Jancsó Fotósuli

KépzajA képzaj mértéke a képérzékelő nagyságától, és az ISO értéktől függ. 

 

A digitális fotózás velejárója, hogy a fotókon valamilyen szintű képzaj jelenik meg, ami főleg a kép sötétebb részein keletkezik erőteljesebben. Ha a képen aprócska, színes pontokat látsz, akkor nagy valószínűséggel képzajot találtál. 

Hogyan fordulhat elő a képzajosodás?

Amikor digitális fényképet készítesz, az objektíven áthalad a fénysugár a fényképezőgép szenzoráig, ahol a szenzorra jutó fotonok elektromos energiává alakulnak, ami meghatározza, hogy egy adott pixelre mekkora fényintenzitás jut.

Az elektromos jelet digitalizálja a kamerád és ezeket a digitális jeleket valamilyen képformátumba "csomagolja". A képformátumok közül valamelyik formátumba menti le a képet, vélhetően JPG vagy RAW.

 

Hol keletkezik zaj?

 

Mivel a szenzor fotódiódái sem tökéletesen egyformák, agy a különböző fénymennyiségeket más-más elektromos jellé alakítják. Egyrészről itt jöhet be és keletkezhet zaj. Ezt követően a digitalizálás (kvantálás) következtében is kerülhet zaj a képre. Igazából a digitális fotózás velejárója a képalkotási technikából adódóan, hogy a fényképen zaj jelenik meg.

 

A képzaj mértéke a képérzékelő (CCD, CMOS) nagyságától, és az ISO értéktől függ.

 

  • Vagyis minél kisebb a képérzékelő mérete annál nagyobb zaj jelenik meg azonos érzékenységen.
  • Ha pedig minél magasabbra emeled az ISO érzékenységet, annál magasabb zajt kapsz.

 

Jellemző, hogy utómunka során vannak olyan eszközök, amelyek használata növeli a zajt a fotón. Ilyen lehet pl. az expozíció emelése, és az árnyékok kiemelése. Természetesen ezen javíthatsz is, sok képszerkesztő program tartalmaz zajszűrő funkciót, de ez sokszor az élesség kárára megy.

 

A magasabb képzaj azt jelenti, hogy a kép szemcsésebb, elmosódott lesz.

 

A képzaj egyben lehet színzaj (Color) vagy világossági (Luminance) zaj.

A színzaj a képen színes eltérésként látható, azaz a valós színek mellett eltérő színű pixelek jelennek meg a képen, ez különösen homogén területeken figyelhető meg a legszembetűnőbben. A világossági zaj a kép szemcsézettségét, foltosságát jelenti.

 

 

Hogyan kerülhető el a képzaj?

 

- Igyekezz alacsony ISO értéken fotózni, a záridőt növelve a több fény bejutásának érdekében. Az érzékenységet csak a legszükségesebb esetekben emeld magasabbra, törekedj a megfelelő ISO érték beállítására, aminél még számodra elfogadható a képzajosodás mértéke.

- A kép legsötétebb részeire is figyelj, hogy kapjanak megfelelő fényt, de ne égjen ki semmi.

- Helyes expozíciós érték beállításával 

 


Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.