Jancsó Fotósuli

Mi lesz, ha nem fog tetszeni a fotód a portéalanyodnak?

Kezdő portréfotósként gyakran izgultam azért, hogy elég jó minőségű képet tudjak készíteni az ügyfeleimről. Álmatlanul vergődtem az ágyamban a fotózás előtti éjjel, azon agyalva, hogy mi lesz akkor, ha nem fog tetszeni az illetőnek a fotó, amit tőlem kap.

Pályafutásom előrehaladtával

Ahogy teltek az évek és egyre több ügyfelem lett, rá kellett jöjjek arra, hogy manapság kevés embernek vannak igazán profi fotói akár üzleti, akár magánjellegű célról van szó. Gyakran mondták a vendégeim a fotózás elején, hogy ez az első komolyabb fotózási élményük az érettségi tablókép óta.
 

Minden fotózásom előtt igyekszemrákeresni
az illető ügyfélre a neten.


Körbenézek, hogy milyen fotókat használ most a facebook-on, Linkedin-en, weboldalán stb. Szeretném ugyanis megtudni, hogy kire is kell készülnöm, illetve lesz-e valami extra kihívás. 

Például szemüveges, kopasz, ferde orrú, túlsúlyos, óriási haja van stb. Az előszűrések során elképesztő képekkel szoktam találkozni. Összeszedtem nektek egy gyűjtést a fotó típusokból. Annak érdekében, hogy senkit ne bántsak meg, inkább reprodukáltam saját magamról a fotókat, amiket aktívan használtak profilképnek korábban az ügyfeleim.

 


1. Munkahelyi belépéskor HR-en készített kép

A klasszikus fehér fal előtti kép: árnyék látszódik a falon, csak a neon lámpa fénye világít fentről. Az arckifejezés jellemzően az autó reflektorfényébe néző riadt őzikéhez hasonló.

2. Céges rendezvényen készült kép

Futószalagon készült, 2-3 kép és jöhet is a következő.
Különös ismertetőjele a rendezvényt támogató szponzor logója a háttérben.

 

3. Párja által készített CV fotó

Otthon, papucsban a fehér fal elé állva, telefonnal készült remekmű.
Készítésekor egy dolog garantált: az összeveszés. Miért nem szóltál, hogy tokás vagyok, hülyén áll a hajam stb…

 

4. “Profi” fotós által készített munkahelyi image kép

Két szóval: erőltetett és indokolatlan. Az örök kedvenc a mobiltelefont vagy tabletet nyomogatós kép.
 

5. Esküvői fotóból kivágott kép

Ugyan profi fotós készítette, de ettől még nem lehetne mindenhol ezt használni.
Gyakran fényes öltöny, virág a zsebben, kültéren déli napfénynél készült fotó.

 

6. Nyaralós képből kivágott kép

Telefonos kép, kötelező kellék a napszemüveg az orron vagy a fejtetőn.
Extra pontért hawaii ing és homokos tengerpart a háttérben.

 

7. Sportolós fotóból kivágott kép

A síelős képeknél a forralt bor és a hideg gondoskodik az arc pirosításáról, így sminkre már nincs is szükség. Örök kedvenc emellett a vitorlázás közben készült fotó, természetes szélgéppel.
 

8. Divat fotó néven álcázott Tinder profilkép

A társkeresőkön használt fotók megintcsak egy más célközönségnek készülnek.
Az üzleti életben használni ezeket finoman szólva nem szerencsés.

 

9. Egyetemi diplomaosztós vagy gimis tablókép

Ki ne szeretné a 10-20 évvel fiatalabb és vékonyabb fotóit nézegetni.
Viszont egy közép- vagy felsővezetői állásra nem egy tejfölösképű 20 évest keresnek, az egészen biztos.

 

10. Régi bulizós fotó

Anno, amikor elkezdtem állást keresni, komoly hadművelet volt a facebook oldalamon a betaggelt bulizós fotókat leszedni. Ezt a gyöngyszemet egy régi archívumból halásztam elő. :)
 

Nyilván egy kicsit ki is sarkítottam a példákat a hatás kedvéért, de viccen kívül ilyen fotói vannak az emberek nagy részének.

 

Lássuk be, nem lesz nagyon nehéz dolgod,
hogy ezeknél jobb képeket készíts az illetőről.

 

Tehát azzal, hogy te profi kamerával dolgozol, odafigyelsz a jó beállításokra, előnyös fényeket próbálsz kialakítani, már sokkal többet teszel az ügyfelekért, mint korábban bárki. Éppen ezért jó eséllyel te fogod élete legjobb képét elkészíteni!

 

Más kérdés az, hogy te tudod azt, hogy más, gyakorlottabb fotósok esetleg jobb képet tudnának lőni. Vagy esetleg pont nem sikerültek úgy az adott fotók, mint szeretted volna, mert valamilyen beállításra nem figyeltél eléggé és csak otthon vetted észre a hibádat. Viszont ezeket az ügyfeled nem fogja tudni. Ő csak annyit fog látni, hogy ilyen jó fotókat ő tuti nem tudott volna lőni magának.

 

Szerintem az a fontos, hogy a saját tudásszintedhez és felszerelésedhez mérten hozd ki a maximumot a fotózásaidból. Ha az ügyfél látja rajtad az igyekezetet, és kellő magabiztosságot, akkor biztosan elégedett lesz az eredménnyel is. Te pedig le tudod vonni a tanulságokat, és a következő fotózásodon még jobb leszel majd!
 Ha szeretnél magabiztosabb lenni a modelljeid előtt, akkor a Tudatos Portréfotózás a Stúdióban kurzusunkat ajánlom a figyelemede, amit Gergővel közösen készítettünk el. Ebben megmutatom neked, hogy milyen fényeket használj, hogy azok valóban előnyösek legyenek a modelled számára. A több mint 4 órás videókurzusról ha többet szeretnél megtudni, akkor kattints ide.
 

 

A cikk írója: Tóth Balázs

Balázs az egyik legkeresettebb hazai portréfotós. Sikerét elsősorban a headshot (azaz szűk kivágású portré) fotóinak köszönheti, amelyekkel megteremtette itthon is ezt a műfajt. Balázs számos hazai előadóművész és üzletember portréit készítette el, összességében több mint 2100 ember állt már a kamerája előtt. Olyan nagy cégekkel dolgozik, mint a Morgan Stanley, Zwack vagy a Wizzair. 
 

Rengeteget köszönhetek a fotózásnak, gyökeresen megváltoztatta az életem, ezt a szeretetet és vállalkozási tudatosságot szeretném neked is átadni. Gergővel a gondolkodásmódunk hozott minket össze, hogy közösen dolgozva a fotósuli platformján adjunk át maradandó tudást a hallgatók számára.
 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.