Jancsó Fotósuli

Bebukás - Bebukott képA bebukás = bebukott kép, az a fotó, amelynél túl kevés fény jut az érzékelőre, és ezáltal a sötét részei a képnek túl sötétek lesznek, elvesztik a részleteiket.

 

Egy bebukott fotóban a túl sötét részek általában feketék, és nem tartalmaznak részleteket. A bebukott képek általában a fényképezőgép beállításainak hibájából adódnak, amikor a záridő, a rekesz vagy az ISO értéke nem megfelelő.

 

A bebukott fotók javítására szerencsére van lehetőség a kép utófeldolgozásakor, viszont csak minimális mértékben. Ha a bebukás mértéke magas akkor a részleteket már nem tudod visszahozni, teljesen elvesznek a képeden.​​​​​​
 

Bebukás: Bebukott fotó (underexposure)

 

→ Ezen a fotón jól láthatod, hogy a bebukás mértéke már olyan magas, hogy nincs lehetőség a javítására, hiába világosítanék a képen, már nem fogok tudni információt kinyerni a nappali hátteréből. Emellett a kinti részből sem látunk sokat, ott a kiégés figyelhető meg.

 

Mi a megoldás a bebukásra, vagyis a bebukott fotók elkerülésére?

 

Érdemes figyelned a géped megfelelő beállítását. A hisztogram segítségével kiszűrheted azokat a képpontokat, amik túl sötétek lesznek és még időben korrigálhatod a beállításokkal. Inkább alulexponáld a fotódat, mint túl, viszont nem érdemes teljesen sötét képet alkotni, mert abból sem fogsz tudni visszanyerni megfelelő információ mennyiséget. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.