Win-Win.
 

A másik fél kap fotókat, neked pedig bővül a portfóliód. Én 2018-ban így kerestem meg egy luxus szállodát, mivel nem igazán voltak még akkor enteriőr képeim szobákról, sokkal inkább csak a közösségi terekről. Megkerestem őket, elmondtam, hogy miről van szó, adtak lehetőséget, örültünk neki mind a ketten.

 

Hotel Aria Budapest – Fotó: Jancsó Gergely

Ilyenkor akarnak kihasználni

Amikor azt szeretné a másik fél, hogy ingyen készítsd el a képeket (vagy fizetős fotózás esetén nagyot szeretne alkudni) akkor azt rendszerint mindig azzal indokolják a megrendelők, hogy ezekkel a képekkel te, mint fotós milyen jól fogsz járni. Mekkora beugrási lehetőség ez neked. Hülye lennél élni vele. Ezután csak úgy záporozni fognak majd a megrendelések. Olyan reklám ez neked, rengeteg emberhez jut majd el a fotód. És hasonló mondatok.

 

 Mind bullshit. 
 Ha ilyen szöveget hallasz, akkor menekülj. 


Ebből soha sem lesz semmi, nem lesz több megkeresésed általa, hiába ígéri le a csillagokat az égről. Ha mégis lesz, akkor szintén ingyen. Továbbajánl, mint a fotóst, aki ingyen dolgozik. Pár hónap alatt teli lesz a naptárad ingyen fotózásokkal. De a legjobb szöveg, ami a kedvencem:

 

“Ez egy hatalmas reklám neked és rengetegen fognak majd megkeresni
a megjelenés miatt.”

 

Hogy indokolják ezt? Ott lesz a neved, hogy te készítetted a képet. Attól még, hogy megjelenik a neved egy fotó alatt, senki nem fog megkeresni azért, mert látta a neved egy kép alatt a magazinban.
 


A portfóliód alapján ítéli meg a néző a munkásságodat

Ezeken szinte minden fotós átesik karrierje során legalább egyszer. Ha portfóliót szeretnél építeni, akkor ezek alapján érdemes 1-1 ilyen fotózást bevállalj. Hiába vagy ügyes portréfotós, ha még nincs olyan modelled, akiről szívesen raknál ki képeket a webre. Ha esküvőket szeretnél fotózni, de még nincsenek referenciáid, akkor nem fogsz tudni mit prezentálni az érdeklődő párok előtt, így bizalmatlanabbak lesznek veled szemben
 

De ha bevállalsz egy-két esküvőt másodfotósként, nem kérsz érte semmit, csak hogy felhasználhasd a képeket, pár megkapja extrába. Mindenki jól járt. Ez nem csak esküvőre igaz, akár étel és enteriőr fotózás, divat és modellfotózásban is. 
 

Ha téged a modell vagy portré fotózás portfólió bővítés érdekel inkább, akkor a TFCD facebook csoportokat tudom ajánlani, ahol találsz másik szakmákból szintén olyanokat, akik portfóliót szeretnének bővíteni. Sminkesek, fodrászok, stylistok, fotósok és modellek. Mindenki beleteszi a fotókba a tudását, amit végül mindenki felhasználhat a saját vállalkozásában ami a jövőben profitot is termel. Így ez rövid távon annyira nem éri meg, mert „ingyenmunka”, de hosszabb távon mindenképp win-win. 
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Fotózás: Egyedül vagy csapatban? - Tóth Balázs

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

A „Retusálj velem” videósorozatomban végig követheted több fotó kidolgozását, aminek célja, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során. 

 

Egész napos Épület és Enteriőr fotózás kurzus

Egész napos, 11 órás, részletekre is kiterjedő épület és enteriőr fotózás kurzusra tudsz hozzánk csatlakozni május 28-án. Külső épület és belső fotók készítése, aranyórában, kékórában, verőfényes napsütésben. Közös pizzasütés, 3 órás személyes képértékelés és képkidolgozás. Reggeltől egészen naplementéig.

FFV: Hogyan szerezz ügyfeleket fotósként?

Fotósként nem is igazán ügyfeleket nehéz szerezni, hanem jó minőségű ügyfeleket, akik tisztelik a munkádat, időben fizetnek, nem alkudoznak, hanem értékelik a fotóidat. Erről szól ez a kurzus, hogy egy örökzöld koncepciót és tudást adjak át neked, ami jó eséllyel még 10 év múlva is működni fog.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.