Jancsó Fotósuli

AlulexponálásAlulexponálás akkor fordul elő, amikor kevés fény éri a fényképezőgépben az érzékelőt. Ennek eredményeként sötétebb képet kapunk, és az alulexponálás mértéke határozza meg, hogy mennyire lesz sötét a fénykép.

 

Szerencsére egy alulexponált fénykép utómunka közben jobban korrigálható, mint egy túlexponált fotó. Az enyhe alulexponálás a színtelítettség elmélyüléséhez vezethet, és ez akár szép hatást is eredményezhet. Például egy naplemente színei drámaibbá válhatnak.

 

Viszont egy erőteljesebb alulexponálás túl sötétté teszi a képet ahhoz, hogy a témát tisztán lássuk. Ez könnyedén előfordulhat éjszaka, sötétedéskor vagy egy erősebb árnyékban napközben, ahol minden halványan van megvilágítva.

 

Ahhoz, hogy elkerüljük a túlzott és nem tudatos alulexponálást, arra van szükségünk, hogy több fényt juttasunk a fényérzékelőre. Ezt elérhetjük a rekeszérték, a zársebesség és az ISO megfelelő kombinációjának beállításával. Használhatunk más fényforrást is a képünk elkészítéséhez, például vakut vagy reflektort. Ha a témánk nem mozog és állványról tudunk fotózni, akkor érdemes a zársebességet lassítani. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogy vakukkal is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.