Jancsó Fotósuli

Mit gondol egy laikus a fotózásról?


A fotózás szerintem a legjobb szakmák közé tartozik, de aki nem is tör ilyen babérokra, hobbiként is kikapcsol az alkotási folyamat, ami örömet okoz, ráadásul kézzel fogható eredménye is van. Kiteheted a fotóidat a falra, jó érzések fognak eltölteni, amikor megpillantod őket. De egy laikus számára a fotózás csak kattintgatásnak tűnhet, mivel mindenki zsebében ott van már egy kamerás telefon. Hogyan gondol egy laikus a fotózásra?

 

Leírják a fotózást, az haldoklik, a fotós csak egy gombot nyomogat. Leírni nem kell a fényképezést, de mindenképp átalakulóban van. Az én környezetemben azt látom, hogy egyre többen ismerik fel, hogy mivel már mindenki tud fotózni, mindenki számára elérhetőek és kezelhetőek az eszközök, pont ezért nehéz már kitűnni átlagos képekkel. 

 


Aki hobbiból fotózik, nem tartozik senkinek beszámolóval,
nincs rászorulva a megrendelőkre. 

 

 Önmagának fényképez, és magasról tehet arra, 
 hogy mit gondol a társadalom a hobbijáról, 
 ha számára az alkotói tevékenység örömet okoz. 

 

Hiheti azt egy laikus, hogy a fotózás csak gombnyomogatás, hobbistát ez nem igazán érinti. Ő szeret hétvégente elmenni kirándulni, alkotni, majd kinyomtatni a fotóit, megosztani 1-1 fotós közösséggel online. Persze nagyfokú önkontrolt igényel, ha valaki hülyeségeket beszél a fotózásról, de rólam ezek már leperegnek. Ilyenkor már a kommunikáció elején lehet látni, hogy a másik fél nyitott az eddigi gondolatmenetének a megváltoztatására, vagy a beszűkült gondolkodásának ad csak teret.


 

Az emberek nagyrészében nem véletlenül alakult ki az, hogy a fotózáshoz nem kellenek különös skillek. Csak nézz meg egy új kamera bemutató oldalát bármelyik gyártótól.
 

Legtöbb ilyen termékbemutató oldal azt sugallja, hogy csak erre a kamerára van szükséged és azonnal elkészítheted életed képét. Nem hazudnak, ezzel az új kamerával tényleg el tudod készíteni életed képét, de bármelyik másikkal is. Annyira nyálcsorgatóak, hogy miközben olvasom, nézem a képeket, még én is elcsábulok, hogy kell ez nekem. Aztán gyorsan magamhoz térek, hogy semmi szükségem 40+ megapixelre, meg arra a 100 extra autófókusz pontra, 20%-al gyorsabb AF-re, vagy 0,5 fényértékkel nagyobb dinamikaátfogásra, esetleg 0,2-vel nagyobb bitmélységre. Inkább koncentrálok az alkotói folyamataim fejlesztésére. 

Bárki besétál a boltba, vesz egy jobb milcet, fix optikával, könnyedén tud már több mint vizuálisan elfogadható képet készíteni. Azt érezheti, hogy ez nem is annyira nehéz.


De pont emiatt nehéz kiemelkedőt alkotni,
mert már mindenki számára elérhető a technika.

 

Mitől lesz kiemelkedő egy fotós? Erről a témáról ebben az írásban olvashatsz.
 


 

Nagyobb problémájuk inkább azoknak van a “fotós csak egy gombot nyomogat” hozzáállással, akiknek a kenyerük a képalkotás. Megértetni a megrendelővel, hogy bízzon meg egy hozzáértőt, mert a jobb képek magasabb profitot hoznak, hát, kihívás olykor. Már akinek magyarázni kell, régen rossz, de ha nyitott, kis edukálás után még talán meg is köszöni, hogy felvilágosítottad. Ha begyöpösödött gondolkodásmódú féllel találkozol, megpróbálhatod, de idegőrlőek lesznek az ellenérvei.


Ezt a fotót Szingapúrban készítettem, összesen 10 órát áldoztam rá.
Terepszemle, öböl körbesétálása, hajlani kelés, képkidolgozás.
 Megértetni az emberekkel, hogy értéke van a fotónak

Azok vannak könnyebb helyzetben, ahol a megrendelő látja, hogy a fotóknak  kézzel fogható profit értéke van. Egy termékfotózás a webshopra, vagy egy ételfotózás, ahol a képek lényeges szerepet játszanak a vásárlásban, hogy bizalmat szavaz az érdeklődő az adott terméknek, szolgáltatásnak vagy sem.

Legtöbbször azt látom, hogy a laikusoknak nincs magasabb referenciájuk. Olyan vizuális környezetben mozognak, ahol nem találkoznak részleteiben kidolgozott, magas minőségű fotókkal. Nézz körbe a Times Square környékén, hogy milyen vizuálok vannak ott. Ők ahhoz a vizuális input színvonalhoz szocializálódnak, van ilyen szintű vizuális referenciájuk, de nézz itthon körbe a Deákon, és hasonlítsd össze a kettőt. Egyszerűen sok laikus nem is tudja, hogy van / lehet ennél jobb.

 

Alábecsülik a fotós munkáját

Nekem a munkaidőm nagyjából 10-15%-a lehet maga a fotózás. A többi a retusálás, képkidolgozás, levelezés, adminisztráció, számlázás, utazás, önfejlesztés, szakmai képzések, stb, ami bármilyen vállalakozás vele járója. Ezt nem mindig látja egy laikus. Azt sem, hogy azért a fotóért neked mi mindent meg kellett hogy mozgass, hogy az elkészülhessen.

Ha látok egy jobb képet bármelyik fotós facebook csoportban, szinte kivétel nélkül megkérdezik, hogy milyen kamerával és optikával készült. Teljesen irreleváns. Bármilyen kamerával el lehettet volna készíteni azt a képet, szinte teljesen ugyanúgy nézne ki a végeredmény.

 

Hogyan edukáld a laikusokat? 

Mivel olvasod ezeket a sorokat, neked is közvetlen hatásod van arra, hogy mit gondolnak a laikusok a fotózásról. Ha valaki nem is ért hozzá, de nyitott a gondolkodásának megváltoztatására, akkor érdemes energiát szánnod rá, hogy elmeséld neki, hogy mi is kell a vizuálisan amúgy is túlterhelt környezetünkben ahhoz, hogy egy fotó üssön. Nem csak egy gomb lenyomásából áll. Te is tudod, hogy a fotózás összetett és sok skillt igénylő folyamat. Meséld el neki, hogy mennyi időd ment el eddig a tanulással, mennyi munkát kell, hogy beletegyél a fotózásba, hogy olyan képeket tudj készíteni, amiről a laikusok azt hiszik, hogy mindössze csak egy gombot kell megnyomni hozzá.


 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Milyen felszerelésre van szükséged Enteriőr és Épületfotózáshoz?

Milyen felszerelésre van szükséged Enteriőr és Épületfotózáshoz?

Mégis mire jó a fényfestés?

Mégis mire jó a fényfestés?

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.