Jancsó Fotósuli

DPIA DPI egy mértékegység, ami az angol "dots per inch" rövidítéséből ered. Jelentése lefordítva nem más mint "pont per hüvelyk" magyarul, ami 2,54 cm-t jelent. A technológiai világban több helyen találkozhatunk vele, mivel a nyomtatók és kijelzők pontsűrűségének jellemzésére szolgáló mértékegység.

 

Na de hogyan is mérik és miért fontos ez?

 

Az egy hüvelykre (azaz 25,4 mm-re) eső képpontok, illetve képelemek (pixelek) számát adja meg. Gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy a kijelző vagy a nyomtatás mennyire részletgazdag. Minél több pont vagy pixel fér el egy hüvelykben, annál részletesebb a megjelenítés.

 

Szóval, amikor nyomtatni szeretnénk, fontos, hogy törekedjünk a legmagasabb DPI-vel rendelkező nyomtatók kiválasztásában, a lehető legjobb minőség és különösen egyenletes nyomtatás érdekében. Minél nagyobb a szám, annál jobb lesz a nyomat, azaz részletesebb. Amíg monitoron a 72 DPI használata terjedt el, nyomtatásnál a 300 feletti DPI jelenti a fotó minőséget.

 

Nézzük milyen DPI-t érdemes választanunk különböző dokumentumokhoz:

 

  • Egyszerű szöveges dokumentum nyomtatására - 300 DPI elegendő,
  • Grafikonokat, rajzokat vagy egyéb egyszerű kreatívokat tartalmazó dokumentumok nyomtatására - legalább 600 DPI javasolt,
  • Fényképnyomtatás – ideális esetben 4800 x 1200, vagy több.

 

 A nyomtatáshoz szükséges DPI-t illetően, a fotók a legigényesebbek, ezért a lehető legjobb értéket kell biztosítani számukra. 

 

Fontos, hogy csupán a DPI nem határozza meg a minőséget, így ha például rossz fotópapírra nyomtatunk, a magas DPI nem fogja tudni hozni az elvárt minőséget. A lehető legjobb fotónyomtatás érdekében a DPI és kép felbontását teljes mértékben össze kell hangolni, ami egy méretre szabott nyomtatást jelent, amely az adott specifikációk kombinálásának egyetlen módja.

 

Hogyan számolhatjuk ki, hogy mekkora fénykép méretre van szükségünk ha ismerjük a DPI-t és képfelbontást?

 

Pontok száma (pixel) x 2,54 / DPI felbontás = hossz (mm)

  

 


Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.