Jancsó Fotósuli

Kiégés - Kiégett képA kiégett kép az a fotó, amelynél túl sok fény jut az érzékelőre, és ezáltal a világos részei a képnek túl világosak lesznek, elvesztik a részleteiket.

 

Egy kiégett képen a túl világos részek általában fehérek, és nem tartalmaznak árnyékokat vagy részleteket. A kiégett fotók általában a fényképezőgép beállításainak hibájából adódnak, amikor a záridő, a rekesz vagy az ISO értéke nem megfelelő.

 

A kiégett fotók javítására szerencsére van lehetőség a kép utófeldolgozásakor, viszont csak minimális mértékben. Ha a kiégés mértéke nagyon magas akkor a részleteket már nem tudod visszahozni, teljesen elvesznek a képeden.

 

KIégett fotó

 

→ Ezen a fotón jól láthatod, hogy a kiégés mértéke már olyan magas, hogy nincs lehetőség a javítására, hiába húznám a csúszkát képfeldolgozáskor a sötétítés irányába, már nem fogok tudni információt kinyerni a háttérből. Az ablakkeret részletei is eltűnnek, a kinti részből nem látunk semmit, sőt még a párna teteje is veszít a széléből.

 

Mi a megoldás a kiégésre, vagyis a kiégett fotók elkerülésére?

 

Érdemes figyelj a géped megfelelő beállítását. A hisztogram segítségével kiszűrheted azokat a képpontokat, amik túl világosak lesznek és még időben korrigálhatod a beállításokkal. Inkább alulexponáld a fotódat, mint túl. 

 

 

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.