Jancsó Fotósuli

AlulexponálásAlulexponálás akkor fordul elő, amikor kevés fény éri a fényképezőgépben az érzékelőt.

 

Ennek eredményeként sötétebb képet kapsz, mint szeretnél, és az alulexponálás mértéke határozza meg, hogy mennyire lesz sötét a fénykép.

 

Szerencsére egy alulexponált fénykép utómunka közben jobban korrigálható, mint egy túlexponált fotó. Az enyhe alulexponálás a színtelítettség elmélyüléséhez vezethet, és ez akár szép hatást is eredményezhet. Például egy naplemente színei drámaibbá válhatnak, így nem feltétlen probléma a tudatos alulexponálás.

 

 

Viszont egy erőteljesebb alulexponálás túl sötétté teszi a képet ahhoz, hogy a témát tisztán lásd vissza a fotón. Ez könnyedén előfordulhat éjszaka, sötétedéskor vagy egy erősebb árnyékban napközben, ahol minden gyengén van megvilágítva.

 

Ahhoz, hogy elkerüld a túlzott és nem tudatos alulexponálást, arra van szükséged, hogy több fényt juttass a képérzékelőre. Ezt elérheted a rekeszérték, a zársebesség és az ISO megfelelő kombinációjának beállításával. Használhatsz más fényforrást is a képed elkészítéséhez, például vakut vagy reflektort. Ha a témád nem mozog és állványról tudsz fotózni, akkor érdemes a zársebességgel játszani.
 

  

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.