Jancsó Fotósuli

Vám, áfa és a magyar bürokrácia - Új kamerát rendeltem Kanadából

Rendeltem egy új kamerát Kanadából. Már előre felkészültem a hosszas magyarországi bürokratikus ügyintézésre, vámeljárásra. Mivel konkrétan tényleg a világ másik feléről érkezett a kamera – Kanada nyugati részéről – nem 1 nap alatt fogja megtenni a közel 10.000 kilométeres távolságot, hogy eljusson az európai elosztópontra. Hát mégsem így történt. 
 

Külföldről kamerát rendelni, minek?


Senkinek sem igazán szoktam tanácsolni,
hogy külföldről rendeljen nagyobb értékű fotós felszerelést.


Kivéve ha az inkább egy mechanikus működésű eszköz, mint például egy manuális fókuszú objektív. Ha vigyázol rá, és rendesen összerakták a gyárban, ritkán adódik vele bármilyen probléma. A külföldi rendelések esetén necces a garancia érvényesítése, termék visszaküldés, postázása, annak költsége, elhúzódó javítása, így én inkább a belföldi vásárlás híve vagyok. Persze ennek ellenére is megértem, aki inkább megkockáztatva a garanciát rendel szürkeimportot. Lelke rajta. 

Egy új kamera vásárlása adtam a fejemet, amit Kanadából rendeltem, de nem azért, mert így olcsóbb volt, hanem csak ott volt kapható, sehol máshol Európában nem forgalmazzák. A világ másik feléről gondolnám, hogy több hét mire ideér, ami után kezdődik a hosszas vám és áfa ügyintézés, amik után tudom csak kézhez kapni az új masinát.


Lelkileg a fizetéstől számított nagyjából másfél hónapra számítottam,
mire majd át tudom venni.


Egy nagyobb értékű kameránál, ami a tengerentúlról jön, ez tűnt reálisnak.
 

Nem győzöm hangsúlyozni a pozitív csalódottságomat, hogy feladástól számított 6 napon belül megérkezett a csomag. Legjobb, hogy a DHL weboldalán végig lehet követni, hogy éppen hol jár a csomag, mi történik vele.
 A csomag útja
 

Március 24-én feladták délután Brit Columbiából, estére már a DHL elosztó pontján pihent a csomag Chicago közelében. Másnap estére már Leipzigbe megérkezett a csomag, Németországba, majd 26-án már Budapesten volt. Így két nap alatt már a Liszt Ferenc reptéren volt a kamera, várta a sorát, hogy kiküldésre kerüljön.

 

Az ügyintézés menete

A vám és ÁFA ügyintézés már a feladás első napján megkezdődött, nem csak akkor, amikor megérkezik a csomag Magyarországra. Ezzel időt nyertem, mivel amíg úton volt a csomag, elindult már ez a folyamat. Az első körben a DHL itthoni vámcsoportja megkeresett azzal, hogy hamarosan külföldről érkező vámköteles csomagom érkezik. Levélben csatolták a kamera számláját ellenőrzésképpen, hogy ezt rendeltem-e valóban, aminek elkérték a fizetési igazolását is. Gondolom erre azért van szükség, hogy ne lehessen machinálni, hogy kisebb összeget jelentenek be, mint amit valóban fizettem.

Bekérték a termékek magyar megfelelőjét és egy kitöltött vámkezelési dokumentációt. Ez alapján a NAV-tól kaptam egy határozatot, hogy mekkora ÁFA és VÁM összeget kell fizessek. Az áfa 27%-volt, de meglepően alacsony árfolyamon váltották dollárról forintra az összeget, aminek persze én csak örültem. A vám 500 forint volt, a kamerák vámmentesek, csak az egyik kiegészítőre volt ez felszámolva. 

 

Amíg le nem zárul a vámeljárás,
addig a DHL érthető módon visszatartja a csomagot.A fenti két összeget délután elutaltam, és már másnap reggel hozta házhoz a csomagot a DHL. Ennyi idő alatt átfutott az utalás a NAV rendszerén, értesítették a DHL-t, akik ki is hozták nekem a csomagot. 
 Tehát március 24-én feladásra került, majd vámügyintézéssel együtt március 31-én már itt volt nálam a kamera. Sok rosszat tapasztaltam már a magyar bürokratikus ügyintézésben, de ez annyira simán és egyszerűen ment, hogy egy rossz szavam nem lehet. A DHL 1-2 órán belül mindig válaszolt, a NAV-nak nem kellett több nap az utalás átfutására, hanem minden gyorsan és egyszerűen zajlott. 
 

Hamarosan érkező videóban megmutatom ezt az új kamerát, amit csak Kanadában lehetett kapni, nem spoilerezek többet róla.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 


 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

ÉLŐ: Épületfotó és Enteriőr KÉPÉRTÉKELÉS 2024

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.