Jancsó Fotósuli

Mégéri ingyen fotózz?


Azok a fotósok, akik megélhetésszerűen űzik a fotózást, remélem nem szedik le a fejemet, mivel úgy gondolom, hogy igenis vannak olyan helyzetek, amikben megéri ingyen fotózni. De az ingyen fotózás nem a legjobb kifejezés, inkább a referencia-fotózás állná meg jobban a helyét.
 

A portfólió-építés dilemmája

Frissen belecsöppenve a fotózás világába kimondottan nehéz portfóliót építeni, új referenciákat gyűjteni. Az, hogy a weben mennyire ütős képeket tudsz mutatni a portfóliódban, nagyban befolyásolja az új érdeklőid számát, legyen az bármilyen válfaja is a fotózásnak. A szép fotók segítenek abban, hogy a néző fejében jobban megmaradjon az adott fotós és munkái, amitől később több megbízást is remélhet, magától érthető. 
  A fotós pályafutása elején megéri “ingyen” fotózni? 

 

Meg, de nem mindig. De abban az eshetőségben sose menj bele az ilyen jellegű fotózásba, ha a megrendelő keres meg téged azzal, hogy szeretne új képeket. Ebben a helyzetben neki fotókra van szüksége, például a cégéhez, online megjelenéshez és inkább szeretné megúszni a honorárium kifizetését, igyekszik kihasználni azt, hogy úgyis portfólió bővítésen dolgozol.
 

De ha te kezdeményezed a másik fél felé, te keresed meg őt, hogy szeretnél portfóliót építeni, akkor tud igazán működni az, hogy fair módon bővítsd a portfóliódat anélkül, hogy kihasználjanak. Így ha te nyitsz a másik felé, hogy szeretnél fotózni neki, cserébe ő felhasználhatja a képeket a vállalkozásában, és persze te is.


Így ez nem ingyenmunka, hanem Win-Win.
 

A másik fél kap fotókat, neked pedig bővül a portfóliód. Én 2018-ban így kerestem meg egy luxus szállodát, mivel nem igazán voltak még akkor enteriőr képeim szobákról, sokkal inkább csak a közösségi terekről. Megkerestem őket, elmondtam, hogy miről van szó, adtak lehetőséget, örültünk neki mind a ketten.

 

Hotel Aria Budapest – Fotó: Jancsó Gergely

Ilyenkor akarnak kihasználni

Amikor azt szeretné a másik fél, hogy ingyen készítsd el a képeket (vagy fizetős fotózás esetén nagyot szeretne alkudni) akkor azt rendszerint mindig azzal indokolják a megrendelők, hogy ezekkel a képekkel te, mint fotós milyen jól fogsz járni. Mekkora beugrási lehetőség ez neked. Hülye lennél élni vele. Ezután csak úgy záporozni fognak majd a megrendelések. Olyan reklám ez neked, rengeteg emberhez jut majd el a fotód. És hasonló mondatok.

 

 Mind bullshit. 
 Ha ilyen szöveget hallasz, akkor menekülj. 


Ebből soha sem lesz semmi, nem lesz több megkeresésed általa, hiába ígéri le a csillagokat az égről. Ha mégis lesz, akkor szintén ingyen. Továbbajánl, mint a fotóst, aki ingyen dolgozik. Pár hónap alatt teli lesz a naptárad ingyen fotózásokkal. De a legjobb szöveg, ami a kedvencem:

 

“Ez egy hatalmas reklám neked és rengetegen fognak majd megkeresni
a megjelenés miatt.”

 

Hogy indokolják ezt? Ott lesz a neved, hogy te készítetted a képet. Attól még, hogy megjelenik a neved egy fotó alatt, senki nem fog megkeresni azért, mert látta a neved egy kép alatt a magazinban.
 


A portfóliód alapján ítéli meg a néző a munkásságodat

Ezeken szinte minden fotós átesik karrierje során legalább egyszer. Ha portfóliót szeretnél építeni, akkor ezek alapján érdemes 1-1 ilyen fotózást bevállalj. Hiába vagy ügyes portréfotós, ha még nincs olyan modelled, akiről szívesen raknál ki képeket a webre. Ha esküvőket szeretnél fotózni, de még nincsenek referenciáid, akkor nem fogsz tudni mit prezentálni az érdeklődő párok előtt, így bizalmatlanabbak lesznek veled szemben
 

De ha bevállalsz egy-két esküvőt másodfotósként, nem kérsz érte semmit, csak hogy felhasználhasd a képeket, pár megkapja extrába. Mindenki jól járt. Ez nem csak esküvőre igaz, akár étel és enteriőr fotózás, divat és modellfotózásban is. 
 

Ha téged a modell vagy portré fotózás portfólió bővítés érdekel inkább, akkor a TFCD facebook csoportokat tudom ajánlani, ahol találsz másik szakmákból szintén olyanokat, akik portfóliót szeretnének bővíteni. Sminkesek, fodrászok, stylistok, fotósok és modellek. Mindenki beleteszi a fotókba a tudását, amit végül mindenki felhasználhat a saját vállalkozásában ami a jövőben profitot is termel. Így ez rövid távon annyira nem éri meg, mert „ingyenmunka”, de hosszabb távon mindenképp win-win. 
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Zöldfülű fotósként külföldön // Hogyan lettem fotós? 2. rész

Zöldfülű fotósként külföldön // Hogyan lettem fotós? 2. rész

A magyar és a külföldi fotós piac - Árak, licenc és igények [PODCAST] #07

A magyar és a külföldi fotós piac - Árak, licenc és igények [PODCAST] #07

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Letölthető és szerkeszthető árajánlat minták

Legyél igényes és ne csak válasz emailben írd meg a megrendelőidnek az ajánlatodat, hanem küldj nekik személyre szabott vizuálisan is megnyerő árajánlat PDF-et.

A természetes hatású portréretusálás

Voltál már vele úgy, hogy nem tudtad eldönteni, hogy mennyire nyúlj bele a portréfotóidba az utómunka során? Balázs megmutatja azokat praktikáit, amiket használva sokkal elégedettebbek lesznek a portréalanyaid az eredménnyel, ráadásul szinte észre se fogják venni, hogy egyáltalán hozzányúltál a képeikhez. 
 

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Ebben a kurzusban segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled azokat az általam jól bevált praktikákat, hogy mit tudsz tenni, hogy a te árajánlatodat fogadják el a konkurenciával szemben, még úgy is, ha a te árajánlatod a magasabb.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.