Jancsó Fotósuli

Mikor érdemes töröld a régi fotóidat?

Ha sokat fotózol, hamar rájössz, hogy hétről-hétről csak több és több fotód lesz, amiknek tárolására folyamatosan új háttértárra lesz szükséged. Ezek idővel, de be fognak telni és elgondolkozol azon, hogy törölnöd kéne régi fotókat. Biztos érdemes megtarts minden nyers fotót? 

 

 ↴ Csak a félreértések elkerülése végett ↴ 


Csináld úgy, ahogy te szeretnéd. Ebben a rövid írásban megmutatom az én koncepciómat, hogy mikor és mennyi idő után törlök egy képanyagot. Ezeket megfogadhatod, de felül is bírálhatod, a te szabad döntésedre van bízva. 

 

A legfontosabb szabályom:
1 évnél nem régebbi képanyagba sosem törlök bele.

 

Egy mappába se. Akár fotó, akár videó, akár dokumentum. Nagy ritkán elő szokott fordulni, hogy a megrendelőm esetleg “elhagyta” a képeket és kéri újra. Kellemetlen lenne azt mondani, hogy bocs, de töröltem. Így emiatt ezekbe sosem nyúlok bele, mindig meghagyom a nyers fotókat / videókat a háttértáron, nem nyúlok hozzá. Volt is már rá több példa, hogy egy éven belül kérték újra a fotókat. Ezt úgy oldom meg, hogy 1 évig az átadási mappába fent hagyom az összes átadott képet. Csak kapom az értesítést, hogy újra letöltötték. Így nem kellett újra előkeressem a mappából a képeket.


6 éves képem Baliról. Naná, hogy megvan az összes nyers fotó.
 

A saját rendszerezésem

Minden év elején nyitok egy új mappát az adott évszámmal. Ha érdekel, hogy rendszerezem a fotóimat, akkor ebben a cikkben ezt megnézheted pontosan. Ilyenkor az aktuális év előtti mappámat archiválom, végig megyek az összes projekten, és törlöm azokat a képeket, amikre nincs szükségem. Erre nincs recept, az aktuális projekt alapján döntök a megtartás vagy a törlés mellett. Enteriőr fotózások esetén a nyers fényfesttett raw fotókat törlöm, de a kész átadott képeket jpg formátumban meghagyom, PSD fájlokat (amiben összeraktam a képet) szintén törlöm. Ezekre csak nagyon ritkán van szükség utólag. Például ha személyes kurzust tartok, akkor jó megmutatni lépésről lépésre az összemontázsolt psd-t, de a legfontosabb fotózásaimról 1-1 ilyet meg szoktam tartani pont a későbbi oktatásaim miatt. 

 

Ha valami miatt nagyon kedves a projekt a szívemnek, vagy nagy kaliberű, például külföldi projekt esetén, ott 3 év múlva szoktam csak visszanyúlni az ilyen kép anyagokhoz. Történhet bármi. Amikor egy nagyobb összeget fizet az ügyfél, sokkal nagyobb rajtam a nyomás, hogy ha utólag kér valamilyen módosítást, esetleg ne legyen meg valamilyen nyers képem, amivel tudnám orvosolni a problémát. 
 

Amikor jól jött, hogy megvoltak a nyersek

2017-ben Bécsben több plázát is fotóztam. A képanyagot leadtam, az összeget rendezték. Két év telt el, amikor megkerestek, hogy néhány fotón szeretnének nagyobb tömeget látni. Új marketinges került a pozíciójába, ezt kérte. Szerencsére megvoltak a nyers fotók még ennyi idő elteltével is, és tudtam montázsolni bemozdult embereket a fotóra, hogy valamelyest nagyobb tömeg legyen a fotókon. Hálásak voltak érte. Ez egy nagyobb projekt volt, nagyobb budgettel, ezért jobban tartottam megőrizni a nyers fotókat.

Az esküvői fotók törlése

Esküvők esetén 2 évet várok a nyers fotók törlésére. De ezekből a teljes felbontású JPG fotókat megtartom az idők végezetéig. Nem kötelez erre semmi, de egy esküvő képei akár 10-20 év múlva is aktuálisak. Értem ez alatt, hogy betörnek a párhoz, tönkremegy a laptop és máris oda az összes adatuk, velük az összes esküvő fotó is. Ezek pótolhatatlanok, ezért is tartom meg őket.

 

Fotós kurzusok videófájljai

A fotós kurzusok esetén is 1 évig tárolom a nyers videó fájlokat. Lehet valami hiányzik, rosszul lett feltöltve, kiexportálva, amit javítani kell a nyers felvételből. Erre tavaly volt is példa. Egy év elteltével ezeket is törlöm, főleg az óriási tárhely igény miatt. Egy kurzus nyers videófelvételei simán elfoglalnak fél terrabyte-ot is.
 Törlés előtt mérlegeld, hogy mennyire lesz szükséged /
vagy másnak szüksége / az adott képanyagra.

 

Megtarthatsz mindent, de pár éven belül azon fogod kapni magadat, hogy több HDD van már a gépedben, nehezen átlátható struktúrában, és évről-évre vásárolnod kell az új háttértárakat. Így én személy szerint azt javaslom, hogy az 1 évnél nem régebbi anyagokhoz még ne nyúlj hozzá, évente archiválj egyet, ahol a régebbi projekteket átnézed, és töröld azokat, miket nem tartasz már fontosnak. Persze ez csak az én személyes preferenciám.
 A cikk írója: Jancsó Gergely

Olyan fotós blogot írok, amit én is szívesen olvasnék. Ha te is a fotózás szerelmese vagy csak úgy mint mi, akkor nálunk inspirációt gyűjthetsz, benntartunk a fotózás flowjában, itt megtalálsz minden információt egy helyen a szenvedélyedről. Napi rendszerességgel találsz új ingyenes tartalmakat a fotózásról, technikai újdonságokról, tesztekről, tanácsokat és hasznos tippeket olvashatsz, amik segítenek neked abban, hogy közelebb legyél a fotózáshoz. 

 

 

 

Szeretnél a fotózásról tanulni?
jancsofotosuli.com/oktatovideok.html
AKKOR KATTINTS IDE!

Hasonló cikkek a fotózásról

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Így kereshetsz sok pénzt a fotózással

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Elégedett vagy a fotóiddal? Az baj. Mondom miért.

Népszerű fotós kurzusok
Fényfestés 2 - Enteriőr & Épületfotózás

A Fényfestés 2. kurzusban benne van minden, amit tudok az enteriőr és épületfotózásról. Három különböző helyszíni fotózáson mutatom meg a technikákat. Először egy budapesti lakás belső tereit fotózzuk, majd Dunabogdányon a Forest kabint belülről-kivülről, végül pedig a Ferenciek terén lévő Matild Palace-t. A kurzusban végigkövetheted a fotózás menetét, kompozíciók kiválasztását, vakuzást, majd a képkidolgozást is.

 

Photoshop kurzus - Kezdőből haladó

Megnyitsz Photoshopban egy új fotót, amit nem rég készítettél. De nem tudod pontosan, hogyan dolgozd ki, mit is kezdj vele, melyik eszköz mire jó, és hogyan érd el velük a legjobb végeredményt?

FFV: Hogyan árazd a fotózásaid?

Segítek neked abban, hogy hogyan árazd a fotózásaid, kerüld el az alul vagy épp felülárazást, mindezt úgy, hogy az áraidból ne is alkudjon a megrendelőd. Megosztom veled a jól bevált praktikákat.

 

Tudatos portréfotózás stúdióban

Ebben a kurzusban megmutatjuk neked, hogyan lehet vaku használatával is természetes hatású fényeket készíteni. Meglátod, pár egyszerű alap gondolat elsajátítása után te is könnyedén be tudod majd állítani a fényeket.

 

A fényfestés

A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, aminek segítségével olyan egyedülálló fotókat tudsz készíteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Retusálj velem II. Szállodaigazgató portrék

Kövesd végig több portréfotó kidolgozását, hogy új trükköket és gyakorlati praktikákat sajátíts el, amiket egyszerűen tudsz majd alkalmazni saját képeid kidolgozása során is. 

 

Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.