Jancsó Fotósuli

Mitől lesz egy fotós kiemelkedő?

Rengetegen ragadnak kamerát és kezdenek el fotózni, akár hobbi indíttatásból, akár megélhetési szándékkal. Mozgat a téma, hogy a vizuálisan túlterhelt hétköznapokban hogyan lehet egy fotós kiemelkedő, jobb és ügyesebb, mint a többiek?


Ehhez az íráshoz segítséget kértem, három fotós kollégámat kerestem meg azzal, hogy írják le a gondolataikat, hogy szerintük mitől lesz egy fotós kiemelkedő. Mire van szüksége ahhoz, hogy fotóin megakadjon a néző szeme, míg másén átpörgetnek? Győrfi-Bátori Péter (PurePhoto), Tóth Balázs (TB-Stúdió) és Göblyös Péter (Vizslafotózás) különböző perspektívái és megközelítései alapján leszűrheted a számodra hasznos gondolatokat. Az írás végén jómagam összegzem, hogy szerintem mi szükséges ahhoz, hogy ma egy fotós kiemelkedő legyen.

 

Győrfi-Bátori Péter – PurePhoto

Az első és legegyértelműbb módja az, hogy olyat csinál, ami nem megszokott, valami újat tud mutatni. Amikor görgetsz az instán és már vagy 100 fotót végignéztél és egy pillanatra megakad a szemed egy képen, ami más mint a többi. Ilyenkor én mindig egy kérdést teszek fel magamnak: Mi van a képen, ami megfogott, és hogy lett elkészítve? Ha valakiben elindít egy kérdést egy fotó, megakad rajta a szeme, azt már jó eséllyel lehet kiemelkedő, mivel az kitűnik a tömegből.

Másik mód az, hogy egy területen belül kiemelkedő egy fotós. Én, mint esküvő fotós tudom, hogy ebben a témakörben kik ezek a kollégák, így most első sorban csak erről tudok írni.

Ahhoz, hogy valaki esküvőfotózásban kiemelkedő legyen, nem elegendő az, hogy csak 1-1 fotója esik ebbe a kategóriába, itt már egy egész sorozatnak is annak kell lennie, plusz a fotósnak hétről hétre kell hozni konstansan a formáját. A pillanatokat elkapni és valós érzelmeket tükrözni a képeken. Ehhez pedig rengeteg fotózás mellett szükséges a magas fokú érzékenység is a témára. Ez tanulható. Ezek a fotósok vért izzadtak a sok-sok gyakorlásban, rengeteg időt és energiát fektettek a fejlődésbe.

És persze a szerencsefaktor. Akár szép, akár nem, sajnos ezt sem szabad kihagyni a felsorolásból. Véletlen egybeesések, olyan személyek megismerése, akik majd sokat segítenek az előre haladásban. De a szerencséjét csak az tudja kihasználni, aki felkészült, és biztos alap-tudásában birtokában képes bizonyítani. Szerintem mindhárom témának az alapja a gyakorlás, amiből következik a tudás. De a legfontosabb: A szakmai alázat.
 

 Kiemelkedő fotós = 
 Millió gyakorlás + Specializáció + Szakmai alázat + egy kis szerencse 

 

 

 

 

Tóth Balázs – TB Stúdió


Szerintem a legfontosabb kritériuma egy kiemelkedő fotósnak, hogy konzisztensen, minden körülmények között ugyanolyan magas színvonalon tud dolgozni. Sokan vannak, akik szerencsésen elkapnak egy-egy pillanatot, de ettől még nem lesznek kiemelkedőek.

Szeretem, ha egy fotósnak van egy kialakult képi stílusa, amiről akkor is tudják, hogy az ő fotója, ha nincs rajta vízjel. Véleményem szerint akkor ér el egy magas szintet a fotós, ha ránézek a portfoliójára, és pontosan tudom, hogy mit fogok kapni a pénzemért nála. A kiemelkedő munkát pedig anyagiak is megfejelően honorálják.

Ahhoz, hogy valaki eljusson a csúcsra a fotózásban, szerintem az egyik legfontosabb tulajdonság az alázat. Alázat az ügyféllel, munkatársakkal és a munkával szemben. Emellett meg kell tanulnia becsülnie is önmagát, és a fotóit. Sok fotós elszomorodik, amikor a saját képeit nézegeti, mert folyton összehasonlítgatja másokéval, amelyeket jobbnak talál. Segít, hogy legyen tehetsége és látásmódja valakinek a fotózáshoz, de nem ezen múlik, hogy végül a szakma csúcsára eljut-e. Sokkal inkább azon, hogy mennyi időt, energiát és pénzt hajlandó fektetni a fejlődésébe. Senki sem lesz egyik napról a másikra elsőrangú fotós.

Rövid távon baromi rámenősnek kell lenni, minden lehetőséget meg kell ragadni, viszont hosszú távon türelmesnek kell lenni a sikereket illetően. Ez egy olyan kettőség, amit nehéz fejben feldolgozni, de elengedhetetlen a sikerhez.
 

 A kiemelkedő fotós azzal foglalkozik, hogy a saját értékrendeje 
 szerint folyamatosan fejlődjön a munkájában. 

 

 

Göblyös Péter – Vizslafotózás


Szerintem ezerszer több jó fotós van, mint jó fotós vállalkozó. Számomra az az izgalmas kérdés, hogy ki tud vállalkozóként is sikeres lenni és kitűnni. Ha vállalkozásról beszélünk, ott már nem csak a kép szükséges, hanem az értékteremtő szolgáltatás is. Ráadásul nem csak akkor kell fotóznod, amikor éppen kedved van, vagy amikor minden optimális. Akkor is teljesíteni kell, amikor minden ellened fordul.

Ha túl sok időt töltesz egy képpel, akkor nem biztos, hogy gazdaságos lesz és elég bevételed lesz a megélhetéshez. Ilyenkor már nem csak a kép lényeges, hanem azt is meg kell nézned, hogy anyagilag is megéri-e egy adott projekt.

Nem mindenkinek való a profi fotózás, legtöbb embernek jobb, ha továbbra is hobbi marad, elkerüli a csalódást és azt, hogy kiábránduljon a fotózásból. Aki hozzám fordul segítségért mindig elmondom, hogy nem trükköket kell megtanulni és lemásolni másokat, hanem a saját látásmódjukat kell fejleszteni, finomítani az érzékeiket, megtalálni önmagukat és ezáltal a saját stílusukat.

Fontos, hogy ne legyél senkinek a klónja, ne utánozz engem, vagy mást, nem éri meg. Neked nem fog működni sokáig az, ami nekem megy. Egyszerűen azért, mert mások vagyunk. Más tapasztalatink, más erősségeink, más lehetőségeink és más ambícióink vannak. Soha nem leszel igazán sikeres, ha másolsz.


 Hosszútávon úgy tudsz sikeres profi fotós lenni, 
 ha megtalálod önmagadat, és nemcsak képileg, 
 hanem a szolgáltatás tekintetében is igényeset tudsz alkotni és adni. 

 


Összegzés: Jancsó Gergely – Greg Images

Számomra az a kiemelkedő fotós, aki mindig újat tud mutatni, konzisztensen, bármilyen körülmények között. Képes a megújulásra, mindezt úgy, hogy önazonos tud maradni. Akinek a képeit fel lehet ismerni ezer közül is, hogy ő készítette. Magason a léc, érzem én is, de tanulással és alázattal, a téma iránti elkötelezettséggel elérhető mindenki számára.

Az efelé vezető úton érdekes olyan személyek segítségét kérd, akik szerinted már kiemelkedőt alkottak. Próbálj meg rájönni, hogy hogyan csinálták, mi volt a kulcsfontosságú momentum, amivel elérték ezt. Valószínűleg nem egy joker lesz a megoldás, hanem sok-sok apró dolog összessége, amit fent már elég alaposan kifejtettek a többiek.A cikk szerkesztője: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.