Jancsó Fotósuli

KépformátumRengeteg képformátum közül választhatsz, de mégis mi alapján döntsd el, hogy melyik a számodra megfelelő? Nézzük meg milyen képformátumok vannak ma leginkább elterjedve a digitális világban és melyiket mire érdemes használni.

 

Milyen képformátumok vannak, és miket érdemes használnod ha fotózol?

 

Nézzük a legnépszerűbbeket:

 

 •  JPEG  (Joint Photography Experts Group): Ez az egyik legszélesebb körben használt képformátum. Gyakran használhatod ezt a formátumot azokhoz a fotókhoz és egyéb képekhez, amelyeket feltöltesz és közzéteszel az interneten, közösségi platformokon. A JPEG veszteséges tömörítést használ, ami azt jelenti, hogy a képminőség csökken a fájlméret csökkentése érdekében, de kis fájlmérete és a legtöbb eszközzel és szoftverrel való kompatibilitása miatt továbbra is széles körben elterjedt. Kisebb méretű, gyengébb minőségű (nem reklámfotóra kell gondolni, illetve óriásplakátra) képek nyomtatására is alkalmas.

   
 •  PNG  (Portable Network Graphics): Ez egy másik széles körben használt képformátum, különösen az átlátszó háttért igénylő képeknél, például logóknál vagy ikonoknál. A PNG veszteségmentes tömörítést használ, ami azt jelenti, hogy a képminőség nem csökken, de a fájl mérete nagyobb lehet, mint a JPEG. Ezt a formátumot leginkább webes anyagokhoz használhatod.

   
 •  TIFF  (Tagged Image File Format): Ez egy kiváló minőségű képformátum, amelyet leginkább nyomtatáshoz és professzionális fotózáshoz használnak. A TIFF veszteségmentes tömörítést használ, ami azt jelenti, hogy a képminőség nem csökken, a fájl mérete nagy.

   
 •  RAW : Ez a digitális fényképezőgép által használt formátum, amely a kamera érzékelője által rögzített feldolgozatlan adatokra vonatkozik. Ez a formátum akkor hasznos számodra, ha szeretnél belenyúlni az elkészült fotó adataiba, szerkesztenéd a képeidet. Jóval nagyobb rugalmasságot biztosít a kép szerkesztése során, mivel nincs előzetesen veszteséges tömörítése.

   
 •  HEIC  (High Efficiency Image Format): Ezt a képformátumot az Apple fejlesztette ki, amit úgy terveztek, hogy csökkentse a fájlméretet a kiváló képminőség megőrzése mellett. Leginkább Apple eszközökön elterjedt, és a JPEG helyettesítője.

   
 •  GIF  (Graphics Interchange Format): Már nem mondanám feltétlen népszerűnek, de ennek ellenére sok helyen használják még. Ez egy egyszerű képformátum, amelyet animációkhoz és kis képekhez használhatsz, például ikonokhoz vagy grafikákhoz. A GIF veszteségmentes tömörítést használ, és támogatja az átlátszóságot, de legfeljebb 256 színre korlátozódik.

 

 

Mindegyik formátumnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes tudnod, hogy mire is van szükséged pontosan az adott környezetben. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.