Jancsó Fotósuli

Most nem a fotósok húzták a rövidebbet - KATA adózás fotósként

Mégsem jártunk annyira rosszul mi fotósok, mint ahogy azt a hírekben olvasni. Lesz változás, és igen, van különbség, de nem óriási. Annak is ajánlom ezt a tartalmat, akinek nem kenyere a fotózás, hogy tisztában legyen azzal, hogy mi vár a profi fotós társadalomra – már szeptembertől.
 Videót néznél, vagy inkább olvasnál?

Ha videó formájában szeretnéd fogyasztani a tartalmat, akkor nézd meg itt,
ha inkább most olvasnál, akkor görgess csak tovább.


 
Legfontosabb DISCLAIMER már itt az elején, hogy ez nem egy adóügyi tanácsadás, mezei fotós vagyok, nem adószakértő – ha találtok könyvelőt – akkor egyeztessetek vele, plusz ez az írás nem tér ki minden egyes részletre, hanem egy általános rálátást nyújt. Még az is lehetséges, hogy kedden kitalálnak egy módosítást, szerdán megszavazzák, csütörtökön pedig már életbe lép. Ha hasonló történik, akkor igyekszem updatelni a cikket, hogy tudjalak titeket naprakészen tartani.


Ebből a katás szívatásból,
- mi fotósok – most kimaradunk.

  A fotósokat is érintő legfontosabb változás 2022. szeptember 1-jétől lép érvénybe, ami azt mondja ki, hogy ezentúl a kisadózók (katások) kizárólag magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát, vállalkozásoknak nem. 
 

Mit jelent ez?

Ha van egy céges portréfotózásotok, akkor a számlát erről nem fogjátok tudni az adott cégnek kiállítani. Ha van egy lakásfotózásotok, akkor az ingatlan-értékesítő / ingatlan irodának szintén nem fogjátok tudni kiállítani a számlát. Ételfotózás esetén pedig az adott étteremnek sem.
 

De azok a fotósok, akik a lakossági szektorban dolgoznak - például az esküvő fotósok - ők maradhatnak katában, mert ők amúgy is magánszemélyeknek állítanak ki számlát túlnyomórészt. 

 

Tehát ha lakossági szegmensben dolgoztok, akkor érdemes lehet maradni.

 

Viszont céges ügyfelek esetén - akiknek a kezét nem akarjátok elengedni - akkor mindenféleképpen az átalányadózás lesz a legkézenfekvőbb megoldás.
 

Azoknak a fotósoknak, akik nem sokat dolgoznak céges szegmensben, érdemes lehet azt is átgondolni, hogy esetleg elengedik a céges fotózásokat és teljesen átállnak a lakosságira. Viszont nem nagy különbség van fotósként a katás és az átalányadózás opciója között.

 Fontos kritérium

De még mielőtt levezetem, hogy miért nincs szignifikáns különbség, fontos kritérium, hogy ez csak fotósként állja meg a helyét. Az adók mellett számoljatok még a megnövekedett adminisztráció és plusz könyvelési költséggel is - általányadózás esetén. 

Találtam egy kalkulátort, amit ide kattintva el is értek, ahol meg tudjátok adni, hogy mennyi a kiszámlázott összeg – amit egy évben kerestek - és ez ki fogja számolni nektek, hogy KATA vs Általányadózás vs Kft esetén milyen adókkal kell számoljatok. Most inkább foglalkozzunk az első kettővel, mert a fotósok nagy részének nem játszik a Kft - a tételes elszámolásos kategória - ami csak akkor éri meg, ha van alkalmazott / magas költségek merülnek fel, amit el lehet így számolni.
 

A fotózás 80%-os költséghányadba került, mint tevékenységi kör, ami 7420-as TEÁOR szám alatt fut.
Milyen jó, hogy ez már nem is végzettséghez kötött, ugye?

 

De mit jelent ez a költséghányad?
 

Nagyon röviden és kisarkítva azt mondja (becsüli) az állam, hogy nekünk a vállalkozásunkban a bevételeink 80 százaléka elmegy kiadásokra, tehát nekünk 20 százalék marad meg, így a 20% után adózunk. Hogy ez mi alapján jött ki? Kérdezd Viktort. Nem kell számlákat gyűjteni, tehát ez nem egy tételes elszámolás.


Példa 1: Fotósként 10 millió forintot számláztok ki.

Forrás: Actegon
 - 10 millió forintos kiszámlázott összeg esetén a KATA 6,25%-os adókulcs, átalányadózásban pedig 9,39%. 

A ~300 ezer forintos különbségnek nem örülünk, de nézzük meg, hogy a vállalkozók nagy része, akik a 40%-os költséghányadba kerültek, hogyan alakul ugyanez.


Példa 2: Más tevékenységi körben – 10 millió forintot számláztok ki.
 

Vállalkozók nagy része nem járt jól

23%-os adó, ami a mi 9 százalékunkhoz képest (szintén általányadó) már szignifikáns különbség. A vállalkozások nagy része sajnos ebbe a 40%-os költséghányadba esik, ami azt jelenti, hogy a kiszámlázott összegek 60%-a után kell adót fizetni
 

Különböző összegeknél más-más százalékok jönnek ki,
de a különbség 40% és 80%-os költséghányad esetén sok marad.

 

Ezért is írtam a cikk elején, hogy nem örülünk, de nem is vagyunk fotósként nagy bajban, mert 80%-os költséghányadba kerültünk, és egy 6M forintos kiszámlázott összeg – fotós vállalkozás esetén – a KATA jelent 10,5%-os adókulcsot, az átalányadózás pedig 13,5%-ot. 

 

Ha valaki pedig fotósként kimaxolja a katát (12M): 
KATA - 5,21% 
Általányadózás 8,37%. 

 Úgyhogy az állam valahogy most megkímélte a fotósokat, mi szűk kétmillió forinttal vagyunk beljebb, mint a vállalkozók nagy része. Úgyhogy fotósként mindenki mérlegelje magának, hogy az éves szinten ~300 ezer forint plusz kiadás + adminisztráció + valamennyi könyvelési költség megéri-e, hogy átmenjen átalányadózásba. Szerintem ez a fotósok nagy részének meg fogja érni.

 

Lakossági szegmensben maradni?


Lehetséges, hogy többen el fognak gondolkozni azon, hogy inkább maradnak katában, elengedik a céges ügyfeleket, és valahogy lakossági szegmensben megpróbálják pótolni a kieső bevételt, vagy elmennek taxisnak.
 


Személyes vélemény

Én azt sajnálom az egészben a legjobban, hogy nem érzem azt, hogy itt történt volna konzultáció, egyeztetés. Ha felemelik sávosan bevétel függvényében a kata havi adóját, akkor azt jobban tudtuk volna tolerálni. Sok vállalkozásnak ellehetetlenült az, hogy folytassa.
 

 Szerencsére most mi fotósok magas költséghányadba kerültünk,
ami jóval alacsonyabb adókat is jelent. 


Még nagyobb szerencsénk, hogy már nem kell végzettség ahhoz, hogy ezt a tevékenységi kört lehessen végezni. Ez a 7420-as fényképészetet, sok évig pedig kellett minimum – annak idején – OKJ-s papír hozzá.
 

Biztos lesz egy inflációgerjesztő hatása. Meg tudom érteni, ha valaki azt mondja, hogy “tudjátok mit, akkor vissza adom a vállalkozást, és elmegyek külföldre mosogatni, vagy keresek máshogy eurót”, “Foglalkozom mással, de kösz, ezt így nem”. Másfél hónap leforgása alatt, szeptembertől már akár ötszörös adófizetési kötelezettség merül fel.

 Az áremelést nem lehet egy az egyben áthárítani.
 

Ez egy téveszme. “Ha ~20%-ra növekszik az adóm, ennyivel lesz drágább a szolgáltatásom”. Örülök, hogyha valaki ezt meg tudja tenni, mert van olyan kiváltságos ügyfélköre, de ezt kevés szolgáltató engedheti meg magának.
 

Talán valami olyasmi fog megvalósulni – amit reálisnak látok – hogy a felét bevállalja a vállalkozó, másik felét pedig a megrendelő, ami árfelhajtó erővel fog bírni, és tovább tolja az inflációt.
 

Több vállalkozás pedig novemberben-decemberben realizálja a bevételének a nagy részét. Amikor jön az év vége, a cégeknek el kell költenie az éves büdzsét, mert mondjuk jó évet produkáltak, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük. Ha valaki úgy tervezte az egész üzleti évét, hogy majd november-decemberben fogja bevételeinek nagy részét realizálni, azzal mi lesz? Kukázhatja az üzleti tervét. Így szeptemberben behozzák ezt, és még egy üzleti évre sem lehetett tervezni. Nagyszerű.
 

Másrészt pedig másfél hónap alatt hány könyvelő kell ehhez? Nincs az a könyvelő munkaerő, aki azt mondja, hogy persze, elintézem. Mindegy, nem is hisztizek. Tudnék még rengeteget mesélni erről a témáról, de így is hosszú lett ez a cikk.
 UPDATE 1 // 2022.07.21 A 7240 TEÁOR szám alatti fényképészetbe a KSH adatai a videózás is bele tartozhat. KSH adatai szerint tényleg van egy ilyen része a 7420-nak. Különféle események, mint pl. esküvő, fogadás stb. megörökítése videofilmen

Két dokumentumot találtam:
https://www.holaszamla.hu/landing/pdf/teszor-tartalom.pdf https://www.ksh.hu/docs/hun/info/02osap/2020/segedlet/TESZOR15_7420.pdf

2021-es adatok, frissebbet nem találtam, de ez alapján a videósok is a 80%-os költséghányadba tartozhatnak ebben a tevékenységi körben.

 

 A tartalom szerzője: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 
 


 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Milyen felszerelésre van szükséged Enteriőr és Épületfotózáshoz?

Milyen felszerelésre van szükséged Enteriőr és Épületfotózáshoz?

Mégis mire jó a fényfestés?

Mégis mire jó a fényfestés?

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.