Jancsó Fotósuli

Photoshop gyorsítása 11 egyszerű lépésben

Mutatok neked 11 általam jól bevált Adobe Photoshop beállítást, amik felgyorsítják képkidolgozási folyamatodat, amit én is használok a saját rendszeremben. Megmutatom, hogy milyen beállításokkal tudod a legjobban optimalizálni a retusálást, hogy az minél gyorsabb folyamat lehessen a Photoshop beállításait kihasználva.
 

1. A használt memória mennyisége

A Photoshop alapértelmezéseben a gépben lévő RAM 70%-át használja. A Beállítások -> Teljesítmény fülön tudod módosítani, hogy a rendelkezésre álló RAM mennyiségéből mennyit használjon a program. Főleg akkor érdemes ezt növeld, ha képszerkesztés közben nem használsz más programot. Én például retusálás közben szinte mindig videókat nézek vagy hallgatok, esetleg podcast megy a háttérben, még talán nyitva van a Facebook is, így nálam 80%-on van a csúszka.


 

2. A megnyitott dokumentumok száma

Minél több kép / dokumentum van megnyitva egyidőben, azok jelentősen lassítják a teljesítményét a feldolgozásnak, mivel ezek mind-mind külön munkafolyamatok, tárolt előzményekkel. Ezért javaslom, hogy éppen csak az fotód legyen megnyitva, amelyikkel dolgozol.
 

3. Scratch Disk

Alapértelmezésben a Photoshop azt a merevlemezt használja, ahova az operációs rendszert telepítetted. Ezt a Photoshop virtuális memóriának használja a feldolgozás során, legjobb ha SSD-t használsz ehhez, én külön vásároltam erre M2-es SSD-t, amire van a Photoshop is telepítve. Szintén a Beállítások -> Teljesítmény menüpont alatt tudod módosítani, de ha nincs SSD meghajtód, ettől függetlenül a többit is bepipálhatod, hogy használja őket a szoftver.

4. GPU engedélyezése

CS4 verziótól kezdően a videókártyát is be tudod kapcsolni a feldolgozási folyamatban, hogy az is segítse a Photoshop teljesíményét. Pipáld be az opciót, hogy a Photoshop használhassa a videókártyádat is a retusálás során. Teljesítmény menüpontban találod ezt a lehetőséget is.
 

5. Minimális history

Minden lépést megjegyez a Photoshop, amiket vissza is tudsz vonni, alapértelmezésben 20 lépést. Viszont minden egy kis lépést emiatt menteni kell, tárolja azt a szoftver visszamenőlegesen, ami erősen teljesítmény igényes. Ez tudja legjobban lassítani a rendszeredet. Ha több rétegen dolgozol rétegmaszkokkal, akkor azokon amúgy is tudsz változtatni bármikor, ezért én egészen 5-ig redukáltam le a visszavonható lépések számát.


 

7. Rétegek előképei

A rétegek palettán tudod változtatni azok előképeinek méretét, vagy akár teljesen ki is tudod kapcsolni őket. Ha bírja a géped, maradhat nagy méretben, de ha kisebb méretben tetszik jobban az átláthatóság vagy a teljesítmény optimalizálása miatt, akkor állítsd kisebbre. Én kikapcsoltam teljesen az előképek mutatását, nem éreztem szükségét.


 

8. Színmélység

A Photoshop 8, 16 és 32 bites képeket tud kezelni. Hatványozottan növekszik a teljesítményigénye, ha nagyobb bitmélységű fotókon dolgozol. Szinte majdnem minden munkafolyamathoz elég a 8-bites opció, amennyiben 16 vagy 32 bites lehetőséget választod, jó eséllyel többszörösen lassabb lesz a képkidolgozási folyamatod. Image -> Mode ablakon tudod ezt módosítani, 8 bit az alapértelemzés.
 

9. Fotó mérete, amin dolgozol

Minél nagyobb felbontású fotóval dolgozol, annál több adatot kell feldolgoznia a szoftvernek, azaz érhetően annál lassabb is lesz a képszerkesztési folyamatod.


10. Cache / Gyorsítótár

Ha éppen egy képet szerkesztesz, akkor ott nem feltétlen az eredeti nagy felbontású képet látod, hanem az on-screen módszerrel az alacsonyabb felbontást jelenti meg a szoftver, hogy a munkafolyamatod gyorsabb legyen. Ha a Cache Level-t 1-re állítod, akkor mindig a lehető legjobb minőségbe látod a fotót, ami felzabálja a géped. Minél magasabb értéket adsz meg, annál gyorsabb lesz a feldolgozás, persze függ attól, hogy min dolgozol.

11. Kompatibilitás régebbi verziókkal

Ha mentesz egy PSD/PSB formátumot, akkor felteszi a Photoshop a kérdést, hogy szeretnéd használni a „maximize compatibility” funkciót, ami annyit teszt, hogy az adott fájl kompatibilis lesz régebbi szoftver verziókkal is, mint például CS3. Ha bekapcsolod, akkor megnő jelentősen a fájlméret, ami hatással van a Photoshop gyorsaságára is. Ha nem fogod használni régebb verziókkal, akkor felesleges bepipálnod. File Handling ablakon a Maximalize PSD / PSB Compatibility opciót állítsd ASK opcióra, azaz mindig rákérdez majd mentésként, vagy ha tudod, hogy nincs szükséged erre, akkor a NEVER opcióra.
 A legjobb teljesítményhez ezeken felül érdemes mindent bezárj, böngésző, Spotify, Word, stb.
Persze az itt felsoroltakat mind figyelmen kívül is hagyhatod, ha egy atomreaktor géped van, ami mindent elbír. De ha lassulást érzel, gyorsabb folyamatokat szeretnél, akkor ezekkel érdemes optimalizálj.


Ha vannak olyan módszerek, amik neked bejöttek és kihagytam, akkor írd meg azt a kommentszeckióban, nekem ezek segítettek a legjobban.A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html

Hasonló cikkek a fotózásról

Kaptam egy 3.000 forintos kupont az EMAG-tól. Lehet te is!

Kaptam egy 3.000 forintos kupont az EMAG-tól. Lehet te is!

Fotózz velünk! [2021-es személyes workshopok időpontjai]

Fotózz velünk! [2021-es személyes workshopok időpontjai]

Kommentek


Népszerű fotós kurzusok
Lakás és Enteriőr fotózás kurzus

Hosszú évek óta fotózom már rendszeresen lakásokat, belső tereket, enteriőröket. Ezen a személyes workshopon szeretném átadni neked a koncepciót és a tudást, hogy hogyan hozhatod ki a maximumot az enteriőr fotóidból.

Városfotózás 2021: Ne csak nézz, láss is!

Megmutatom neked a koncepciót, hogy hogyan emelkedj ki a többi fotós közül és készíts klasszisokkal jobb fotókat. Garantálom, hogy szemmel láthatóan jobbak lesznek a fotóid a workshop elvégzése után, amit te is rögtön észre fogsz venni.

Portréfotózás workshop 2021: Láss másképp!

Győrfi-Bátori Péter kollégámmal és barátommal a három éven keresztül mindig teltházas kurzusunkat folytatva mutatjuk meg a kültéri portréfotózás titkait.

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.