Jancsó Fotósuli

Külföldről rendelt kamera garanciális ügyintézése

Sokszor külföldről berendelni fotós felszerelést jóval olcsóbb, mint itthon vásárolni. Ilyenkor az olcsó ár kompromisszumaként problémás garanciális ügyintézéssel találhatod magadat szemben. Nekem 2 hete Kanadába kellett garanciális javításra visszaküldeni a kamerámat. Ez sem úgy történt, mint ahogy én azt elképzeltem.

 

Nem szürkeimportként rendeltem, hanem csak Kanadában elérhető ez a kamera. Erről majd lesz videó hamarosan a csatornán. Magáról a rendelési folyamatról, áfa és vámügyintézésről ebben a cikkben írtam részletesen, hogy hogyan jött be Kanadából a kamera. Itthon tesztelgettem, működött minden 2 hétig, aztán az USB portja teljesen megadta magát. Nem látott semmilyen eszközt, bármit is próbáltam ki, szoftveres frissítés sem segített. Nem maradt más, mint hogy visszaküldjem javításra.
 

A gyártó kimondottan jó arc volt, küldött egy DHL-es RMA-t, ami annyit tesz, hogy ők indították el a visszaküldési folyamatot, én csak kaptam egy levelet, hogy jelöljem ki a dátumot, hogy mikor vegye fel a futár a csomagot nálam.
 

Na de még mielőtt visszaküldtem, meg akartam róla bizonyosodni,
hogy amikor majd visszajön a kamera, ne kelljen még egyszer áfát és vámot fizessek rá,
mert azt már egyszer rendeztem.

 

A DHL nem igazán volt segítőkész, többször kellett emlékeztetni őket a kérdésemre, amire végül válaszoltak, akkor is átirányítottak a vámról az export osztályra, ahonnan a mai napig nem kaptam választ. Láttam rajtuk, hogy nem igazán érdeli őket, vagy fogalmunk sincs róla, hogy kell ezt menedzselni.

Inkább a NAV-hoz fordultam

Ezután felhívtam a NAV-ot, ahol egy amúgy segítőkész, de kicsit sem határozott nő azt mondta, hogy ha minden dokumentáció megvan arról, hogy már egyszer megtörtént a vám és áfa fizetés, akkor nem lesz gond, azt csak benyújtom a DHL-nek, és ők gond nélkül ki fogják küldeni. Hát oké, ennyire jutottam 2 hét alatt, küldjük ki, lássuk mi lesz.

Jött a futár érte, meséltem neki, hogy mi a helyzet. Mondta, hogy van egy formanyomtatvány, ki kell tölteni, ami pont az ilyen garanciális javításokra van. De jó, hogy ezt központ eddig nem mondta. Oké, töltsük ki.De a visszaküldési érték mezőnél 10x kisebb értékösszeg szerepelt,
mint amit a kamera ér valójában
.Ezt a gyártó adta meg, nem én, gondolom az egyszerűbb kanadai ügyintézés miatt. Mondta a futár, hogy akkor mégse kellene ezt kitölteni, mert ez így necces, hogy kevesebb kerül a papírra, mint ami a valós értéke. Hát jó. A csomag elment én csak reménykedtem itthon a gyors javításban és probléma nélküli visszaküldésben.


Visszaérkezés Kanadából

Pár napon belül megérkezett Kanadába, 3 napot állt a gyártónál, aztán szó nélkül küldék is vissza. Egy emailt se írtak, hogy helló, ez volt a gond, cseréltük, úton van már. Csak a DHL-tól kaptam emailt, hogy vámköteles csomagom érkezik hamarosan. Írtam nekik három emailt, hogy mi a helyzet, beszéltünk már róla, ezt küldtem ki egy hete garis javításra, fizetve volt már a vám és áfa is. Nem válaszoltak.

2 napig visszatartották a csomagot a reptéren, aztán szó nélkül kiküldték nekem csomagot. Az emailekre a mai napig nem válaszoltak, persze ez így utólag már nem érdekel, de azért egy email jó esett volna, hogy ne aggódjál Gergő, ki lesz küldve.  

 

Kamera működött, javítva lett, pár nap múlva kaptam visszajelzést a gyártótól, hogy cserélték a portot és szenzort is, mert a teszteken találtak halott pixelt, amit én egyébként nem vettem észre. A visszaküldést is ők fizették, aminek különösen örültem, mert Kanadába egy ilyen nagyobb szállítmány DHL-el oda vissza is 30-40e forint környékén mozog. Így már annyira nem aggódok, ha még vissza kellene küldeni garanciális javításra, bár remélem, hogy nem lesz rá szükség.

 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.